ΕΛΑΣ: Οι νέες οδηγίες για τον τρόπο δράσης σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

 ΕΛΑΣ: Οι νέες οδηγίες για τον τρόπο δράσης σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

Μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε κατεπείγουσα εντολή με οδηγίες για το τι να πράττουν σε αντίστοιχα περιστατικά. Η διαταγή βρίσκεται πια σε κάθε ΑΤ, σε κάθε αστυνομική διεύθυνση. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες που καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει πια να ενημερώνεται ο διοικητής κάθε ΑΤ καθώς επίσης και το γραφείο ενδοοικογενειακή βίας όταν θα εμφανίζεται ένα θύμα.

Το δεύτερο που αναφέρεται είναι ότι θα ορίζεται πια ανώτερος αξιωματικός που θα παρακολουθεί τα περιστατικά και πώς εξελίσσεται η κάθε απόφαση.

Τέλος, όταν μία γυναίκα πηγαίνει να καταγγέλλει –κάτι που έκανε και η 28χρονη Κυριακή– τότε θα πρέπει τα περιπολικά να κάνουν περιπολίες και να συλλαμβάνουν τον δράστη.

«Safe Houses» σε όλη την επικράτεια

Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πλέον, δίνεται προτεραιότητα και την έγκαιρη απομάκρυνση σε ασφαλή χώρο του θύματος, ώστε να μην έχει δυνατότητα ο κακοποιητής να εντοπίσει το θύμα, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Τέτοιοι χώροι είναι στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις, σε κοιτώνες όπου υπάρχουν σε Σχολές της Αστυνομίας και Διευθύνσεις που είναι φυλασσόμενοι από την Αστυνομία, σε δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στην Εκκλησία και, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες δομές, θα κλείνονται δωμάτια σε ξενοδοχεία με κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. και, αν χρειαστεί, ο χώρος θα φυλάσσεται όσο φιλοξενείται εκεί το θύμα.

Σχετικά Άρθρα