Χρυσοχοΐδης: Κάθε 45 λεπτά έχουμε επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας-Προανήγγειλε επανίδρυση της αστυνομίας

 Χρυσοχοΐδης: Κάθε 45 λεπτά έχουμε επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας-Προανήγγειλε επανίδρυση της αστυνομίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τη δολοφονία-γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, παραδέχτηκε ότι “το πρόβλημα είναι πως και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει ακόμη όσο τρέχουν” και αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστεί το μέτρο με ασφαλείς στέγες για γυναίκες που καταγγέλλουν πως είναι σε κίνδυνο.

«Εξασφαλίζουμε ασφαλή στέγη σε κάθε περιοχή για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Και να μπορεί να πάει με τα παιδιά της αν χρειαστεί. Σε όλη τη χώρα, για όσο χρειαστεί. Έχουμε βρει στην Αθήνα ήδη χώρους. Μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιείται το μέτρο. Όλα τα αστυνομικά τμήματα θα στείλουν σε πιο σημείο θα υπάρχει αυτός ο χώρος» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που φτάνουν ως την αστυνομία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «Έχουμε 30-40 υποθέσεις την ημέρα. Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Η αστυνομία έσωσε 13 χιλιάδες γυναίκες. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις που έχει επιληφθεί η ΕΛ.ΑΣ. αποτελεσματικά».

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά βίας που εμπλέκονται ανήλικοι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι «υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που έχουν εμφανιστεί με πιο βίαιο τρόπο, 500 συλλήψεις ανηλίκων έχουν γίνει μέσα σε δύο μήνες. Χθες στη Γλυφάδα αποτράπηκε μία συνάντηση ανηλίκων για να συγκρουστούν και κλήθηκαν και οι γονείς. Η ποινική μεταχείριση του ανηλίκου είναι περίπλοκη. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μίας γραμμή πενταψήφια που θα λειτουργεί στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων και θα μπορεί να δέχεται καταγγελίες».

Αναφορικά με το ζήτημα των επίορκων αστυνομικών ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για 97 περιπτώσεις ενώ ο φρουρός στους Αγ. Αναργύρους «υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου» και πρόσθεσε ότι «ζήτησα με ποιον τρόπο μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Για τα πανεπιστήμια, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «στα πανεπιστήμια μαζεύονται τα περιστατικά βίας και τελειώνει αυτό. Έχουν περιοριστεί γιατί διατίθενται αστυνομικές δυνάμεις».

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι «η αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μία αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».

Σχετικά Άρθρα