Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ΕΛ.ΑΣ:107 αστυνομικοί υπηρετούν ενώ έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα-Τεράστια κενά στα ΑΤ

 Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ΕΛ.ΑΣ:107 αστυνομικοί υπηρετούν ενώ έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα-Τεράστια κενά στα ΑΤ

Ο φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος των Αγίων Αναργύρων, έξω από το οποίο δολοφονήθηκε η Κυριακή από το μαχαίρι του πρώην συντρόφου της, είναι καταδικασμένος και δίνει το “παρών” σε οικείο αστυνομικό τμήμα. Όπως έγινε γνωστό, ο 48χρονος είχε συλληφθεί το 2014 για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση. Φυλακίστηκε το 2021 στη Λάρισα, αποφυλακίστηκε με βούλευμα το 2023 και πριν λίγους μήνες καταδικάστηκε αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Εκκρεμούσε, ωστόσο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόταξής του.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι ο σκοπός βρισκόταν εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Κάθε μήνα παρουσιαζόταν στο Α.Τ. στο Ίλιον, δίχως ποτέ να βγει από τις βάρδιες στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

“Για να βρίσκεται ο σκοπός σε αυτή την θέση, σημαίνει ότι και προβλέπεται από το ποινικό δίκαιο και από το πειθαρχικό δίκαιο”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

  • Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό περιστατικό καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής, 107 αστυνομικοί που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, έχουν καταδίκες και έχει ζητηθεί πειθαρχικά η απόταξή τους από το αστυνομικό σώμα, παραμένουν σήμερα στην αστυνομία, υπηρετώντας ή όντας ενεργοί εντός της αστυνομίας λόγω διαδικαστικών εκκρεμοτήτων.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει λόγο για κενά στα αστυνομικά τμήμα της Αττικής, με τις απώλειες να κυμαίνονται μεταξύ 40-70%.

Οι εν λόγω αστυνομικοί που έχουν μετατεθεί δυσμενώς σε περιφερειακά Α.Τ. καλούνται να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς ωστόσο λόγω της αποστασιοποίησής τους και της δυσμενούς μεταχείρισής τους να ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντά τους.

  • Υπολογίζεται ότι έχουν συλληφθεί επ΄αυτοφώρω ή ασκούνται ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα σε περίπου 150 αστυνομικούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπηρετούν κανονικά στο σώμα επειδή εκκρεμούν οι δίκες τους.

«Πραγματικά βγήκαν στην επιφάνεια κάποιες παθογένειες που κι εμείς είχαμε τονίσει, όπως την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Μία γενναία αναδιάρθρωση είναι πολύ σημαντική. Όσον αφορά το δημοσίευμα του Βήματος αποδεικνύει περίτρανα ότι σε 107 ένστολους έχει γίνει έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι κουκουλώνονται τα πειθαρχικά παραπτώματα», σχολίασε στην πρωινή εκπομπή του MEGA o αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκος Ρήγας.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι πέρα από τον καταδικασμένο σκοπό στο Τμήμα των Αγίων Ανάργυρων φέρεται να υπηρετούσε και γυναίκα αστυνομικός που κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε μεγάλο κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες.

Τεράστια κενά στα Αστυνομικά Τμήματα

Αστυνομικά τμήματα με μόλις δύο άτομα στη βραδινή βάρδια ή χωρίς φρουρό είναι όλο και πιο συχνά “φαινόμενα”. Τα αστυνομικά τμήματα είναι αποδεκατισμένα, με τα κενά σε υπηρεσίες και βάρδιες σύμφωνα με έρευνα του MEGA να αποτυπώνουν με το πιο σαφή τρόπο αρκετές παθογένειες του συστήματος.

Στην Αγία Παρασκευή η οργανική δύναμη είναι 61 αστυνομικοί, ενώ υπηρετούν 32 αστυνομικοί, στην Κηφισιά η οργανική δύναμη είναι 128 αστυνομικοί και υπηρετούν μόλις 57, ενώ στο Χαλάνδρι η οργανική δύναμη είναι 109 αστυνομικοί και υπηρετούν 53.

Στην Πεύκη η οργανική δύναμη είναι 48 αστυνομικοί, όταν στο οργανόγραμμα του ΑΤ βρίσκονται μόλις 20 αστυνομικοί, ενώ στην Παιανία μπορεί να καλυφθεί μόλις το 1/2 των θέσεων (25 αστυνομικοί για 50 οργανικές θέσεις). Επίσης, στη Νέα Ιωνία (οργανική δύναμη: 63 αστυνομικοί ενώ υπηρετούν 32 αστυνομικοί), στα Βριλήσσια (οργανική δύναμη: 41 αστυνομικοί – υπηρετούν 22 αστυνομικοί).

Αντίστοιχα κενά συναντά κανείς και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν οριακά με το 50% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης.

Αναλυτικά:

ΑΤ Λευκού Πύργου

Οργανική δύναμη: 320 αστυνομικοί

Υπηρετούν 200 αστυνομικοί

Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου

Οργανική δύναμη: 135 αστυνομικοί

Υπηρετούν 60 αστυνομικοί

ΑΤ Ευόσμου

Οργανική δύναμη: 84 αστυνομικοί

Υπηρετούν 28 αστυνομικοί

«Η εικόνα στα Α.Τ. Θεσσαλονίκης και τα τμήματα ασφαλείας είναι απογοητευτική», τόνισε στο MEGA ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Τέλος κενά συναντά κανείς και στην Κρήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου (13 υπηρεσίες και αεροδρόμιο). Εκεί η οργανική δύναμη είναι 84 αστυνομικοί, ωστόσο υπηρετούν μόλις 28 αστυνομικοί.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις βραδινές βάρδιες των αστυνομικών τμημάτων, οι οποίες αρκετές φορές βγαίνουν με ελάχιστο προσωπικό, κάτι που συχνά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και μηδενική δράση όταν χρειαστεί κάτι, γεγονός που φάνηκε από τα γεγονότα της Δευτέρας στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, με την αξιωματικό ασφαλείας να προτρέπει την 28χρονη να ειδοποιήσει την Άμεση Δράση, καθώς στο ΑΤ δεν υπήρχε περιπολικό.

Σχετικά Άρθρα