Φωτιά Κρήτη:Ζημιές σε σπίτια,κάηκαν θερμοκήπια, 4 τραυματίες, εκκένωση 4 οικισμών -Πώς προκλήθηκε (vid)

 Φωτιά Κρήτη:Ζημιές σε σπίτια,κάηκαν θερμοκήπια, 4 τραυματίες, εκκένωση 4 οικισμών -Πώς προκλήθηκε (vid)

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Κρήτη, με την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε να έχει δημιουργήσει ήδη σημαντικά προβλήματα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στις αυλές τους, έχει καεί μέρος του εσωτερικού ενός σπιτιού ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου στην Ιεράπετρα της Κρήτης ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Οι άνεμοι που πνέουν από νωρίς στην περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλης έντασης, φτάνουν τα 8 μποφόρ και έτσι οι φλόγες που ξεκίνησαν από την περιοχή Καλυβίτης, κοντά στα Σχινοκάψαλα γρήγορα έφτασαν νοτιότερα προς τον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου.

pirkagia-ierapetra-mavros-kolimpos-8
pirkagia-ierapetra-mavros-kolimpos-9

Με εντολή του Δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά. 

Μετά τις 12:00 η φωτιά δείχνει βελτιωμένη εικόνα στο δυτικό της κομμάτι προς την Ιεράπετρα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες του radiolasithi ένα άτομο που συμμετείχε στην κατάσβεση έχει τραυματιστεί και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 75χρονος μεταφέρθηκε με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε. Προσπαθούσε να προστατέψει το σπίτι του, στο οποίο πλησίαζαν οι φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν τραυματιστεί τρία ακόμα άτομα.

Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, άλλο ένα ηλικιωμένο άτομο, συγκεκριμένα μια γυναίκα, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε κάνει πρόσφατα χειρουργείο στο ισχίο και δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Επίσης, ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας καθώς υπέστη διάστρεμμα στο πόδι και δεν μπορούσε να συνεχίσει το έργο της κατάσβεσης. 

pirkagia-ierapetra-mavros-kolimpos-10
  • Oι φλόγες πέρασαν μέσα από αρκετά σπίτια έχοντας κάψει αρκετές αυλές ενώ τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές ενώ έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια.

Περίπου στις 11:30 στην περιοχή έφτασαν δύο ελικόπτερα και ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Η φωτιά πλέον κινείται προς τα ανατολικά με κατεύθυνση στο δασάκι του Κουτσουρά ενώ στο ύψος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα έχει φτάσει στον κεντρικό δρόμο.

Μέχρι στιγμής για την κατάσβεση της φωτιάς στον Μαύρο Κόλυμπο επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

  • Πιθανότατα από υπολείμματα καύσης καλλιεργειών που δεν είχαν σβήσει καλά σε λιόφυτο ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στα Σχινοκάψαλα που απειλεί οικισμούς στην Ιεράπετρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλαδιά που έκαψε αγρότης κατά τη χθεσινή μέρα ίσως δεν είχαν σβήσει καλά και με την ένταση των βόρειων ανέμων εξελίχθηκε στη διάρκεια της νύχτας, τα κάρβουνα έδωσαν φλόγα που μεταδόθηκε σε κοντινό χειμαδιό κτηνοτρόφου και εν συνεχεία η φωτιά άρχισε να καίει μέσα σε χαράδρα και σε δασώδη περιοχή με πεύκα.

Γίνεται αντιληπτό ότι, λόγω του πευκόφυτου της περιοχής, όπου υπάρχουν και αρκετές καλλιεργήσιμες περιοχές με ελιές, δεν ήταν δύσκολο η φωτιά να επεκταθεί με τη βοήθεια και του ανέμου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα καιόμενα πεύκα μεταδίδουν πολύ εύκολα τη φωτιά, καθώς εκτοξεύονται φλεγόμενα κουκουνάρια.

Πυρκαγιά στα Σχινοκάψαλα
Πυρκαγιά στα Σχινοκάψαλα
Πυρκαγιά στα Σχινοκάψαλα

Νωρίτερα, σήμερα δύο ακόμη πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στις Μάλες Ιεράπετρας, σε χαμηλή βλάστηση, και στις Αμουδάρες Ιεράπετρας ανάμεσα σε θερμοκήπιο, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές αυτές έχουν ελεγχθεί.

Σχετικά Άρθρα