Τέμπη/Συγγενείς θυμάτων: Συμπληρωματική μήνυση για “ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο”- Κάλεσμα σε πολίτες

 Τέμπη/Συγγενείς θυμάτων: Συμπληρωματική μήνυση για “ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο”- Κάλεσμα σε πολίτες

Κάλεσμα συμμετοχής στη συμπληρωματική μήνυση που καταθέτουν οι συγγενείς θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη απευθύνουν οι ίδιοι, ώστε να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ όπως ενημερώνουν θα προχωρήσουν και τη διαδικασία των μηνύσεων και των αγωγών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο Χρ. Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύματος, και ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων Γιώργος Ηλιόπουλος από τον Σύλλογο ΤΕΜΠΗ2023 αποκαλύπτουν πως «θα καταθέσουμε μια μήνυση στον Άρειο Πάγο, μια μήνυση που έχει σχέση με την αυτόφωρη διαδικασία, γιατί το έγκλημα είναι διαρκές, ακόμη υπάρχει διατάραξη ασφαλείας των συγκοινωνιών δηλαδή… Θα την κάνουμε για τον πρώην υπουργό, κ. Καραμανλή, και τον νυν, κ. Σταϊκούρα».

Σε διαδικτυακή συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων Γιώργος Ηλιόπουλος και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύμαρος, εξήγησαν αναλυτικά τα επόμενα βήματα στα οποία θα προχωρήσουν για να φτάσουν πιο κοντά στο φως. Οι συγγενείς καλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν δωρεάν στη συμπληρωματική μήνυση.

  • «Έχουν έννομο συμφέρον να λάβουν μέρος οι πολίτες στη δωρεάν συμπληρωματική μήνυση;» ήταν η πρώτη και βασική ερώτηση που τέθηκε, με τον κ. Ηλιόπουλο να απαντά:

«Έννομο συμφέρον για έναν πολίτη είναι οτιδήποτε ασπάζεται μέσω των παραδοχών του Συντάγματος. Αυτή τη στιγμή έχει σίγουρα παραβιαστεί το άρθρο με τη διάκριση των εξουσιών. Έχουμε έννομο συμφέρον όλοι να τονίσουμε το πραγματικό αδίκημα, την ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο και να μιλήσουμε/να καταδείξουμε την ασφάλεια των συγκοινωνιών».

Και σχολιάζει: «Η Δικαιοσύνη καθυστέρησε να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί από τον ανακριτή η κατηγορία για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Δυστυχώς, βλέπουμε η νομοθετική με την εκτελεστική εξουσία να ταυτίζονται. Θα πρέπει να πείσουμε τους δικαστικούς ότι η εξουσία τους είναι η μονή που μπορεί να επαναφέρει στη σωστή πορεία τις άλλες. Έχουν συνειδητά ξεφύγει οι άλλες δυο, μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας».

Στη συνέχεια αναφέρεται σε ανθρώπους στην εξίσωση που «είναι κομματικά μέλη της κυβερνώσας παράταξης, όπως ο κ. Τσαλίδης». «Έχουμε πλήρη επίγνωση του κίνδυνου από αυτούς που τον επέτρεψαν. Δε φρόντισαν επί μια τετραετία να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Ήταν ένα έγκλημα βέβαιο ότι θα γίνει, απλώς ήλπιζαν ότι δε θα γίνει στη δική τους θητεία» υπογραμμίζει.

Εξηγεί πως πρόκειται για αδικήματα κατά του πολιτεύματος και «αφορούν στελέχη της κυβέρνησης και γι’ αυτό η Δικαιοσύνη διστάζει να απαγγείλει κατηγορία για ενδεχόμενο δόλο… Έρχεται ο Τριαντόπουλος και κάνει ό,τι έκανε -μιλάμε για κορυφαίο αδίκημα, είναι αδικήματα κατά του πολιτεύματος αυτά». Οπότε, συνεχίζει, «κάθε πολίτης έχει έννομο συμφέρον να στηρίξει τη Δικαιοσύνη στην προσπάθειά της να πράξει το έργο της» και σχολιάζει καυστικά πως «αν τα πράγματα λειτουργούσαν από μόνα τους σωστά, δε θα πήγαινε μετά από 13 μήνες να συλλέξει τα αυθεντικά ηχητικά ο ανακριτής, ενώ το έχουμε επισημάνει πολύ καιρό…».

Συνεχίζοντας να εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος γιατί κάθε πολίτης έχει έννομο συμφέρον από τη συμμετοχή στη μήνυση, σημειώνει πως «ο Καραμανλής δε θέσπισε εθνικούς κανόνες ασφάλειας, θεωρώ υπάρχει αγώγιμο δικαίωμα όλων των πολιτών». «Θα μπορούσαμε να δούμε και τη δημιουργία νομικής ομάδας να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Θα μπορούσε να προηγηθεί κι ένα εξώδικο σε αυτούς που θεωρούνται υπαίτιοι, αλλά δεν είναι απαραίτητο… Θα δούμε… Μπορούν να αναδιπλωθούν και στις αγωγές όλα αυτά».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης, που έχασε στο τρένο τη σύζυγό του έκανε λόγο για ένα «έγκλημα που όχι απλώς είχε προβλεφτεί, με όλα όσα δεν είχαν γίνει μπορούμε να πούμε ότι ήταν και προσχεδιασμένο», και ζητά «να σταματήσει  η ατιμωρησία».

Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν κινήσει από νωρίς νομικές διαδικασίες κατά συγκεκριμένων προσώπων για το έγκλημα. Ο κ. Κωνσταντινίδης θυμίζει: «Στις 12 Μαΐου καταθέσαμε μήνυση σε 17 πρόσωπα, 8 εκλεγμένα πολιτικά και 9 διορισμένους, τους έχουμε κατονομάσει. Κάναμε τον Σεπτέμβριο συμπληρωματική για το μπάζωμα, σε θεσμούς , υπηρεσίες, υπουργικά και άλλα στελέχη, όπως και στον κ. Αγοραστό κ.α». Και συμπληρώνει: «Τώρα έχουμε μιλήσει με τον κ. Ηλιόπουλο να καταθέσουμε μια μήνυση στον Άρειο Πάγο, μια μήνυση που έχει σχέση με την αυτόφωρη διαδικασία, γιατί το έγκλημα είναι διαρκές, ακόμη υπάρχει διατάραξη ασφαλείας των συγκοινωνιών δηλαδή… Θα την κάνουμε για τον πρώην υπουργό, κ. Καραμανλή, και τον νυν, κ. Σταϊκούρα».

Ήταν σοκαριστικό αυτό που μοιράστηκε, στη συνέχεια, από τη συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα του Αρ. Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. «Η κα. Αδειλίνη είχε πει, όταν είχαμε πάει τις φωτογραφίες από το Κουλούρι με τα υπολείμματα των ανθρώπων, ότι είναι ένα μικρό ηθικό θέμα και δεν πρέπει να είμαστε τόσο αντιδραστικοί».

Ο δικηγόρος επανήλθε σχολιάζοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ώστε να πέσει φως στα αίτια του εγκλήματος και τις ευθύνες. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν οδηγηθεί σε δράσεις. Είχαμε συναντήσει όλους τους επικεφαλείς στη Βουλή, δύο φορές. Όλους εκτός της ΝΔ. Καταθέσαμε κοινό υπόμνημα στα κόμματα να πράξουν τα απαραίτητα και τα κάνουν. Προχθές πρώτη φορά και ο Μαντάς απ’ τον Δικηγορικό Σύλλογο μίλησε για αυτή την επιχείρηση οργανωμένης συγκάλυψης».

Όσο για τη ΝΔ θα πει: «Οι βουλευτές της ΝΔ δε συμμετείχαν άμεσα κι ενεργά στο πεδίο και την αλλοίωση του χώρου, άλλα γνώριζαν ότι γίνεται όλος αυτός σχεδιασμός. Βγαίνουν και λένε πρόδηλα ψέματα, γνωρίζοντας ποια είναι η αλήθεια. Επιχειρούσαν την παραπλάνηση του εκλογικό σώματος, γιατί αν η αλήθεια προβαλλόταν προεκλογικά, δε θα είχε αυτά τα ποσοστά σήμερα η ΝΔ. Διέπραξαν ό,τι και οι Σπαρτιάτες όπως φάνηκε χθες, παραπλάνησαν το εκλογικό σώμα, παίρνοντας θέσεις εξουσίας και τελικά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας».

«Κάποιοι στηρίζονται στην ασυλία ή με τις σχέσεις συγγενικές που έχουν… Ένας τρόπος να αντιδράσουμε είναι αυτές οι δράσεις που λέμε, να τους πάμε τουλάχιστον τώρα στην αστική Δικαιοσύνη, ακόμη δεν έχουμε ασφαλείς συγκοινωνίες».

Το κείμενο της συμπληρωματικής ομαδικής μήνυσης εδώ
Οδηγίες συμμετοχής:

1. Συμπληρώνουμε ηλεκτρονική φόρμα εδώ
2. Κάνουμε εξουσιοδότηση προς κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη (σύζυγο θύματος)
—α. Ηλεκτρονικά μέσω gov.gr εδώ
—β. Χειρόγραφα μέσω Κ.Ε.Π., κλπ εδώ
3. Επικοινωνούμε τη δράση σε όλο τον κόσμο

Όλα τα αρχεία της δράσης θα τα βρείτε στο google drive https://drive.google.com/drive/folders/1aJSsJ55IXufFX66ecSpd_iIriNPJQZ6Z

Για το τέλος, ο κ. Κωνσταντινίδης θα πει πως «τα νήματα για όλα αυτά τώρα τα κινούν αυτοί που έφυγαν. Ελπίζω στο τέλος να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι όλοι, να μοιάσουμε έστω και λίγο στη Βασιλικούλα (σ.σ. η σύζυγός του, ήταν ανάμεσα στα 57 θύματα».

Σχετικά Άρθρα