ΣΥΡΙΖΑ: “Σβήνουν” οι γκρίνιες στη δημοσκοπική άνοδο- Φουλάρουν οι προεκλογικές μηχανές

 ΣΥΡΙΖΑ: “Σβήνουν” οι γκρίνιες στη δημοσκοπική άνοδο- Φουλάρουν οι προεκλογικές μηχανές

Σε ρυθμούς Στέφανου Κασελάκη κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και μεταξύ του στελεχιακού δυναμικού καταγράφεται ένα προβληματισμός για το γεγονός ότι η “γραμμή” του κόμματος καθορίζεται επί της ουσίας από τις ημερήσιες αναρτήσεις του προέδρου του κόμματος στα social media, με τα συλλογικα όργανα σε ρόλο “κομπάρσου” και όποτε συνεδριάζουν να ασχολούνται κυρίως για οργανωτικά ζητήματα. Ωστόσο η “γκρίνια” περιορίζεται σε κατ ιδίαν συζητήσεις προς το παρόν, καθως η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος δεν επιτρέπει καταστάσεις εσωστρέφειας ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, με το αποτέλεσμα τους πάντως να καθορίζει και τη  στάση όσων δεν βλέπουν με καλό μάτι την μετεξέλιξη ή μετάλλαξη του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς σ΄ένα…”Δημοκρατικό” κόμμα ελληνικού τύπου.

Στο πλαίσιο αυτό  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βαδίζει προς τις ευρωεκλογές με γεμάτη ατζέντα από εκδηλώσεις, ομιλίες και περιοδείες του Στέφανου Κασσελάκη εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη από τις 13 έως τις 16 Απριλίου, για την παρέλαση της ομογένειας για την 25η Μαρτίου. Εκεί θα έχει συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις, ενώ η επίσκεψη έχει εκ των πραγμάτων και προεκλογικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ψηφίζουν και οι ομογενείς στις ευρωεκλογές, ενώ υπάρχουν σκέψεις να επισκεφθεί και την Κύπρο.

Οι προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, στις οποίες θα είναι 203 υποψήφιοι, θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου και με κάλπη και ηλεκτρονικά, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόεδρος της ΚΕΦΕ θα είναι ο Φώτης Κουβέλης.

Επίσης τελός του μήνα θα διεξαχθούν τουλάχιστον τρεις μεγάλες εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:

  • – την ερχόμενη Τετάρτη η εκδήλωση για το κράτος Δικαίου με τις προτάσεις του κόμματος,
  • – στις 18 Απριλίου θα παρουσιαστεί επισήμως το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και
  • –  το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μια αποκεντρωμένη εκδήλωση για την Υγεία, με πιθανότερο προορισμό την Κω.

Μετά την εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει μια εβδομάδα περιοδειών σε νησιά, ξεκινώντας από το Καστελλόριζο, ενώ είναι  υπό προγραμματισμό και δυο θεματικές εκδηλώσεις: για τη στεγαστική κρίση και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους.

Ο ίδιος ο κ.Κασσελάκης από χθες βρίσκεται στην Κρήτη όπου θα περιοδεύσει και τους 4 νομους μέχρι την Δευτέρα και στην πρώτη του ομιλία στα Χανιά με αφορμή την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους  παρουσίασε τις 5 προτάσεις του κόμματος για την Ελληνική Αστυνομία τονίζοντας ότι σημασία έχει η πρόληψη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πέντε αρχικές ιδέες που αφορούν την αστυνομία, τις οποίες όπως ανέφερε θα  επεξεργαστεί το κόμμα, όπως:

  • – Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αποφασίζεται με συναίνεση από την Βουλή
  • – Όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να μπαίνουν στο σώμα με πανελλήνιες. Κατάργηση ειδικών φρουρών.
  • – Διά βίου επιμόρφωση σε νέου τύπου εγκλήματα. Στελέχωση των ΑΤ  με επιστημονικό προσωπικό π.χ. ψυχολόγοι
  • – Αστυνομικοί της γειτονιάς. Να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ του πολίτη και των αστυνομικών.
  • – Ψηφιοποίηση της σχέσης του πολίτη με την ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε “το κόμμα μας είναι φιλοευρωπαϊκό. Θέλουμε η Ευρώπη να είναι αυτάρκης στην άμυνα” και επισήμανε “Η πιο φθηνή άμυνα είνια η διπλωματία”, προσθέτοντας ότι “σίγουρα δεν πρέπει να στηρίζουμε δαπάνες τυφλά”. Μάλιστα διεμήνυσε πως “η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη δεν είναι προς διαπραγμάτευση” και επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα “αιματοκύλισμα χωρίς τέλος και πρέπει να μπει ένα τέλος”, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “ξεκάθαρα με τον παλαιστινιακό λαό”.

Έκανε λόγο, τέλος, και για το δημογραφικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι “το 2050 αν δεν αλλάξει κάτι θα είμαστε 6,5 εκατ. Έλληνες», αναφερόμενος ταυτόχρονα και στο στεγαστικό πρόβλημα, ενώ δήλωσε πως μαζί με τον ναύαρχο Αποστολάκη επεξεργάζονται πρόταση για αύξηση 100 ευρώ τον μήνα στους φαντάρους και επανέλαβε πως πρέπει να μπει μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη, π.χ. στο ψωμί και το γάλα. Μιλώντας για τη δικαιοσύνη, τόνισε ότι έχει πάψει να είναι το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών, ενώ προανήγγειλε τομές που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως όσον αφορά στις εξελίξεις γύρω από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα η κυβέρνηση, πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι “αποκαλύπτει παντελώς την κατάρρευση του αφηγήματος της ΝΔ για νόμο, τάξη και ασφάλεια” σημειώνοντας “Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει το κράτος να παραλύσει” και κάνοντας λόγο για “διαλυμένη Αστυνομία” και για ένα κράτος που “έχει σαπίσει και παραλύσει παρατηρώντας αυτό το βλέπουμε στους σιδηροδρόμους, την αστυνομία, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ…”

Κατά την Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης, που τοποθέτησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον υπουργικό θώκο του Προστασίας του Πολίτη ως τον εμπειρότερο και ως τον καταλληλότερο, θα έπρεπε να τον είχε αποπέμψει “ή και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, που δηλώνει συγκλονισμένος από το έγκλημα, θα όφειλε τουλάχιστον να υποβάλει την παραίτηση του”.

Σχετικά με την έφοδο των εισαγγελικών αρχών στον ΟΣΕ και την κατάσχεση του ηχογραφημένου υλικού, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι “γεννιούνται εύλογα ερωτήματα” και συγκεκριμένα ρωτούν πώς είναι δυνατόν η αστυνομία και η κυβέρνηση να λένε ότι το ανακριτικό υλικό με τα ηχογραφημένα στοιχεία, να πήγε στις ανακριτικές αρχές στις 2 Μαρτίου 2023 και να βλέπουμε ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας παραγγέλλει τώρα να γίνει η κατάσχεση του. “Υπάρχει ένα μεγάλο κενό εδώ” παρατηρούν και προσθέτουν “Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και πετάει τη μπάλα στην εξέδρα”.

Ως προς το ζήτημα του κατηγορητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κ. Αχ. Καραμανλή και την Προανακριτική, αναφέρουν ότι “η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί, να πει επισήμως αν θέλει να δώσει αμνήστευση στον κ. Καραμανλή ή αν θέλει να συμβάλει στην προανακριτική επιτροπή”.

  • Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις όπου το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται δεύτερος κομματικές πηγές αναφέρουν ότι μετά το συνέδριο υπάρχει μια σταδιακή άνοδος των ποσοστών του, ωστόσο παραμένει προσγειωμένος και προσηλωμένος στο στόχο του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μετρήσεις τον αφήνουν αδιάφορο. “Ούτε τα μυαλά μας παίρνουν αέρα ούτε λέμε ότι μας αφήνουν αδιάφορους οι δημοσκοπήσεις”, σχολιάζουν οι κομματικές πηγές και σε κάθε περίπτωση σημειώνουν ότι “δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος”, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία τους για την πορεία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα  euroekloges.syriza2024.gr  αναρτήθηκαν χθες όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος ανά περιφέρεια που θα λάβουν μέρος στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές στις 14 Απριλίου για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Περισσότεροι από 200 θα είναι οι υποψήφιοι για τις 35 από  τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου και στην ιστοσελίδα περιλαμβάνεται διαδραστικός χάρτης. Πατώντας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας ή στο κόκκινο πλαίσιο για τους απόδημους, μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τα ονόματα, τις φωτογραφίες και τα σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων.

Σχετικά Άρθρα