Σαββατοκύριακο στη Ζαχλωρού

 Σαββατοκύριακο στη Ζαχλωρού

Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, παραδοσιακή αρχοντιά, μεγάλη ακτογραμμή, πανέμορφα δάση. Η Αχαΐα δεν είναι απλά ένας τόπος ανάπαυσης και χαλάρωσης, τα εμπεριέχει σχεδόν όλα.

Τα αχαϊκά χωριά συμπυκνώνουν αυτή την πανσπερμία εμπειριών και αυτοπροβάλλονται ως επιλογές ικανές να σας χαρίσουν γαλήνη και χαλάρωση μέσα στους χρόνους του weekend.

Ένας τέτοιος προορισμός είναι και η πανέμορφη Ζαχλωρού, ένας παραδοσιακός οικισμός μέσα στο παρθένο δάσος που περιβάλλει το βαθύ φαράγγι του Βουραϊκού, που απέχει 2 ώρες και 30 λεπτά από την Αθήνα και μία ώρα από την εξαιρετικά δημοφιλή Ζαρούχλα και ένα τέταρτο από τα πασίγνωστα και ιστορικά Καλάβρυτα.

Η Ζαχλωρού είναι «τοποθετημένη» στο μέσο της διαδρομής του θρυλικού Οδοντωτού και η περιδιάβαση στον χώρο που την ορίζει γεωγραφικά συμπίπτει με ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Πελοποννήσου, με κατάληξη ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό, που θυμίζει τα Μετέωρα και σας ταξιδεύει σε διαφορετικό κόσμο και εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χωριό ζουν χτισμένα όλα σε παραδοσιακό στυλ και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες, γεγονός που καθιστά το μέρος πραγματικό ησυχαστήριο. Ξεκινώντας την βόλτα σας από τη μικρή πλατεία με τα καφέ και τα εστιατόρια, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το ραχάτι σας, προτού τραβήξετε για το καταπράσινο μονοπάτι που οδηγεί στον Βουραϊκό ποταμό.

Ζαχλωρού/Photo: Unsplash
H διαδρομή του οδοντωτού σιδηροδρόμου στα Καλάβρυτα περά μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού/ Photo: Shutterstock

Στον δρόμο θα συναντήσετε μία ξύλινη ταμπέλα που γράφει ότι σε αυτό το μονοπάτι γυρίστηκε το 1959 η ταινία «Η Αστέρω», που καθιέρωσε τους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ ως θρυλικό κινηματογραφικό δίδυμο αλλά και μια χαρακτηριστική γέφυρα πάνω από τον ποταμό, να οδηγεί στην απέναντι πλευρά. Συνεχίζοντας, και αφού διασχίσετε το εν λόγω γεφυράκι μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο που καταλήγει στον σταθμό «Μέγα Σπήλαιο» απ’ όπου περνάει το τρενάκι του Οδοντωτού. Μια διαδρομή με το τρενάκι πάντοτε αξίζει, αφού έτσι θα έχετε την καλύτερη θέα προς το φαράγγι του Βουραϊκού.

Η Μονή Μέγα Σπηλαίου είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής των Καλαβρύτων/ Photo: Shutterstock
Η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα/Photo: Shutterstock
Σταθμός του οδοντωτού σιδηρόδρομου στη Ζαχλωρού/Photo: Shutterstock

Ανοίγοντας πάντως το βήμα σας λίγα λεπτά μακριά από το χωριό, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τοπόσημα της περιοχής, τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Η διαδρομή, εκτός από την ευκαιρία να γνωρίσετε το ίδιο το Μεγάλο Σπήλαιο και την εμβληματική μονή, που είναι σκαλισμένη πάνω στον βράχο, θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε από πρώτο χέρι την ομορφιά της παρθένας φύσης. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βόλτα στα Καλάβρυτα, αν επιθυμείτε μια στάση για καφέ ή για φαγητό ή για να προμηθευτείτε χειροποίητα διακοσμητικά και άλλα τοπικά προϊόντα από τα τοπικά μαγαζιά. Ή να πεταχτείτε ως την Άγια Λαύρα, που σέρνει πίσω της βιωμένο τον ιστορικό μύθο της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τέλος, μια περιήγηση στο χωριό Πλανητέρο θα σας φέρει σε επαφή με ένα μοναδικό πλατανόδασος, δίπλα στις πηγές του Αροάνιου ποταμού.

To σπίτι της Μαριώς/ Photo: Aμαλία Κωβαίου

Ως προς το φαγητό σας τώρα, η Ζαρωχλού διαθέτει μια σειρά από εξαιρετικές επιλογές. Ειδικότερα, το παραδοσιακό εστιατόριο του Αντώνη και της Πόλυς, προσφέρει τον μοναδικό συνδυασμό μαγευτικής φύσης και καλοψημένου κρέατος (σπεσιαλιτέ εδώ το εξοχικό στη λαδόκολλα όπως και το αγριογούρουνο στιφάδο), ενώ στους πρόποδες των Καλαβρύτων το εστιατόριο Το Σπίτι της Μαριώς προσφέρει κι αυτό πεντανόστιμα πιάτα μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας στον οικισμό υπάρχουν εκείνες οι ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες φιλοξενίας και μάλιστα σε αρκετά προσιτές τιμές για την περίοδο. Το ξενοδοχείο Olympios Zeus, χτισμένο μέσα στο συναρπαστικό φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, προσφέρει την φιλοξενία υψηλού επιπέδου σε συνδυασμό με μαγευτική θέα, ενώ η γειτνίαση με τα κοσμοπολίτικα Καλάβρυτα σας δίνει την άνεση να κινηθείτε σε επιλογές όπως ο πολυτελής πέτρινος ξενώνας Chalet Azanias και το αστικής αισθητικής Kalavrita Canyon Hotel & Spa. Από εκεί και πέρα άφθονες είναι οι πιο προσωποποιημένες προτάσεις φιλοξενίας (πανσιόν, δωμάτια) που θα βρείτε διαθέσιμες στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα