Μητσοτάκης: Συνέδριο συσπείρωσης στη σκιά της κοινωνικής ανησυχίας για θέματα εγκληματικότητας

 Μητσοτάκης: Συνέδριο συσπείρωσης στη σκιά της κοινωνικής ανησυχίας για θέματα εγκληματικότητας

Οι εγκληματικές παραλήψεις των αστυνομικών του τμήματος των Αγίων Αναργύρων που οδήγησαν άδικα στο θάνατο την 28χρονή Κυριακή, επισκιάζουν το «πανηγυρικό» συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο, που ξεκινάει σήμερα τις εργασίες του. Τα ζητήματα της εγκληματικότητας χτυπούν το μαλακό υπογάστριο των γαλάζιων ψηφοφόρων καθώς η ΝΔ ανέλαβε τα ηνία της χώρας με δόγμα την ασφάλεια των πολιτών καθώς προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι αποτελεί προτεραιότητα της.

Έκτοτε, από την Κατεχάκη έχουν περάσει τρείς υπουργοί Προστασίας του Πολίτη για να επιστρέψει πριν λίγους μήνες ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Επίσης, οι αποκαλύψεις από το πως λειτούργησαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στο τμήμα των Αγ. Αναργύρων αποκαλύπτουν ότι η περίφημη «αξιολόγηση» δεν προχώρησε αποτελεσματικά.

Το τραγικό περιστατικό έχει προκαλέσει εντονότατο προβληματισμό κι αμηχανία στην κυβέρνηση καθώς οι δημοσκοπικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ζητήματα της εγκληματικότητας ανεβαίνουν στην κλίμακα ανησυχίας των πολιτών. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην ελληνική αστυνομία τα τελευταία πέντε χρόνια και να περιγράψει τις προγραμματικές δράσεις της κυβέρνησης.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι  τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 18 γραφεία για την ενδοοικογενειακή βία ενώ το επόμενο διάστημα δημιουργούνται επιπλέον άλλα 45. Επιπλέον περίπου 1.700 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει στα αστυνομικά τμήμα ή στο πεδίο δράσεις.  

Ωστόσο υπογραμμίζουν πως «δεν θα πρέπει η κοινή γνώμη να είναι αφοριστική προς όλα τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας γιατί υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου αστυνομικοί κάνουν το καθήκον τους με περίσσια ανθρωπιά και αυταπάρνηση».

Όπως εξηγούν εμπειρότατα κομματικά στελέχη «σε προεκλογική περίοδο η ΝΔ θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες, από την μια μεριά θα πρέπει να επικαιροποιήσει την δέσμευση της προς τους πολίτες για περισσότερη τάξη και ασφάλεια και από την άλλη μεριά θα πρέπει να πρέπει να στείλει το κατάλληλο μήνυμα προς τα σώματα ασφαλείας – που υπερτερεί πολιτικά – ώστε να μην στρέψει εναντίον της μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι την δεδομένη χρονική στιγμή, όπου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά της, δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια δεξιών ψηφοφόρων.   

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναμένεται να προβάλει το «ισχυρό χαρτί» της  θεσμοθέτησης του νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας, που ξεκινάει το επόμενο διάστημα, στοχεύει στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και αποτελεί μια «ιστορική μεταρρύθμιση» για την Δικαιοσύνη.  

Σχετικά Άρθρα