Κυριακή Γρίβα:Οργή πολιτών για “το περιπολικό δεν είναι ταξί” και την εγκληματική αδιαφορία-Δημογλίδου: Μεμονωμένο περιστατικό

 Κυριακή Γρίβα:Οργή πολιτών για “το περιπολικό δεν είναι ταξί” και την εγκληματική αδιαφορία-Δημογλίδου: Μεμονωμένο περιστατικό

Το κλίμα αδιαφορίας για τους πολίτες που έχει ριζώσει στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας κρύβεται πίσω από τη διαδεδομένη (θανάσιμη) φράση που ξεστόμισε ο αστυνομικός στην Κυριακή Γρίβα πριν δολοφονηθεί από τον 39χρονο. “Το περιπολικό δεν είναι ταξί” είπε και μετά από λίγο η κοπέλα δολοφονήθηκε μπροστά σε ακόμη ένα φρουρό αστυνομικό ππου απλώς κοίταζε. Τα μηνύματα των χρηστών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) είναι οργισμένα και οι αντιδράσεις πολλές.

«Δεν έχω δικαίωμα να καταδικάσω τους αστυνομικούς, όμως χθες δέχτηκα μια ερώτηση που με πλήγωσε: “Αν είμαι περήφανη για την Ελληνική Αστυνομία”. Φυσικά και είμαι περήφανη. Δέχονται βροχή τις μολότοφ στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, βάζουν παιδιά στο περιπολικό …», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωσταντία Δημογλίδου . «Μετακινήθηκε κάπου αλλού και τα καθήκοντά του δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που έκανε, δεν έπρεπε να αντιδράσει έτσι» είπε επίσης για τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

  • «Δεν πρέπει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην αστυνομία από αυτό το μεμονωμένο περιστατικό. Να μην γενικεύουμε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι μπορεί να υπάρξουν και ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς της μοιραίας βραδιάς. Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται πέραν της ΕΔΕ και έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Προφανώς και δεν έγιναν σωστά οι ενέργειες, αλλιώς η κοπέλα θα ήταν στη ζωή. Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. Όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε υπηρεσίες που υποδέχονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι εκπαιδευμένοι», σημείωσε η κα Δημογλίδου. «Υπήρχαν αρκετές περιπολίες στην περιοχή που θα μπορούσαν να μεταφέρουν το θύμα σπίτι του».

Το χρονικό τα ερωτήματα και η οργή

Το κορίτσι ενημερώνει τον αστυνομικό και ζητά περιπολικό όπως τη συμβούλευσαν οι γυναίκες αστυνομικοί. Το ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο προκαλεί ανατριχίλα, κόβεται με τις κραυγές της κοπέλας (Χάνομαι) στη διάρκεια της επίθεσης από τον πρώην σύντροφό της και ακούγεται μία έντρομη φωνή ενός άνδρα να λέει: «Τη σκότωσε, τη σκότωσε, τη σκοτώνει! Ασθενοφόρο γρήγορα!».

Από το ΑΤ απομακρύνθηκαν πέντε αστυνομικοί: Ο διοικητής, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια και υποδιοικητής παράλληλα του Α.Τ, ο οδηγός της επόπτριας και ο 48χρονος – καταδικασμένος – φρουρός. Ολοι τους ήταν στο Αστυνομικό Τμήμα τη νύχτα της δολοφονίας της Κυριακής.

  • Η δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έγινε έξω από αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων στο οποίο είχε πάει η κοπέλα για να τον καταγγείλει ότι την ενοχλούσε.

Η 28χρονη ήταν μαζί με ένα ακόμη άτομο για να κάνει την καταγγελία. Όταν βγήκε από το αστυνομικό τμήμα για καλέσει το 100 για να ζητήσει περιπολικό, τότε ήταν που ο 39χρονος βρήκε την ευκαιρία να της επιτεθεί και να την μαχαιρώσει, στοιχείο που δείχνει ότι της είχε στήσει καρτέρι. Μετά την δολοφονική επίθεση με το μαχαίρι ο 39χρονος αυτοτραυματίστηκε στον λαιμό και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

«Την μαχαίρωσε μπροστά στο τμήμα και αυτοτραυματίστηκε και ο ίδιος. Έγινε πολύ γρήγορα. Απ’ ότι μάθαμε είχαν τσακωθεί και η κοπέλα είχε έρθει να κάνει καταγγελία. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα απολύτως. Τη μαχαίρωσε την ώρα που βγήκε από το τμήμα, μετά μαχαιρώθηκε και ο ίδιος στον λαιμό και τον έπιασε η Αστυνομία», είχε αναφέρει στο protothema.gr μάρτυρας της δολοφονίας.

Δύο ημέρες μετά την άγρια δολοφονία, ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που η 28χρονη Κυριακή πέφτει νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της. Στο βίντεο του Mega φαίνεται η στιγμή που η 28χρονη βγαίνει από το αστυνομικό τμήμα ενώ μιλά στο τηλέφωνο με το 100. Η κοπέλα είναι μαζί με φίλο της, ο οποίος τη συνόδευσε στο τμήμα. Λίγο αργότερα, ο 39χρονος δράστης, τρέχει προς το μέρος της Κυριακής και της επιτίθεται με μαχαίρι, τραυματίζοντάς την θανάσιμα.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας στη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε η κοπέλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να απαντηθεί μια σειρά βασικών ερωτημάτων που αφορούν στις ενέργειες που έγιναν στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό που ερευνάται είναι αν εκτιμήθηκε σωστά ο κίνδυνος από τους αστυνομικούς και αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η κοπέλα να προστατευθεί.

Ενα από τα ερωτήματα που θα απαντηθεί, είναι γιατί η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε το 100 ώστε να ανοίξει σχετική κάρτα, ενώ στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει και οι ενέργειες του σκοπού του τμήματος προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν έπραξε ως όφειλε ή αν λειτούργησε με χρονοκαθυστέρηση.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός σκοπός, ο οποίος είχε υπηρεσία από τις δέκα το βράδυ ως τις έξι το πρωί της επομένης, ανέφερε ότι ένα δεκάλεπτο μετά τις 22:00 η νεαρή Κυριακή και ο φίλος της πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. «Η γυναίκα μου ανέφερε ότι φοβάται κάποιο άτομο και τους παρέπεμψα στον αξιωματικό υπηρεσίας του αστυνομικού τμήματος, προκειμένου να επιληφθεί. Μετά από δέκα λεπτά περίπου κατέβηκαν και οι δύο, με χαιρέτησαν και απομακρύνθηκαν».

Μετά από λίγο, όπως συνεχίζει, «άκουσα τον άνδρα που συνόδευε την γυναίκα να λέει: ”Τη σπρώχνει”. Αμέσως βγήκα από τη σκοπιά και αντίκρισα τη γυναίκα και ένα άλλο άνδρα να βρίσκεται κολλημένος στο σώμα της από πίσω, να περπατούν αργά πλησιάζοντας προς την σκοπιά, χωρίς να βλέπω καθόλου τα χέρια του. Στη συνέχεια, ο έτερος άνδρας απομακρύνθηκε λίγο από τη γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα να κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι, να το τραβάει από την πλάτη της, η γυναίκα να πέφτει κάτω με το πρόσωπο και να βγάζει αίμα από το στόμα και από το σώμα της».

Στη συνέχεια, ο 39χρονος έστρεψε το μαχαίρι εναντίον του και αυτοτραυματίστηκε. «Αστραπιαία, ο άνδρας αυτός με το μαχαίρι που κρατούσε, το έστρεψε στον εαυτό του, αυτοτραυματίστηκε στον λαιμό και αιμορραγούσε. Κρατούσε ακόμα το μαχαίρι, αλλά με το πόδι μου το κλώτσησα μακριά για να προστατεύσω όσους ήταν δίπλα μου, καθώς και τον εαυτό μου».

Αμέσως μετά, αστυνομικοί συνάδελφοί του που ήταν στον πρώτο όροφο του αστυνομικού τμήματος, κατέβηκαν κάτω: «Μετά από λίγο προσήλθε σταθμός του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών, όπου διαπίστωσαν το θάνατο της γυναίκας, ενώ μετέφεραν τον δράστη στο νοσοκομείο. Άλλο κάτι δεν έχω να προσθέσω».

  • Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο 48χρονος αρχιφύλακας, που ήταν στο φυλάκιο τη νύχτα της δολοφονίας της Κυριακής, εμπλέκεται σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης για πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα, μαζί με άλλα άτομα.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης και τέθηκε σε διετή διαθεσιμότητα. Προσέφυγε στο Εφετείο και το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκισή του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας και έμεινε 12 μήνες. Το 2023 πήρε βούλευμα για αποφυλάκιση.

Με συνεχείς ενστάσεις στα πειθαρχικά, όταν αποφυλακίστηκε, επέστρεψε στην αστυνομία. Ο φάκελός του παρέμεινε ανοιχτός, ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία της απόταξης.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον φίλο της που τη συνόδευσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, λίγο πριν η κοπέλα σκοτωθεί από τα χέρια του πρώην συντρόφου της, που έπεσε πάνω της με μαχαίρι και τη δολοφόνησε.

Η κατάθεση του συγκεκριμένου ατόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δείχνει όσα προηγήθηκαν το μοιραίο βράδυ. Ο νεαρός άντρας ήταν παλαιότερα σε σχέση με την Κυριακή και δεν είχαν καμία επαφή. Η πρώτη τους επικοινωνία έγινε στις 25 Μαρτίου 2024, μέσω Facebook και κανόνισαν να βρεθούν την Παρασκευή το απόγευμα σε καφετέρια των Αγίων Αναργύρων, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για τον χωρισμό της με τον 39χρονο.

Ο επίμαχος διάλογος που έχει προκαλέσει οργή

  • Αμεση Δράση
  • Ναι, καλησπέρα.
  • Γεια σας.
  • Βρίσκομαι στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.
  • Οπότε να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;
  • Ορίστε;
  • Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;
  • Οχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα. Περιμένει έξω από την πόρτα.
  • Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.
  • Ωραία, στείλτε αν θέλετε στο σπίτι μου…
  • Σε ποια οδό;
  • Αριστοφάνους, Αγιοι Ανάργυροι. Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;
  • Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα.
  • Ωραία. Και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς το σπίτι;
  • Του έχετε κάνει μήνυση;
  • Οχι.
  • Οπότε, λοιπόν, αυτός τι κάνει; Περιμένει για ποιον λόγο;
  • Περιμένει για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω. Να με χτυπήσει. Και χθες είχε έλθει και δεν το τραβήξαμε τόσο.
  • Το όνομα σας;
  • Γρίβα Κυριακή.
  • Οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφός της με σκοπό… να σας ασκήσει βία, έτσι;
  • Ναι.
  • Με σκοπό να της ασκήσει βία. Σε πόση ώρα θα είστε περίπου εκεί; Να γράφω; Θέλετε;
  • Ε, δίπλα είμαι. Δίπλα είμαι. Σε 2 λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.
  • Βρίσκεται πλησίον. Βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;
  • Τώρα ναι, αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε σπίτι.
  • Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.
  • Εεεε.. χάνομαι. Εχει έρθει εδώ.
  • Ο πρώην;
  • Ναι, είναι εδώ.
  • Οπότε να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα;
  • Ναι… (κραυγές…)

Μετά τη δολοφονία, ο αστυνομικός φέρεται ρωτήθηκε από τους συναδέλφους του τι ακριβώς σημαίνει η φράση «Δεν είναι ταξί το περιπολικό» που είπε στην άτυχη Κυριακή. Εκείνος φέρεται να απάντησε πως το είπε εν τη ρύμη του λόγου, δεν το θυμάται και το είπε επειδή η εικόνα που είχε είναι πως ο κίνδυνος ήταν στο σπίτι της και όχι στο τμήμα.

Σχετικά Άρθρα