Προειδοποίηση CIA σε Ισραήλ:Πολύ πιθανό το Ιράν να επιτεθεί τις επόμενες ώρες

 Προειδοποίηση CIA σε Ισραήλ:Πολύ πιθανό το Ιράν να επιτεθεί τις επόμενες ώρες

Πολύ πιθανό είναι πλέον οι φήμες που αναφέρουν πως το Ιράν ετοιμάζει επίθεση στο Ισραήλ, να πάρουν σάρκα και οστά και να γίνουν μία πραγματικότητα που αναμένεται να αλλάξει πλήρως τη σκακιέρα στη Μέση Ανατολή αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις εν συνόλω. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σήμερα Τετάρτη (3/4/2024), πολλά δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό το Ιράν να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ τις επόμενες 48 ώρες.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται να γίνει αυτή η επίθεση καθώς το Ιράν ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει drones και πυραύλους cruise κατά του Ισραήλ, εξέλιξη που θα βυθίσει την ευρύτερη περιοχή στο χάος μίας περιφερειακής ανάφλεξης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Θα στοχοποιηθούν στρατηγικά σημεία των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, κέντρα λήψης αποφάσεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μάλιστα, φαίνεται πως στις επιλογές του Ιράν είναι και οι επιθέσεις σε ισραηλινές πρεσβείες παγκοσμίως, πιθανώς με τη βοήθεια της Hezbollah.

«Σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες περαιτέρω θανατηφόρων επιθέσεων κατά του Ισραήλ και το μέτωπο της αντίστασης θα εκπληρώσει το καθήκον του» φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν στρατιωτικές κινήσεις σε πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Αναμένεται κλιμάκωση μετά το ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν στη Συρία

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε τον ανώτατο διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στη Συρία (IRGC) ήταν ένα στρατηγικό πλήγμα για την Τεχεράνη και θα επιφέρει κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Αν και κατηγορήθηκε από το Ιράν και τους συμμάχους του, το Ισραήλ δεν σχολίασε επίσημα την επίθεση στο κτίριο στη Δαμασκό, η οποία σκότωσε τον στρατηγό Mohammad Reza Zahedi, τον ανώτερο αξιωματούχο του IRGC στη Συρία, μαζί με τον αναπληρωτή του στρατηγό Mohammad Hadi Hajriahimi, άλλους πέντε αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης και τουλάχιστον ένα μέλος της Hezbollah.

Η δολοφονία του στρατηγού Zahedi, ο οποίος λέγεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις στρατιωτικές σχέσεις του Ιράν με τη Συρία και τον Λίβανο, θεωρείται ευρέως η πιο σημαντική δολοφονία Ιρανού ηγέτη εδώ και χρόνια.

Μετά το χτύπημα, αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στη νοτιοανατολική Συρία αναχαίτισαν ένα επιθετικό drone σηματοδοτώντας το πρώτο τέτοιο περιστατικό σε δύο μήνες, δήλωσε στους Times ένα υπουργείο Άμυνας, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν απέφευγαν να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις σε μια προφανή προσπάθεια αποκλιμάκωσης μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε επίθεση με drone στην Ιορδανία τον Ιανουάριο.

CIA: Απερίσκεπτο το χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία

Αξιωματούχος της CIA που υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε το χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία «απίστευτα απερίσκεπτο», προσθέτοντας ότι «οι Ισραηλινοί γράφουν επιταγές που θα πρέπει να εξαργυρώσουν οι δυνάμεις της CentCom των ΗΠΑ», αναφερόμενος στην Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ.

«Θα οδηγήσει μόνο σε κλιμάκωση από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν σε αντίποινα από τους συνεργάτες της Τεχεράνης» δήλωσε ο αξιωματούχος της CIA.

Δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο το Ιράν

Ωστόσο, η Τεχεράνη, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, δεν θέλει να πυροδοτήσει μια ευρεία στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρεται το Ιράν προσπαθεί να διαμορφώσει μια απάντηση, η οποία να δείχνει ότι οι Ιρανοί μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις χωρίς όμως να κλιμακώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση. Το να μην απαντήσει το Ιράν είναι εκτός κάθε συζήτησης.

Σχετικά Άρθρα