ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικά τα σημεία στο κατηγορητήριο για Καραμανλή- Καταγγέλλει “φαινόμενα διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα”

 ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικά τα σημεία στο κατηγορητήριο για Καραμανλή- Καταγγέλλει “φαινόμενα διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα”

Όλα δείχνουν τελικά ότι η πρόταση δυσπιστίας  κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκης με αφορμή τις συνεχείς αποκαλύψεις για τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών για τη τραγωδία στα Τέμπη και ειδικά η απόρριψη της από την κυβερνητική πλειοψηφία ήταν η αρχή και όχι το τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνών κόμμα, καθώς συγγενείς των θυμάτων και κοινωνία απαιτούν εξηγήσεις και απόδοση ευθυνών, αναδεικνύοντας παράλληλα τις “σχέσεις διαπλοκής” του Μαξίμου με “επιχειρηματικα συμφέροντα”. Στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες μιλούν για “πολιτική και ηθική κατάρρευση της κυβέρνησης”, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στην ανάδειξη των ευθυνών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με σκοπό να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων και των πρωτοβουλιών του κόμματος με το σύνθημα ” Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης. Η συγκάλυψη έχει πρόσωπο.”, προδιαγράφοντας την επόμενη κίνηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκδηλωθεί ίσως και εντός της ημέρας με σκοπό τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος για τα “εγκλήματα” του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Με ανάρτησή του στο X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά “Απλές πολιτικές εξισώσεις: Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής. Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης. Διαβάζω αυτό που αναρωτήθηκε προσχηματικά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή: «Πού ακούστηκε αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να στηρίξουμε προανακριτική έτσι, γενικά, χωρίς κατηγορητήριο;». Να λοιπόν το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένο και πανίσχυρο. Με ξεκάθαρους λόγους για τους οποίους πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή. Το καταθέτουμε αύριο (σ.σ. σήμερα)” και πρόσθεσε ” Αφού το διαβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύεται ότι θα υπερψηφίσει, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε ο Κώστας Καραμανλής να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, μετά από άσκηση ποινικής δίωξης; Θα στηρίξει την αλήθεια ή θα συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών; Την απάντηση την ξέρετε και την ξέρω. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ του στερεί ακόμη και την τελευταία δικαιολογία. Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης. Η συγκάλυψη έχει πρόσωπο.”.

 Στο πλαίσιο αυτό  γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη. παρέδωσε το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του πρωη υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή αναφορικά με το έγκλημα στα Τέμπη στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη προς ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Η ίδια τόνισε ότι οι κατηγορίες κατά την άποψή του ΣΥΡΙΖΑ “πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ” και  καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος “για να διερευνήσει τα παραπάνω εγκλήματα και  να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης”.

“Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή. Επιπλέον ζητούμε από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης” επισήμανε η κ. Τζάκρη.

Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ κατα του πρώην υπουργού στηρίζεται σε 11 σημεία:

1. Ο Κώστας Καραμανλής, αν και γνώριζε ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα (θέση Ζάχαρη) είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, δεν προέβη σε οιαδήποτε ενέργεια, καίτοι όφειλε, για την αποκατάσταση της κομβικής σημασίας ζημίας αυτής. Όπως άλλωστε ρητώς αναφέρεται και στο «Πόρισμα Γεραπετρίτη», αν είχε αποκατασταθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα και ως εκ τούτου καθίσταται πρόδηλη και σαφής, η ουσιώδης παράλειψή του ως άνω Υπουργού.

2. Ο Κώστας Καραμανλής, αν και γνώριζε την παύση από το 2020 της λειτουργίας του  δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου και ρύθμισης της κυκλοφορίας στην οδό Καρόλου (Αθήνα), ουδέν έπραξε για την επαναλειτουργία του που ήταν απολύτως αναγκαία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

3. Ο Κώστας Καραμανλής, αν και γνώριζε ότι το σύστημα επικοινωνίας GSM-R ήταν έτοιμο προς λειτουργία ήδη από τον Ιούλιο 2022, ουδέποτε το έθεσε σε λειτουργία.

4. Ο Κώστας Καραμανλής δεν υλοποίησε/ολοκλήρωσε τη Σύμβαση 717/2014, με συνέπεια την μη λειτουργία του συστήματος φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, καθώς και του συστήματος ETCS ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΠΕΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ. Αντιθέτως δε, παρέτεινε για τρία (3) επιπλέον έτη την υλοποίηση της άνω σύμβασης, καίτοι γνώριζε ότι τούτο οδηγούσε αναπόδραστα στην καθυστέρηση ενεργοποίησης των προαναφερόμενων συστημάτων ασφάλειας.

5. Ο Κώστας Καραμανλής δεν θέσπισε νέους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας, καίτοι όφειλε βάσει των οδηγιών 2016/797 και 2016/798, παραβιάζοντας έτσι τα άρθρα 59 και 60 του ν. 4632/2019.

6. Ο Κώστας Καραμανλής εξέδωσε στις 30-5-2022 Υπουργική Απόφαση με την οποία αυθαίρετα άλλαξε τις προϋποθέσεις για τη μετάταξη του μοιραίου Σταθμάρχη, καταργώντας το όριο ηλικίας, ως στοιχείο άμεσα συνδεόμενο με την ασφάλεια της σιδηροδρομικής λειτουργίας και του επιβατικού κοινού, γνωρίζοντας ότι τοποθετώντας παρανόμως τον εν λόγω Σταθμάρχη στη θέση αυτή, έθεσε σε άμεση διακινδύνευση τα έννομα αγαθά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των πολιτών.

7. Ο Κώστας Καραμανλής αν και γνώριζε ότι ήταν αναγκαία η υπηρεσία δύο σταθμαρχών  στους κεντρικούς σταθμούς, αποδέχθηκε τη λειτουργία αυτών μόνο με ένα σταθμάρχη.

8.  Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε παντελώς την Εμπιστευτική Επιστολή που του απεστάλη  στις 6-9-2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθηγητή Φ. ΤΣΑΛΙΔΗ, με την οποία ο τελευταίος τον προειδοποιούσε με εμφατικό και σαφή τρόπο για το σύνολο των ανωτέρω ελλείψεων/καθυστερήσεων κλπ, επισημαίνοντας του τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας».

9. Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε τις συγκεκριμένες υποδείξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των συγκοινωνιών μέσων σταθερής ασφάλειας που περιέχονταν στις από 7-9-2021, 9-3-2022, και 1-11-2022 Εξώδικες Δηλώσεις – Γνωστοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, των οποίων είχε λάβει προσωπικά ο ίδιος γνώση !

10. Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε παντελώς τις σχετικές υποδείξεις του πορίσματος της Εθνικής Αρχής  Διαφάνειας, του οποίου είχε λάβει γνώση ήδη από τις 4-10-2021 .

11.  Ο Κώστας Καραμανλής παρότι ήταν άριστος γνώστης της ανωτέρω περιγραφομένης κατάστασης δεν προχώρησε, ως όφειλε, στη λήψη άμεσων διορθωτικών αποφάσεων-μέτρων, ώστε να υπάρχει ασφαλής λειτουργία του σιδηροδρόμου όπως:
–  Το κλείσιμο σταθμών για ενίσχυση κεντρικών σταθμών με πεπειραμένο προσωπικό.
–  Τη μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών.
–  Τη μείωση των επιβατικών και εμπορευματικών δρομολογίων.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για “ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης” και υπενθύμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι “σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών (σ.σ. 30) , να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία”.

“Από το «να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε» και «με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου», του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια» των κυβερνητικών πηγών. Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση.” σχολίασe ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε  “Μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέταξε για ακόμα μια φορά τη… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται. Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο». Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία”.

Παράλληλα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανακατατάξεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο λόγω των παραιτήσεων των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου και Γιαννη Μπρατάκου, θεωρούν ότι “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μη «λερωθεί» από την επιβεβαιωμένη μυστική συνάντηση δύο κορυφαίων στελεχών του, των Παπασταύρου και Μπρατάκου, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη” και “Έτσι, αφού τους απέπεμψε, αναγκάζοντάς τους σε παραίτηση, τώρα προχωρά σε εσωτερική αναδιανομή των αρμοδιοτήτων τους”

Κατά την Κουμουνδούρου με αυτές τις “εσωτερικές ανακατάξεις” ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • έδωσε ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Μάκη Βορίδη (“ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου”), αναγορεύοντάς τον σε νούμερο 2 της κυβέρνησης, καθώς “είναι δεδομένο πως προσπαθεί να αλιεύσει τις ψήφους της άκρας δεξιάς, ειδικά μετά το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, στο οποίο του υπέδειξε να απέχει.
  • όρισε τον Στέλιο Κουτνατζή νέο γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και «ανακάτεψε» την τράπουλα των αρμοδιοτήτων εντός Μαξίμου μεταξύ στενών συνεργατών του.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε υποβληθεί ένσταση για την εκλογή τού Στ. Κουτνατζή στη θέση του επίκουρου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από συνυποψήφιό του, επειδή βρισκόταν σε αναστολή καθηκόντων καθώς υπηρετούσε ως Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης στην προηγούμενη 4ετία Μητσοτάκη. Στην ένσταση τονιζόταν ότι ο κ. Κουτνατζής δεν μπορούσε να εξελιχθεί στην ακαδημαϊκή βαθμίδα όσο διαρκεί η αναστολή του, καθώς ο νόμος ορίζει ότι όσο βρισκόταν σε αναστολή μπορούσε να ασκεί μόνο «διδακτικά και ερευνητικά» καθήκοντα».

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποκρύψει τις στενές του σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα και εκδοτικά συγκροτήματα, όσους συνεργάτες του κι αν αποπέμψει, όσες «εσωτερικές ανακατάξεις» και ανακύκλωση γνωστών προσώπων κι αν κάνει” σχολιάζουν εν κατακλείδι από την Κουμουνδούρου.

Σχετικά Άρθρα