Στις φυλακές Κορυδαλλού ο 48χρονος Ιταλός που συνελήφθη για λαθρεμπόριο

 Στις φυλακές Κορυδαλλού ο 48χρονος Ιταλός που συνελήφθη για λαθρεμπόριο

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε πριν από λίγες ώρες, σύμφωνα με το iEidiseis.gr, ο 48χρονος Ιταλός, ο οποίος συνελήφθη ως καταζητούμενος για λαθρεμπόριο, με ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ στην περιοχή της Βάρκιζας στα νότια προάστια της Αθήνας. Αστυνομικές πηγές ότι εφεξής θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για τους καταζητούμενους που συλλαμβάνονται με εντάλματα της Ιντερπόλ, ενώ αναμένονται οι νομικές ενέργειες των δικηγόρων του οι οποίοι εκτιμάται ότι θα προσφύγουν με εντάσεις στις ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την έκδοσή του στη Βενεζουέλα. Ήδη φέρονται να προβάλουν αντιρρήσεις σε σχέση με όλα όσα καταλογίζονται στον πελάτη τους.

Ο 48χρονος Ιταλός, ο οποίος μέχρι χθες κρατείτο στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στο Εφετείο και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα που είναι αρμόδιο για τις εκδόσεις. Από εκεί οι αστυνομικοί τον συνόδευσαν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα κρατηθεί μέχρι νεοτέρας (δηλαδή μέχρι να εξεταστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη οι ενστάσεις του και αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί τελικά στη Βενεζουέλα).

Ο Ιταλός καταζητείτο ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που έκανε λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών με κέρδη που ξεπερνούν -σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου- τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 48χρονος είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα και διήγαγε πολυτελή βίο. Διέμενε με την οικογένειά του σε βίλα στη Βάρη ενώ κινείτο με ακριβά αυτοκίνητα.

Το κύκλωμα φέρεται να διατηρούσε δεξαμενόπλοια, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιρειών. Προμηθευόταν δορυφορικούς αναμεταδότες και συσκευές αναγνώρισης από αχρησιμοποίητα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια χωρών της Ασίας και τα τοποθετούσε σε πλοία ιδιοκτησίας της που φόρτωναν προϊόντα πετρελαίου σε λιμάνια της Βενεζουέλας.

italos_a602e.jpg

Στη συνέχεια τα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν τα προϊόντα πετρελαίου απενεργοποιούσαν τα συστήματα προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να ιδιοποιηθούν το φορτίο εξαπατώντας τους ναυλωτές.

Από τη δράση τους ζημιώθηκαν οι ναυλωτές της «νόμιμης» ναυτιλιακής εταιρίας όσο και το κράτος της Βενεζουέλας. Τα κέρδη τους εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 21 δις δολάρια.

Ηγετικό μέλος ήταν ο 48χρονος Ιταλός που εκτιμάται ότι ήρθε στη χώρα μας θεωρώντας ότι έχει «τελειώσει» με τις δικαστικές περιπέτειες του. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής τον εντόπισαν την Παρασκευή στην παραλιακή, στο ύψος της Βάρκιζας και του πέρασαν χειροπέδες. Την ώρα της σύλληψης οδηγούσε ένα Πόρσε κάμπριο. Σε βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Interpol.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Για την υπόθεση εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ.: «Από την Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη χθες, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, κατόπιν ενδελεχών ερευνών, σε περιοχή της Βάρκιζας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, με έδρα χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκδοθείσα ερυθρά αγγελία από την INTERPOL και με πληροφορίες από Αρχές του εξωτερικού, ο αλλοδαπός ήταν ηγετικό μέλος της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών διεθνώς.

Η εν λόγω οργάνωση, ως ιδιοκτήτρια δεξαμενοπλοίων, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιριών, φόρτωνε προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και επετύγχανε την ιδιοποίησή τους κατά τη μεταφορά τους, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα.

Ειδικότερα, προμηθεύονταν συσκευές δορυφορικής αναμετάδοσης και αναγνώρισης από ακινητοποιημένα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια της Ασίας, τις τοποθετούσαν στα δεξαμενόπλοιά τους, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τις απενεργοποιούσαν, καταφέρνοντας να εξαπατήσουν τους ναυλωτές.

Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., ζημιώνοντας τόσο τους ναυλωτές όσο και το κράτος τους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Σχετικά Άρθρα