Politico: Στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η φον ντερ Λάιεν για την “σκοτεινή” σύμβαση με Pfizer

 Politico: Στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η φον ντερ Λάιεν για την “σκοτεινή” σύμβαση με Pfizer

Στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται για ακόμα μια φορά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «σκοτεινή» σύμβαση με τη Pfizer για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είναι σε γνώση του POLITICO και με όσα είπε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης , κορυφαίοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες για ποινικά αδικήματα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το Politico:

Οι κορυφαίοι ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο του κοροναϊού μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Λιέγης.

Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες Βέλγους εισαγγελείς που ερευνούν την Φον Ντερ Λάιεν για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το POLITICO και εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης. Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές δικαστικές αρχές στην πόλη της Λιέγης στις αρχές του 2023 μετά απόκαταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός λομπίστες Frédéric Baldan.

Αργότερα προστέθηκαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας — αν και η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας της μετά την εκλογική νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Η καταγγελία του Baldan επικεντρώθηκε σε μια φερόμενη ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της von der Leyen και του αφεντικού της Pfizer, Albert Bourla, εν όψει της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ στην κορύφωση της πανδημίας Covid-19, στην υπόθεση που ονομάστηκε «Pfizergate».

Η είδηση ότι η EPPO διερευνά τώρα την υπόθεση, με στόχο να εξετάσει περαιτέρω τον ρόλο του προέδρου της Επιτροπής στη συμφωνία για το εμβόλιο, η οποία είχε εκτιμώμενη αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η EPPO ηγείται πανευρωπαϊκών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα και θεωρητικά θα μπορούσε να κατασχέσει τηλέφωνα και άλλο σχετικό υλικό από γραφεία της Επιτροπής ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η γενέτειρα της φον ντερ Λάιεν στη Γερμανία.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την επικεφαλής της ΕΕ, καθώς είναι στο κατώφλι μια δεύτερης θητείας.Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Η συμφωνία, η οποία διαπραγματεύτηκε στο απόγειο της πανδημίας το 2021, θεωρήθηκε αρχικά ως θρίαμβος για τη φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η τεράστια ποσότητα εμβολίων που αγοράστηκε έχει προκαλέσει σάλο με το POLITICO να αποκαλύπτει στα τέλη του περασμένου έτους ότι χάθηκαν δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, η σύμβαση εμβολίου με την Pfizer έχει επαναδιαπραγματευτεί.

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας και ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στην Επιτροπή για να συζητήσει την υπόθεση, αλλά η φον ντερ Λάιεν μέχρι στιγμής αποφεύγειι να την αντιμετωπίσει. Απαντώντας σε ερώτηση που της έθεσε το POLITICO σχετικά με τα γραπτά μηνύματα που εξαφανίστηκαν, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Ό,τι είναι απαραίτητο σχετικά με αυτό έχει ειπωθεί και ανταλλαγεί. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Το 2022, η EPPO ανακοίνωσε ότι εξετάζει την προμήθεια εμβολίων της ΕΕ γενικότερα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το γραφείο συνδέεται ρητά με την Pfizergate.

Εμπορία νόμιμων ράβδων

Η υπόθεση που εξετάζεται τώρα από την EPPO συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά νομικά, πολιτικά και οικονομικά σκέλη — και διασταυρώνεται με αγωγές που άσκησε ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Η τεράστια ποσότητα εμβολίων που αγοράστηκε μετά τη συμφωνία για το εμβόλιο έχει προκαλέσει έκτοτε τα φρύδια, με το POLITICO να αποκαλύπτει στα τέλη του περασμένου έτους ότι υπήρχαν χαμένες δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. | Sean Gallup/Getty Images
Πέρυσι, ο Baldan, ένας 36χρονος Βέλγος λομπίστες με δεσμούς με την ομάδα σκεπτικιστών για τα εμβόλια Bon Sens, υπέβαλε ποινική μήνυση στο Βέλγιο σε σχέση με τον ρόλο της von der Leyen στις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο με την Pfizer για πράξεις «παρέμβασης στην δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικές πληροφορίες που έδωσε ο δικηγόρος του.

Η προσθήκη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην καταγγελία του προσθέτει βάρος σε αυτό που διαφορετικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσωπική σταυροφορία. Η Ουγγαρία, με επικεφαλής τον Βίκτορ Όρμπαν, σταθερό αντίπαλο της φον ντερ Λάιεν, υπέβαλε επίσης καταγγελία σχετικά με τον ρόλο του προέδρου της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο με την Pfizer, σύμφωνα με δύο γνώστες της υπόθεσης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. ευαισθησία.

Η Πολωνία υπέβαλε τη δική της καταγγελία τον περασμένο Νοέμβριο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, μετά την εκλογή του Τουσκ τον Δεκέμβριο, «η νέα κυβέρνηση εργάζεται [για να] αποσύρει την Πολωνία από αυτές τις διαδικασίες», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν είναι δημόσιες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγελία που υπέβαλε η Ουγγαρία είναι διαφορετική από εκείνη του Baldan και επικεντρώνεται στην ίδια ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου. Η καταγγελία της Πολωνίας ήταν στην ίδια γραμμή, είπαν άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία διώκονται επίσης από την Pfizer για έλλειψη πληρωμών για δόσεις εμβολίων μετά τη διακοπή των παραδόσεων.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Επιτροπή δεν είχε καμία γνώση για πιθανές διαδικασίες εκτός από όσα γράφονται σε άρθρα του Τύπου.

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η Pfizer και η EPPO αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σχετικά Άρθρα