Αφρικανική σκόνη: “Έβαψε” πορτοκαλί το χιόνι στην Ελβετία- 30αρια στην Ελλάδα με αποπνικτική ατμόσφαιρα

 Αφρικανική σκόνη: “Έβαψε” πορτοκαλί το χιόνι στην Ελβετία- 30αρια στην Ελλάδα με αποπνικτική ατμόσφαιρα

Η αφρικανική σκόνη από την Σαχάρα θα συνδυαστεί με θερμοκρασίες έως και 18 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο για την εποχή, αφού θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Το φαινόμενο θα γίνει περισσότερο αισθητό από αύριο Δευτέρα αν αι θα είαι ασθενέστερο. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως «ένα νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης – σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει “και από Μάρτη καλοκαίρι“».

«Και πώς να μην μιλάμε για καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης» προσθέτει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες. Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές…» αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Ο Θεόδωρος Κολυδάς ανέφερε πως προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους επιστήμονες πως μετά από έναν χειμώνα που… ουσιαστικά δεν ήρθε ποτέ, ήρθε η άνοιξη με θερμοκρασία καλοκαιριού. Το καλοκαίρι; Πού θα φτάσει το θερμόμετρο;

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα προβληματισμού που έχει κυριεύσει τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο για τον καιρό, αποτυπώνονται πλέον και σε χάρτες αυτές οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας (temperature anomaly). Έναν τέτοιο χάρτη δημοσίευσε σε ανάρτησή του ο Θ. Κολυδάς. Με απλά λόγια όπου βλέπετε κόκκινο χρώμα υπάρχει ανώμαλη θερμοκρασία για την εποχή που διανύουμε.

Συνδυασμός ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων έρχεται, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΖΕΣΤΗΣ, ΠΑΡΟΔΙΚΩΝ ΝΕΦΩΣΕΩΝ, ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΔΩΝ

Επειδή από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως και την Τρίτη 2 Απριλίου αναμένεται μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Βόρεια Αφρική που θα ανεβάσει τον υδράργυρο κατά 12-14°C παραπάνω σε σχέση με τη μέση θερμοκρασιακή τιμή για την εποχή, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα θυμίζουν προχωρημένη άνοιξη.

Που θα φτάσει επομένως η θερμοκρασία -στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας- το προσεχές τριήμερο που θα συνοδεύεται και από μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία θα προκαλέσει και θολούρα στην ατμόσφαιρα ;

* Κυριακή 31 Μαρτίου :

Αθήνα : 25-26°C
Θεσσαλονίκη : 24°C
Πάτρα : 24°C
Ηράκλειο : 25-26°C
Λάρισα : 28°C

* Δευτέρα 1 Απριλίου :

Αθήνα : 27-28°C
Θεσσαλονίκη : 25°C
Πάτρα : 25-26°C
Ηράκλειο : 25-26°C
Λάρισα : 29-30°C

* Τρίτη 2 Απριλίου :

Αθήνα : 28-29°C
Θεσσαλονίκη : 24-25°C
Πάτρα : 23°C
Ηράκλειο : 27-28°C (στα Χανιά τοπικά 29-30°C)
Λάρισα : 28°C

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ;

* Κυριακή 31 Μαρτίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας & Φθιώτιδας : 29-30°C

* Δευτέρα 1 Απριλίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας & Φθιώτιδας αλλά και στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C (στις περιοχές αυτές ίσως ακόμα πιο τοπικά και 32°C)

* Τρίτη 2 Απριλίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της κεντρικής Εύβοιας αλλά και στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C (στις περιοχές αυτές, ίσως ακόμα πιο τοπικά και 32°C)

* Τετάρτη 3 Απριλίου :
Μόνο στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C
Προσοχή : Σημειώνεται ότι λόγω της Αφρικανικής σκόνης αλλά και των κατα περιόδους νεφώσεων που θα μειώσουν την ακτινοβολία, ίσως οι μέγιστες σε τοπικό επίπεδο διαφοροποιηθούν ελάχιστα και δεν αποκτήσουν παντού αυτές τις τιμές.

Καλή Κυριακή σε όλες και όλους σας!».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την ερχόμενη εβδομάδα

Δευτέρα 1 Απριλίου

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 24 με 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 2 Απριλίου Μαρτίου

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βορειοδυτικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 3 Απριλίου

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Πέμπτη 4 Απριλίου

Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η αφρικανική σκόνη πνίγει και την Ευρώπη

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα και δίνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Η άφιξη #άμμου από τη #Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων”, υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.

Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Ήδη την Παρασκευή, ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα από τη βόρεια Αφρική στην Ελβετία.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη. Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.

  • Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η νοτιοανατολική Γαλλία λόγω της άμμου από τη Σαχάρα και τις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων

Η διαδικασία του συναγερμού ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κορσική, και αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες θα παραμείνει το νέφος της Άμμου. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές το όριο συναγερμού ξεπεράστηκε το Σάββατο σε ολόκληρη την περιοχή της Προβηγκίας.

Στη χώρα μας η αφρικανική σκόνη έκανε την εμφάνισή της την Πέμπτη (28/03), καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική και την ορατότητα στο λεκανοπέδιο. Η σκόνη υποχώρησε από το απόγευμα της Πέμπτης λόγω των δυτικών ανέμων που επικράτησαν.

Όπως σημειώνει σε χθεσινή ανάρτησή του ωστόσο ο διευθυντής της ΕΜΥ. κ. Θοδωρής Κολυδάς, το νέο κύμα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι ασθενέστερο:

Σχετικά Άρθρα