Αγοραστός:Να μην συσχετιστεί η δικογραφία για το μπάζωμα με του Εφέτη ανακριτή-Πότε βγαίνει η απόφαση

 Αγοραστός:Να μην συσχετιστεί η δικογραφία για το μπάζωμα με του Εφέτη ανακριτή-Πότε βγαίνει η απόφαση

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για “τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό”, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστός διώκεται ποινικά για το μπάζωμα λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων έχουν καταθέσει μήνυση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newpost.gr ο Αγοραστός κατέθεσε αίτημα να μην συσχετιστεί η δικογραφία που τον αφορά με τη μεγάλη δικογραφία που έχει στα χέρια του ο Εφέτης Ανακριτής για την τραγωδία.

Μόλις ενημερώθηκε για συσχέτιση των δύο υποθέσεων λόγω συνάφειας -όπως αναφέρουν οι δικαστικοί λειτουργοί- απέστειλε πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου, υπόμνημα με το οποίο προβάλλει τις αντιρρήσεις του.

Ειδικότερα ισχυρίζεται:

  1. Η Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας περιορίζει-προσδιορίζει ειδικά την εξουσία του Εφέτη Ανακριτή ως προς την κύρια ανάκριση που διεξάγεται για τις πράξεις και τις παραλείψεις που συνετέλεσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα και συνδέονται με την πρόκληση αυτού και όχι σε πράξεις ή παραλείψεις μετά από αυτό.
  2. Η πράξη για την οποία κατηγορείται (σ.σ παράβαση καθήκοντος) δεν είναι συναφής με τις πράξεις που διερευνά ο Εφέτης Ανακριτής καθώς δεν του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε έχει απολογηθεί για αδίκημα που να σχετίζεται με τα όσα περιγράφονται στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί εις βάρος του.

Επιπλέον πατάει και σε ένα νομικό θέμα ότι την συνάφεια έπρεπε να ζητήσει ο δικαστικός λειτουργός που κίνησε την ποινική δίωξη εναντίον του δηλαδή ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και όχι ο Εισαγγελέας Εφετών.

  • Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έχει ήδη συνεδριάσει και την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η απόφαση αν ο Κώστας Αγοραστός θα προστεθεί στους 33 κατηγορούμενους των Τεμπών ή θα δικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος με ξεχωριστή δικογραφία.

Συγγενείς θυμάτων αλλά και πραγματογνώμονες υποστηρίζουν ότι με το μπάζωμα αλλοιώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κρίσιμα στοιχεία για την διερεύνηση της υπόθεσης. Ο εργολάβος που μετέφερε 300 κυβικά χώμα σε ιδιωτικό οικόπεδο, έκανε ακόμα μία αποκάλυψη καταθέτοντας αυτή τη φορά στον Εφέτη Ανακριτή.

Ο χώρος δεν φυλάσσονταν και επιπλέον είχε πλημμυρίσει από τον Daniel. «Στο οικόπεδο αυτό έχω ρίξει και άλλα χώματα όμως γνωρίζω να σας δείξω το σημείο που είναι τα χώματα από το ατύχημα. Το σημείο αυτό είχε πλημμυρίσει από την κακοκαιρία Daniel».

Επομένως βάση των όσων κατέθεσε ο εργολάβος, ότι στοιχείο υπήρχε σε αυτά τα χώματα έχει πλέον καταστραφεί. Έδωσε όμως και την περιγραφή για τις εργασίες λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση αλλά και τις εντολές που πήρε. Ξεκίνησε όπως λέει να κάνει εργασίες στις 05:00 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023:

«Με τα μηχανήματα της εταιρείας μου φτιάξαμε, διαμορφώνοντας το έδαφος, μία χωμάτινη ράμπα και μία χωμάτινη εξέδρα από την αριστερή πλευρά του χώρου του ατυχήματος δηλαδή από την πλευρά της κοιλάδας των Τεμπών, προκειμένου να ανέβουν μέσω της ράμπας αυτής στην εξέδρα οι τηλεσκοπικοί γερανοί και να επιχειρούν από εκεί σηκώνοντας τα βαγόνια. Φτιάξαμε ουσιαστικά με έναν φορτωτή μία πρόσβαση για αυτούς σε έναν εγκαταλελειμμένο αγρό που βρισκόταν δίπλα από το σημείο που είχαν πέσει τα βαγόνια, μέσα στον οποίο υπήρχαν ελιές, αμυγδαλιές και πουρνάρια. Τον αγρό αυτό πριν κάνουμε την επέμβαση τον είχαν ελέγξει οι Πυροσβέστες».

Αποκαλύπτει ότι αρχικά τα χώματα τα άφησαν λίγα μέτρα πιο μακριά. Επειδή εμπόδιζαν την επιχείρηση ζητήθηκε -όπως ισχυρίζεται από αυτούς που είχαν τον συντονισμό- να τα απομακρύνουν. Υποστηρίζει στον Εφέτη Ανακριτή ότι η μεταφορά στο οικόπεδο έγινε με δική του πρωτοβουλία.

Σχετικά Άρθρα