Μετά τις νέες δηλώσεις Καραμανλή οι συγγενείς των θυμάτων τον καλούν σε συνάντηση-Έγγραφα προειδοποίησης δυστυχήματος

 Μετά τις νέες δηλώσεις Καραμανλή οι συγγενείς των θυμάτων τον καλούν σε συνάντηση-Έγγραφα προειδοποίησης δυστυχήματος

Νέα θύελλα, μετά τις αντιδράσεις από την ομιλία του στη Βουλή, προκάλεσε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής και πρώην Υπ. Μεταφορών όταν έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών -κατά τους συγγενείς των θυμάτων σιδηροδρομικό έγκλημα- με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε καταρχάς ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων προκαλώντας την άμεση αντίδραση τους.

Μέσω δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Νίκο Πλακιά, η οικογένεια του οποίου έχασε τρία κορίτσια στο δυστύχημα, καλούν σε διαζώσης συνάντηση τον κ. Καραμανλή αναφέροντας ότι οι οικογένειες επιθυμούν να ακούσουν προσεκτικά και να πάρουν τις απαντήσεις που ζητούν από την ημέρα της τραγωδίας .

“Σας περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε μπροστά μας και γιατί όχι, να γυρίσετε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά σας”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του, ενώ καταλήγοντας αφήνει κι ένα υστερόγραφο στο οποίο γράφει τα εξής: “Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε μαζί μας”.

Παράλληλα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν του τέθηκε το ζήτημα ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις από στελέχη και συνδικαλιστές του ΟΣΕ πως ελλοχεύει άμεσος κίνδυνος δυστυχήματος, ο κ. Καραμανλής έσπευσε να κάνει λόγο για «μύθο» και να δηλώσει κατηγορηματικά και με στόμφο (και κουνώντας το δάχτυλο): «Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα. Κι ας μου φέρετε ένα χαρτί που να λέει ότι εμείς προειδοποιούμε ότι θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα». 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΠΌ ΤΟ 12.50 ΚΑΙ ΜΕΤΑ:

Τον υπουργό διέψευσε άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καταρχάς, η βουλευτής Δώρα Αυγέρη παρουσίασε το εμπιστευτικό έγγραφο που είχε στείλει ο Φίλιππος Τσαλίδης (διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του 2016 ως τις 14 Σεπτεμβρίου του 2021) προς τον κ. Καραμανλή που προειδοποιεί για τον σοβαρότατο κίνδυνο τραγικού συμβάντος. 

Στη συνέχεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωση, δημοσιοποίησε το επίμαχο έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίλιππος Τσαλίδης ήταν μεταξύ των μαρτύρων που είχε ζητήσει η αντιπολίτευση να καταθέσουν στην Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, αλλά δεν το επέτρεψε η κυβερνητική πλειοψηφία. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Φίλιππος Τσαλίδης στον ανακριτή Λάρισας, το υπουργείο Μεταφορών ήταν πλήρως ενήμερο για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους. 

Κατέθεσε μάλιστα πως είχε στείλει στο υπουργείο επιστολή στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν υπουργός ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με την οποία ενημέρωνε «για την κατάσταση του δικτύου». Είπε ότι είχε κάνει «ενημερώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν την υποδομή. Οι ενημερώσεις γίνονταν είτε μέσω αλληλογραφίας είτε προφορικά». Πρόσθεσε ότι είχε αποστείλει επιστολές ξανά στον υπουργό και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών, αλλά «στις περισσότερες από αυτές δεν είχα λάβει απάντηση».

Ακολουθεί το έγγραφο και οι σχετικές ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση της Δώρας Αυγέρη

«Ο κ. Καραμανλής είναι αδιόρθωτος και ψεύτης. “Συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω” να λέει ψέματα ότι δεν είχε λάβει προειδοποίηση για ατυχήματα» τόνισε η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, απαντώντας στα ψέματα που είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών στην ίδια εκπομπή στην οποία προηγήθηκε, ότι δεν είχε λάβει καμία τέτοια προειδοποίηση.

Η Δώρα Αυγέρη απάντησε στα ψέματα του κ. Καραμανλή έχοντας στα χέρια της την επιστολή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του κυρίου Τσαλίδη, προς τον ίδιο τον πρώην υπουργό Μεταφορών και τους ιθύνοντες του ΟΣΕ, η οποία είχε σταλεί ενάμιση χρόνο πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη και δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου, την επομένη της κατάθεσης του κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή (13-2-2024), όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για τη γαλάζια πλειοψηφία ώστε να κληθεί ο κ. Τσαλίδης για κατάθεση.

Μάλιστα, η Δώρα Αυγέρη διάβασε απόσπασμα από τη συγκεκριμένη επιστολή: «Ο κ. Τσαλικίδης μιλά για έλλειψη προσωπικού του ΟΣΕ, για μη λειτουργία του Κέντρου ελέγχου στο Λιανοκλάδι, τη γενικότερη αίσθηση εγκατάλειψης σιδηροδρομικής υποδομής χωρίς να υπάρχει ορατό σχέδιο αναδιοργάνωσης του, που καθιστούν τη σιδηροδρομική λειτουργία δύσκολη και επικίνδυνη. Λέει μέσα στη σελίδα 3 ο κ. Τσαλίδης. Η παράταση και επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να αυξηθεί η συχνότητα των συμβάντων επί γραμμής, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας».

«Ο κύριος Τσαλίδης, ο οποίος ακριβώς επειδή αυτά που ζητούσε για να μην υπάρχει ο κίνδυνος ορατού συμβάντος, δεν έγιναν, παραιτήθηκε κιόλας» επεσήμανε.

«Τι απάντησε ο κύριος Καραμανλής ξεκάθαρα στη δική σας ερώτηση;» είπε η κυρία Αυγέρη απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους της εκπομπής. «Είπε ψέματα. Είναι δεύτερη φορά που πιάνεται να λέει ψέματα γι` αυτή την ιστορία. Όπως είπε και ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που κανονικά η γαλάζια πλειοψηφία θα έπρεπε να συμφωνήσει γιατί τέθηκε αυτό το ζήτημα από την αντιπολίτευση, να πάει για ψευδορκία στη Δικαιοσύνη ο κύριος Καραμανλής, πράγμα που δεν έκανε. Και όχι μόνο δεν το έκανε αυτό η γαλάζια πλειοψηφία. Μετά από τη δημοσιοποίηση αυτού του πολύ σοβαρού εγγράφου και προειδοποίησης, η Εξεταστική Επιτροπή με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας δεν κάλεσε τον κύριο Τσαλίδη να καταθέσει για δεύτερη φορά και αρνήθηκε να στείλει τον κύριο Καραμανλή στη Δικαιοσύνη».

«Ακριβώς επειδή έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία η γαλάζια πλειοψηφία ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του εισαγγελέα, γιατί δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του εισαγγελέα. Είναι ένας κακός συνήγορος του κυρίου Καραμανλή που καθίσταται πλέον συνυπεύθυνη. Θα γίνει αυτό εφόσον ο κύριος Καραμανλής, ο αδιόρθωτος και ψεύτης κύριος Καραμανλής, δεχτεί να θέσει εαυτόν στη βάσανο των ερωτήσεων του φυσικού δικαστή. Επαναλαμβάνω, εμείς δεν λέμε ότι καταδικάζουμε τον κύριο Καραμανλή. Λέμε ότι είναι ψεύτης. Τον κατηγορώ για τα ψέματα», τόνισε η Δώρα Αυγέρη.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αδιανόητη ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο κύριος Κώστας Καραμανλής είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο του ιδίου, αλλά και της κυβέρνησης του.

Παρασυρόμενος προφανώς από την «αποθέωση» που γνώρισε από τους υπόλοιπους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την ντροπιαστική του ομιλία στο κοινοβούλιο, σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη συνέχισε να αρνείται τις τεράστιες ευθύνες του για το έγκλημα των Τεμπών.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ψευδέστατα πως δεν είχε καμία προειδοποίηση για ατυχήματα! Ζήτησε μάλιστα στον αέρα να του φέρουν «ένα χαρτί, ένα χαρτί, που να λέει πως εμείς προειδοποιούμε πως θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο ατύχημα».

Κι αφού το ζήτησε ο πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εμείς οφείλουμε να του το δώσουμε.

Παραθέτουμε το βίντεο της συνέντευξης του, αλλά και της απάντησης που έλαβε από την υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, καθώς και το σχετικό έγγραφο.

Σχετικά Άρθρα