Η “Ελευθεροτυπία” σύντομα στα περίπτερα- Ποιοί θα μετέχουν στο νέο εκδοτικό εγχείρημα του Βαγγέλη Μαρινάκη- Ποιά θα είναι η πολιτική “γραμμή”

 Η “Ελευθεροτυπία” σύντομα στα περίπτερα- Ποιοί θα μετέχουν στο νέο εκδοτικό εγχείρημα του Βαγγέλη Μαρινάκη- Ποιά θα είναι η πολιτική “γραμμή”

Ο “Ιός” της παλαιάς “Ελευθεροτυπίας” ήταν ίσως η πιο εμβληματική στήλη της εφημερίδας της κεντροαριστεράς του Τεγόπουλου με τον ιστορικό της διευθυντή Σεραφείμ Φυντανίδη. Ο Δημήτρης Ψαρράς και η Άντα Ψαρρά, δύο εξαιρετικοί δημοσιογράφοι-ερευνητές με πολύ μεγάλες επιτυχίες στο δημοσιογραφικό “παλμαρέ” τους μετακόμισαν πριν περίπου 11 χρόνια στο διάδοχο σχήμα της αυτοδιοικούμενης “Εφημερίδας των Συντακτών”.

Σήμερα, ανακοίνωσαν πως αποχωρούν με ένα συγκινητικό άρθρο:

“Εντεκάμισι χρόνια μετά το ξεκίνημα του πρωτοφανούς για τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιογραφικού εγχειρήματος με την έκδοση μιας συνεταιριστικής και απολύτως ανεξάρτητης εφημερίδας, ήρθε για μας η στιγμή να την αποχαιρετήσουμε. Με τη βεβαιότητα ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να στηριχτεί και να πετύχει η συλλογική αυτή προσπάθεια και με σταθερό προσανατολισμό για μια εφημερίδα που να απευθύνεται σε όλο το προοδευτικό φάσμα και κυρίως στον κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς, ευχόμαστε σε όλους καλή συνέχεια.”

Σημαίνει κάτι αυτό; Αρκετοί βλέπουν την αποχώρηση των δύο δημοσιογράφων να συνδέεται με την πρόσφατη εξαγορά του ιστορικού τίτλου της “Ελευθεροτυπίας” (μαζί και το κτίριο στον Νέο Κόσμο) από τον Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι του ποσού των 8,1 εκατ. ευρώ. Επισήμως έχει ειπωθεί πως ο πανίσχυρος εκδότης και επιχειρηματίας (Βήμα, Τα Νέα, in.gr, tovima.gr και φυσικά το Mega Channel) θα προχωρήσει στην επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας.

Oι ίδιοι, πάντως, το διέψευσαν με δήλωσή τους:

“Αγαπητοί αναγνώστες της «Εφ.Συν.», επειδή μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής μας από την εφημερίδα διακινούνται ποικίλες ειδήσεις και σχόλια από ειδησεογραφικούς ιστοτόπους για το ότι προσχωρήσαμε στα ΜΜΕ που κατέχει ή που ετοιμάζει ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά μπορεί να τα γράφει ή να τα φαντάζεται όποιος δεν έχει διαβάσει τα κείμενα και τις έρευνές μας.
Αν κάποιος ερευνά και επικρίνει με σκληρά λόγια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά να ερευνά και να αποκαλύπτει τον τρόπο που πολιτεύεται ο μεγαλοεφοπλιστής και ότι συντάσσεται αυτομάτως στην αυλή του.
Άντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς”

Στα περίπτερα

Οι πληροφορίες θέλουν την “Ελευθεροτυπία” να κυκλοφορεί στα περίπτερα άμεσα, ίσως και πριν τις ευρωεκλογές, ή το αργότερο το φθινόπωρο, και να εκφράζει πολιτικά τον ίδιο χώρο με την ιστορική έκδοση του Τεγόπουλου και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ και δη ως αιχμή του δόρατος μιας προσπάθειας για ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες απέναντι στη Ν.Δ. Ο “Ιός” θα είναι πιθανώς μια στήλη που θα αναβιώσει στη νέα έκδοση, ενώ οι πληροφορίες θέλουν και άλλους συντάκτες της παλαιάς “Ελευθεροτυπίας” να εντάσσονται στο δημοσιογραφικό δυναμικό της εφημερίδας υπό τη νέα ιδιοκτησία της.

Όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον διότι αποτελούν απόδειξη μιας ευρύτερης πολιτικής, επιχειρηματικής και εκδοτικής κινητικότητας με στόχο να υπάρξει αντίπαλο πολιτικό και μιντιακό δέος απέναντι στην κυβερνητική υπεροπλία. Εφόσον, δε, επιβεβαιωθεί πως για την διεύθυνση της νέας “Ελευθεροτυπίας” προαλείφεται ο πρώην διευθυντής και τώρα σύμβουλος έκδοσης του “Βήματος” Αντώνης Καρακούσης -που είχε εργαστεί πολλά χρόνια στην εφημερίδα επί Φυντανίδη- όλα …δένουν.

Σχετικά Άρθρα