Αποκάλυψη Παππά για “συνεννόηση”/ Γιατί έχουν όλοι δίκιο- Το παρασκήνιο

 Αποκάλυψη Παππά για “συνεννόηση”/ Γιατί έχουν όλοι δίκιο- Το παρασκήνιο

Η αποκάλυψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κορυφαίου στελέχους Νίκου Παππά σχετικά με τις διεργασίες προσυνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία έκανε στην Επόμενη Μέρα του Action24, προκάλεσε εντονότατη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αλλά και διαψεύσεις -σε υψηλούς τόνους- από την Χαριλάου Τρικούπη. Μάκης Βορίδης και Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζοντας “στήσιμο” πριν ακόμα δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία περί αλλοίωσης των ηχητικών της μοιραίας νύχτας από το ‘Βήμα της Κυριακής”.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για “φαντασιώσεις” δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημ. Μάντζιου, ο δε τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας διέψευσε κι αυτός τα περί συνεννόησης.

Η δήλωση Παππά προσέφερε “χώρο” την κυβερνητική πλειοψηφία να στρέψει εκεί το ενδιαφέρον έναντι της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή και της πρόκλησης με το χειροκρότητα της Κ.Ο της Ν.Δ, στα δε κόμματα της αντιπολίτευσης υπήρξε σχετικός αιφνιδιασμός.

Ο Νίκος Παππάς επανήλθε στο θέμα, μιλώντας στο Open.

«Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και προφανώς ζυμώσεων. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μεμπτό και επιλήψιμο. Η ιδέα της πρότασης δυσπιστίας κυκλοφορούσε και πιο πριν. Είχε κάνει πρόταση και η Νέα Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16. Άρα, δεν κατάλαβα προς τι η έκπληξη;», είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στο στούντιο τόνισε με τη σειρά του πως «προφανώς δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση. Είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζυμώνεται».

Τελικά, όμως, εάν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές των ανακοινώσεων μπορεί να διαπιστώσει ότι …όλοι εχουν δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά.

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν, έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις.

Δηλαδή, αναφέρεται στην θεσμική οδό που ακολουθήθηκε μετά το δημοσίευμα του “Βήματος”. Όμως, ο Νίκος Παππάς δεν μιλά γι΄ αυτή την διαδικασία αλλά για τις διεργασίες που προηγήθηκαν, αρχικά για την συνεννόηση περί υποβολής πρότασης μομφής σχετικά με το σκάνδαλο των Ασημακοπούλου-emails. Εξήγησε, δηλαδή, ότι είχε διερευνηθεί η από κοινού κοινοβουλευτική παρέμβαση των δύο κομμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτές τις διεργασίες πρωταγωνίστησαν ο ίδιος ο κ. Παππάς και κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (το όνομά του γνωρίζει το libre) στον στενό πυρήνα συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη. Η συνάντηση ( σε καφέ στα βόρεια προάστια) των δύο έγινε την περασμένη εβδομάδα κι ενώ είχε αποκαλυφθεί πως ο γραμματέας αποδήμων της Ν.Δ Ν. Θεοδωρόπουλος ήταν αυτός που πήρε τα emails από το υπουργείο Εσωτερικών και τα παρέδωσε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς, μάλιστα, να έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν και άλλοι ευρωβουλευτές ή κομματικά στελέχη παρέλαβαν την σχετική λίστα ψηφοφόρων.

Τα δύο στελέχη κατέληξαν σε αρχική συμφωνία ότι διαμορφώνεται πεδίο κοινοβουλευτικής συνεργασίας των δύο κομμάτων και ανέλαβαν να μεταφέρουν την πρόταση στους προέδρους των κομμάτων τους. Όταν έγινε γνωστό το ρεπορτάζ του “Βήματος” προστέθηκε ένας επιπλέον λόγος και δη ιδιαίτερα σημαντικός κατά την αξιολόγησή τους και οι διεργασίες επισπεύσθηκαν.

Σχετικά Άρθρα