ΒΟΥΛΗ: Θύελλα από τις δηλώσεις Φλωρίδη- “Πυρά” Φάμελλου-Ανδρουλάκη -Ένταση με Κωνσταντοπούλου

 ΒΟΥΛΗ: Θύελλα από τις δηλώσεις Φλωρίδη- “Πυρά” Φάμελλου-Ανδρουλάκη -Ένταση με Κωνσταντοπούλου

Με αμείωτη την ένταση και συνεχείς σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με τις υπογραφές των βουλευτών του αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. Τα αίματα άναψαν μετά την τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη και πιο συγκεκριμένα την έκφραση του πως “όποιος πολιτικός μιλάει για μπάζωμα, είναι για τα μπάζα” και την κατηγορία του προς την αντιπολίτευση για “αριστερόστροφο φασισμό…”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου που χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης “σύγχρονο πολιτικό γενίτσαρο” και “πιο ακροδεξιό από τον Βορίδη” ενώ τον λόγο πήρε λίγο αργότερα και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου στην σύντομη παρέμβαση του τόνισε πως “η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία”. Ένταση επικράτησε στην αίθουσα και όταν πήρε τον λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Φλωρίδης: ”Όσοι μιλούν για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα”

Μιλώντας από το βήμα της Βουλή για τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “μπαζώματα” στα Τέμπη μετά το δυστύχημα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε πως “όσοι από τους πολιτικούς μιλούν για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα”, σε μια ρητορική αποστροφή που προκάλεσε αντιδράσεις.

Πρόσθεσε πως οι χωματουργικές εργασίες έγιναν από συνεργεία που επιχείρησαν στο σημείο για να διανοίξει δρόμος ώστε να πλησιάσουν τα σωστικά συνεργεία, αμέσως μετά την τραγωδία. “Ο αριστερόστροφος φασισμός θα πετύχει τον σκοπό του όταν επέλθει στη συνείδηση του κόσμου η αμφισβήτηση των θεσμών του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης”, δήλωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επικαλούμενος τον Μίκη Θεοδωράκη. “Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μ. Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό” ήταν η ρήση του.

Περί ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως “δεν καταθέτετε πρόταση ποινικής δίωξης” για κάποιον υπουργό αλλά “παρουσιάζετε συνομιλίες που υπάρχουν αυτούσιες στην δικογραφία από τότε, ως μεγάλη ανακάλυψη”.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι προχωρά η κατασκευή του χώρου στη Λάρισα για να διεξαχθεί η δίκη. “Θα είναι έτοιμος στη Λάρισα μέχρι τέλος Μαΐου. Θέσεις 100 δικηγόρους, αίθουσα διασκέψεων για να μη ζήσουμε την τραγωδία με το Μάτι, που όταν τελείωσε δεν βρίσκατε αίθουσα να γίνει η δίκη”.

Φάμελλος για Φλωρίδη: Σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος – Κατάντησε πιο ακροδεξιός από τον Βορίδη

Σκληρή απάντηση στον Γιώργο Φλωρίδη για την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της αντιπολίτευσης έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, τονίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταντήσει πιο ακροδεξιός από τον Μάκη Βορίδη.

«Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν και μας περιέγραψαν πώς έψαχναν εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα να βρουν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών ή των συγγενών τους, εκεί που μεταφέρθηκαν με τα μπάζα μαζί, τα υπολείμματα του δυστυχήματος. Δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κύριος Φλωρίδης. Έφτασε στο σημείο ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Πιο ακροδεξιός από τον κύριο Βορίδη έχει καταντήσει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Την εμπιστοσύνη του λαού και της Ευρώπης έναντι της ελληνικής δημοκρατίας έχει κλονίσει αυτή η κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης αυτής της κυβέρνησης».

Ο Σωκράτης Φάμελλος διατύπωσε παράλληλα σειρά ερωτημάτων με αποδέκτη τον Κώστα Αχ. Καραμανλή ενόψει της τοποθέτησης του πρώην υπουργού Μεταφορών. Μεταξύ άλλων προκάλεσε εκ των προτέρων τον κ. Καραμανλή να απαντήσει γιατί αγνόησε τις έγγραφες προειδοποιήσεις του κ. Σπηλιόπουλου, πρώην πρόεδρου και διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΕ, του κ. Τσαλίδη, πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του κ. Κατσιούλη που ήταν πρόεδρος της επιτροπής ETCS και το εξωδίκου των μηχανοδηγών. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν απαντά για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας αλλά και για τη μονταζιέρα των συνομιλιών του σταθμάρχη.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας

Απάντηση στον Γιώργο Φλωρίδη και όσα είπε για το μπάζωμα του χώρου επειδή στην περιοχή υπάρχουν οι υπόγειοι αγωγοί φυσικού αερίου, έδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος, ενώ την αντίδραση του στα όσα ακούστηκαν εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης ΕλευθερίαςΑλέξανδρος Καζαμίας.

«Δεν έγινε μπάζωμα μόνο, καταρχάς έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο, το λένε οι πραγματογνώμονες, ενώ τα προϊόντα εκσκαφής τα οποία μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές», είπε και χαρακτήρισε ψέμα τα περί επικινδυνότητας λόγω των αγωγών φυσικού αερίου. «Τι μεγάλο ψέμα αυτό με τον αγωγό φυσικού αερίου. Το επιστρατεύσατε οψίμως ως επιχείρημα. Ψέμα γιατί προφανώς ξέρετε από το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ότι κανένα δίκτυο φυσικού αγωγού δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος ήταν το σημείο που ορίσθηκε από το συντονιστικό για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ψέμα λοιπόν αυτό και πρέπει άμεσα να το ανακαλέσετε», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Να κατονομάσει το παρακράτος κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος. «Είπατε σήμερα κάτι συγκλονιστικόότι οι ανακριτές, η δικαιοσύνη δεν είχε πρόσβαση στο πλήρες ανακριτικό υλικό και χρειάστηκε να προωθήσετε διάταξη. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι είχαν προνομιακή πρόσβαση στο υλικό και χαλκευμένο το διέρρευσαν σε φιλικά ΜΜΕ», είπε και αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι δεν φύτρωσε μόνος του στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, αλλά τον τοποθέτησε ο πρωθυπουργός.

«Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε, ιδίως η καταληκτική του φράση ‘είστε για τα μπάζα’, είναι εντελώς απρεπείς, για έναν υπουργό Δικαιοσύνης, ιδίως τη στιγμή που συζητάμε για ένα θέμα που άπτεται άμεσα του ρόλου της δικαιοσύνης. Αυτή η αντικοινοβουλευτική γλώσσα δεν πρέπει να ακούγεται εδώ και δεν δείχνει την απαιτούμενη ευαισθησία, για τη σοβαρότητα του δυστυχήματος που συζητάμε», είπε ο Αλέξανδρος Καζαμίας της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, σχολίασε πως ο τρόπος που μίλησε σήμερα στη Βουλή ο κ. Φλωρίδης «παραπέμπει σε μια παλιά γλώσσα, τη γλώσσα του Αυριανισμού».

«Πριν πέντε μέρες κάνατε μια δήλωση για τον κ. Καραμανλή και είπατε ότι στη θέση του δεν θα είχατε βάλει υποψηφιότητα. Και όμως ο κ. Καραμανλής έβαλε υποψηφιότητα. Υπάρχει κραυγαλέα αντίφαση, η κυβέρνηση στην οποία ανήκετε προστατεύει τον κ. Καραμανλή, και αυτό είναι ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες και γι αυτό νιώθουν ότι οι θεσμοί υπονομεύονται από την πολιτική που ακολουθείτε συστηματικά σε αυτό το θέμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Προσπάθεια να “μαζέψει” τη δήλωση

Μετά τις αντιδράσεις για τα “μπαζώματα”, ο κ. Φλωρίδης επανήλθε λέγοντας πως “σεβόμενη τον πόνο των ανθρώπων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατέβει στο πολιτικό γήπεδο και τώρα τα πράγματα ζόρισαν για εσάς. Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτικές ευκαιρίες, η αλήθεια είναι λυτρωτική και καταλυτική”, είπε.

Επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι “ο σεβασμός του πόνου των οικογενειών” και να “χυθεί άπλετο φως”. “Πρέπει να προστατευτεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης και θα συνεχίσουμε ως το τέλος ώστε η ανάκριση να περατωθεί χωρίς κανένα ερωτηματικό”, είπε. Συμπλήρωσε ωστόσο πως “θα δούμε αν υπήρξαν εύφλεκτες ύλες, θα απαντήσουν εργαστήρια του εξωτερικού, αν υπήρξαν βίντεο αλλά και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, θα εξεταστούν όλα ώστε να μην υπάρξουν κενά. Στην υπόθεση μετέχουν 100 δικηγόροι και κανείς δεν διαμαρτύρεται πως η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Αν διαπίστωναν κενά δεν θα αντιδρούσαν; Το μήνυμα είναι πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, χρειάζεται μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς”, είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Ανδρουλάκης: “Η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία”

Οργισμένη απάντηση στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας περί διαπλοκής έδωσε σήμερα με σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τονίζοντας πως «η Ν.Δ. είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία». Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές της Ν.Δ. που αναπαράγουν το επιχείρημα περί διαπλοκής ανέφερε πως φταίει η «πολύ παρέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» προσθέτοντας πως «μάλλον είστε επηρεασμένοι από την οικογενειακή του ιστορία που είναι γεμάτη συνωμοσίες με κορυφαία αυτή του 1965».

Τόνισε πως κίνητρο του ΠΑΣΟΚ είναι πως «εμείς θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια» ενώ αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» περί μονταρισμένου ηχητικού υλικού ανέφερε πως «το μακρύ χέρι του Μαξίμου πήρε αυτό το υλικό και το χάλκεψε». Προκάλεσε μάλιστα την Νέα Δημοκρατία: «Πείτε μου μία απάντηση στα 3 ερωτήματα: Ποιος το πήρε, ποιος το χάλκεψε, ποιος το έδωσε το «Πρώτο Θέμα».

Συνέχισε λέγοντας πως «τα επιχειρήματα σας για διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο» αφού όποιος πολίτης βλέπει τηλεόραση ή διαβάζει στο διαδίκτυο βλέπει «ποιος είναι αυτός ο οποίος περνάει την άποψή του».

«Θα πει ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Μα είμαστε σοβαροί;» συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης προσθέτοντας πως «εδώ δεν ντραπήκατε να παρακολουθείτε πολιτικούς αρχηγούς, κόμματος και υπουργούς σας».

Κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή τη ρητορική με την φράση «αφήστε τις ψεκασμένες θεωρίες» σημειώνοντας πως «όταν βρεθείτε σε δύσκολη θέση προτιμάτε την γλώσσα του Βελόπουλου».

Ένταση όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα της Βουλής όταν βρέθηκε στο βήμα η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς για αρκετή ώρα αντιπαρατέθηκε με τους βουλευτές της ΝΔ.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο για λίγα λεπτά και αφού έκανε παρατηρήσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε σε όσα έλεγε στον Κώστα Καραμανλή στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι κρύβεται και ότι επέλεξε να μιλήσει τελευταίος ως κατηγορούμενος. 

Απευθυνόμενη στον Κώστα Καραμανλή του ζήτησε εξηγήσεις γιατί κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό και να πει τι αποφάσισε και τι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη. 

Χρυσοχοΐδης για Τέμπη: Υπάρχουν στοιχεία ότι έγινε συγκάλυψη;

Για θεωρίες συνωμοσίας που κατασκευάζουν ενόχους και σπιλώνουν αθώους στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Δεν με ενδιαφέρει να κάνω ερμηνείες για τους λόγους που έκανε πρόταση δυσπιστίας η αντιπολίτευση» για να προσθέσει σε άλλο σημείο:

«Η δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ακόμα και στο κενό της μη απόδοσης ευθυνών βρίσκουν έδαφος οι κάθε μορφής θεωρίες συνωμοσίαςΥπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται με στοιχεία ότι έγινε συγκάλυψη; Δεν αναφέρομαι σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Έχουμε 33 κατηγορούμενους ήδη ενώ με την υπόθεση ασχολούνται εφέτης ανακριτής, Ευρωπαίος εισαγγελέας και άλλοι».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε τέλος ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει τεθεί στην διάθεση της δικαιοσύνης και των ανακριτικών αρχών προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση απηύθυνε έκκληση προκειμένου να αποφευχθεί η αμφισβήτηση κεκτημένων όπως είναι η αδιάβλητη διαδικασία των εκλογών.

Σχετικά Άρθρα