ΒΟΥΛΗ: Μετωπική σε υψηλούς τόνους- Όσα έγιναν την πρώτη μέρα στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

 ΒΟΥΛΗ: Μετωπική σε υψηλούς τόνους- Όσα έγιναν την πρώτη μέρα στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων “ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ” κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης, “ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ” κ. Σωκράτης Φάμελλος, “ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ” κ. Αλέξανδρος (Αλέξης) Χαρίτσης, “ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι Βουλευτές των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ήδη μετωπική. Η κυβέρνηση καταγγέλει ότι πίσω από την πρόταση, βρίσκεται συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και η «προνομιακή σχέση που έχει χτίσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυτό.

Υποστηρίζει επίσης, ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «υπηρετεί» τον διαγκωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου με στόχο μικροκομματικά οφέλη φτάνοντας στον σημείο να υπερασπιστεί μέχρι και τον υπόδικο σταθμάρχη.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, κάνουν λόγο για συγκάλυψη της υπόθεσης των Τεμπών και με αιχμή το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ καταγγέλλουν επιστράτευση μονταζιέρας και μπάζωμα της αλήθειας, ενώ μιλούν για κατάρρευση του κράτους Δικαίου επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • Οι υψηλοί τόνοι επικράτησαν με την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ και σήμερα αναμένεται να είναι σφοδρή η αντιπαράθεση αφού τον λόγο θα λάβουν και υπουργοί, οι οποίοι θα επιχειρηματολογήσουν απορριπτικά προς την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου αποτελεί το γεγονός ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 175 βουλευτές, ενώ – όπως είθισται σε συζητήσεις προτάσεων δυσπιστίας – θα μιλήσουν τουλάχιστον 25 υπουργοί, ενώ κατά την πρώτη ημέρα μίλησαν πλην του Μάκη Βορίδη, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης και η αν. Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπιδάκη.

  • Η έναρξη της συζήτησης για σήμερα καθορίστηκε για τις 9 το πρωί και η λήξη της στις 3 τα ξημερώματα. Την Πέμπτη, τρίτη και τελευταία ημέρα, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει επίσης στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία στις 8 ή 9 το βράδυ, αφού προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού. Η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί με τις ψήφους της πλειοψηφίας και το αποτέλεσμά της εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η Μιλένα Αποστολάκη, εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους», εκ μέρους της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, τις δηλώσεις της ευρωπαίας εισαγγελέως.

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», είπε ακόμη η κ. Αποστολάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Σχετικώς με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. «Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα», είπε.

  • Τον τόνο των επιχειρημάτων από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων» και καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρότασή της με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες και υπαινιγμούς» και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να χαρίσει η κυβέρνηση την ευαισθησία σε κανέναν.

Αφού ο υπουργός Επικρατείας, επισήμανε ότι τα θέματα των υποκλοπών, των Τεμπών, του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν συζητηθεί κατ΄επανάληψη, διερωτήθηκε «τι συνέβη την Κυριακή που ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας;» και προσέθεσε ότι το μόνο που υπήρξε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, «όπου όμως και το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει ζητήματα λυμένα και απαντημένα εδώ και ένα χρόνο».

Λίγο αργότερα επανέλαβε απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ:

«Έκανα το ερώτημα και στον αρχηγό σας αλλά δεν μου απαντήσατε. Αυτό που μας έφερε άρον άρον σήμερα εδώ, σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει εδώ πενήντα φορές, ήταν το άρθρο του «Βήματος»; Ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση». Προσέθεσε πως «τα ζητήματα για τις υποκλοπές έχουν συζητηθεί για δύο χρόνια. Τα ζητήματα του ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος είναι τρεις μήνες πριν. Τα ζητήματα των Τεμπών, τα έχουμε συζητήσει κατ΄επανάληψη. Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Τι συνέβη και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε «σήμερα να κάνουμε μια πρόταση δυσπιστίας», αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό στο οποίο είστε έκθετοι. Αυτό είναι που κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση και στόχευση».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του ιδίου του πρωθυπουργού σε συγκάλυψη της υπόθεσης, ανέφερε ότι ουδείς προσκόμισε αποδεικτικό στοιχείο προς επίρρωσή των όσων υποστηρίζουν, κάτι που δείχνει και το πραγματικό κίνητρο να δημιουργηθούν δηλαδή συνθήκες πολιτικής εκμετάλλευσης μιας ανθρώπινης τραγωδίας.

Δεδομένου ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση εισηγήθηκε ο Νίκος Παππάς, ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκωπτικό τόνο λέγοντας: «Βλέπω ότι έχετε επιλέξει ως εισηγητή για τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, τον κ. Παππά. Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου»

«Από ένα κόμμα που έχει δει υπουργούς του καταδικασμένους για θέματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ο τότε αρχηγός του κ. Τσίπρας έχει ομολογήσει την απόπειρα στησίματος δικαστηρίων και δημιουργίας ενόχων, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους περί του Κράτους Δικαίου. Γιατί όλοι έχουμε μια ιστορία και μια διαδρομή», είπε.

Από τα βέλη του υπουργού Επικρατείας, δεν ξέφυγε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε ότι είναι ο ορισμός της συκοφαντίας, του συστηματικού ψεύδους και της κατασπίλωσης.

Σχετικά Άρθρα