Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, συγγραφέας και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

 Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, συγγραφέας και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ο σημαντικός κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Ο γνωστός ως «Ιταλός», είχε συμβάλλει στη συγγραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε την 3η Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης λόγω του ρόλου του στα ποντιακά πράγματα, έχει σημαντική αναφορά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και πολλούς φίλους, συναγωνιστές και συνομιλητές που κατά τη διάρκεια της πορείας τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ειδικά του ποντιακού κόσμου.

Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία.

Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1977.

Το 1994, η Βουλή υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Λόγω διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ίδρυσε τη «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση». Μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000, συγκεντρώνοντας 0,47% και 32.068 ψήφους και στις ευρωεκλογές του 2004, λαμβάνοντας ποσοστό 0,73%, με 44.541 ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγησή του στο 2ο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, το 1988, είχε προτείνει τη δημιουργία μίας πόλης στα θρακικά παράλια με την ονομασία Ρωμανία και η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία.

Σχετικά Άρθρα