Αυτές είναι προσθήκες που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στη Βουλή

 Αυτές είναι προσθήκες που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στη Βουλή

Με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης εις βάρος της κυβέρνησης με αφορμή τη συγκάλυψη στα Τέμπη, ενώ στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου έκανε προσθήκες και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τα συστήματα ασφαλείας και τις ενέργειες της κυβέρνησης για να τη διασφαλίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«… όπως επανειλημμένως και με ρητό τρόπο είχαν προειδοποιήσει οι διοικήσεις, κεντρικά στελέχη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν προέβησαν στις απαιτούμενες σχετικές ενέργειες, αλλά είχαν το θράσος να διαβεβαιώνουν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ότι δεν υφίσταται θέμα ασφάλειας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων…».

Ενώ σχετικά με τη συγκάλυψη τονίζει:

«…η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης…».

Στο θέμα για το «μπάζωμα του χώρου μετά το δυστύχημα, αναφέρει:

«…επήλθε παράνομη αλλοίωση του τόπου της Τραγωδίας…».

Στο θέμα των ενεργειών της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των επιβατών και την αποφυγή ατυχήματος, επισημαίνει:

«… αγνοώντας πλήρως το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που η ίδια η Κυβέρνηση συνέστησε και από το οποίο προέκυπτε η απουσία τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, η μη λειτουργία του κεντρικού δευτεροβάθμιου συστήματος ελέγχου στην Καρόλου, η μη ενεργοποίηση συστήματος GSM-R και η ελλιπής και ανεπαρκής εκπαίδευση του σταθμάρχη που παράνομα είχε μεταταχθεί.

Όπως επίσης και στη μη ολοκλήρωση της επίδικης σύμβασης 717/2014 που συνδέεται με το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS) που αν λειτουργούσαν στις 28/2/2023, η τραγωδία μετά βεβαιότητας θα είχε αποφευχθεί καθώς οι αμαξοστοιχίες θα ακινητοποιούνταν αυτόματα. Στην αιτιώδη σχέση μεταξύ της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014 και της τραγωδίας στα Τέμπη, που διερευνά και η αρμόδια ανακριτική Αρχή, αναφέρθηκε και η Ευρωπαία Εισαγγελέας…».

Ενώ για το θέμα που προέκυψε μετά τη δημοσίευση του θέματος στη εφημερίδα ΒΗΜΑ για παραποίηση των συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει:

«… και ήδη διατυπωμένο το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη -επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, με προφανή σκοπό την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης…».

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Σχετικά Άρθρα