Βουλή/Πρόταση Δυσπιστίας:Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση -Άγρια κόντρα Βορίδη-Παππά -Μαραθώνιες οι συνεδριάσεις

 Βουλή/Πρόταση Δυσπιστίας:Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση -Άγρια κόντρα Βορίδη-Παππά -Μαραθώνιες οι συνεδριάσεις

Σε υψηλούς τόνους και με άγριες κόντρες διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με τις υπογραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης επιτίθενται σφοδρά στην κυβέρνηση για μία σειρά θεμάτων, με αποκορύφωμα, φυσικά, τα Τέμπη και τις αποκαλύψεις για μονταζιέρα στους διαλόγους ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης απαντήσεις μέχρι τώρα στις κατηγορίες έδωσε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε “μετωπική” σύγκρουση με τον Νίκο Παππά, ομιλητή που άνοιξε την διαδικασία.

Παππάς: “Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει αν είχε πρόσβαση στα ηχητικά -Παραιτηθείτε να ανασάνει ο λαός”

«Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο πρωθυπουργός;» αναρωτήθηκε με νόημα από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για την κυβερνητική μονταζιέρα. «Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Πώς κατέληξε την επομένη μέρα στο συμπέρασμα περί ανθρώπινου λάθους;», ήταν τα ερωτήματα που πρόσθεσε με αποδέκτη τον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχει γίνει κοπτοραπτική και δεν ντρέπεστε και δεν έχετε πει μια συγγνώμη» είπε σε έντονο ύφος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας, ασκώντας παράλληλα ολομέτωπη κριτική στη ΝΔ, καθώς στηλίτευσε τα πεπραγμένα της πλειοψηφίας τόσο για τις υποκλοπές όσο και για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου.

Κλείνοντας, ο Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να διευκρινίσει αν είναι σε θέση να εγγυηθεί τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων ή εκμετάλλευση τους α λα Cambridge Analytica.

«Πρέπει να παραιτηθείτε για να ανασάνει ο λαός», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισηγητή για το κράτος Δικαίου τον Ν. Παππά -Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Τον λόγο πήγε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον κ. Παππά. «Είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισηγητή σε θέματα Κράτους Δικαίου και χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης τον κ. Παππά!» είπε δηκτικά για να εισπράξει χειροκρότημα από την πτέρυγα της ΝΔ.

«Από όλους επιλέξατε τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος για δεύτερη επιλογή για να είναι συμπληρωμένο το σετ του κράτους δικαίου!» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

«Από ένα κόμμα που έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους για ζητήματα λειτουργίας κράτους δικαίου και που ο αρχηγός του έχει ομολογήσει απόπειρα στησίματος δικαστηρίων θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους για το κράτος δικαίου. Όλοι έχουμε ιστορία και διαδρομή».

Ο υπουργός Επικρατείας κατέληξε λέγοντας: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι απόδειξη ότι με ανεύθυνο τρόπο, το σύνολο αριστερής αντιπολίτευσης θέλει να εκμεταλλευτεί ανθρώπινο πόνο. Την ευαισθησία δεν σας τη χαρίζουμε και θα φανεί με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Αποστολάκη: Η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση το κράτος δικαίου

Η Μιλένα Αποστολάκη, αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη-τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, την άσκηση δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, τα όσα δήλωσε η ευρωπαία εισαγγελέας και μια σειρά άλλων γεγονότων-με κεντρικό άξονα των όσων παρέθεσε, την «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και την «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους», εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα «γιατί» και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών», υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, η στόχευση ήταν μια και σαφής, ήταν «η οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως το αποκλειστικό αίτιο για το έγκλημα των Τεμπών» και «η αποδόμηση της προφανούς αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία στα Τέμπη».

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», είπε η Μιλένα Αποστολάκη, που επισήμανε ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη, από τον ΟΣΕ, και «κατόπιν κοπτοραπτικής, τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα, ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το προαποφασισμένο αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.

«Αυτές οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία, στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακρίνεται με επιτυχία», είπε η κ. Αποστολάκη. Κοντά σε αυτά, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών σε ένα «παρακρατικό εκλογικό μηχανισμό» που διαρρέει προσωπικά δεδομένα, επιλεκτικά σε υποψήφιους βουλευτές για να καταλήξει: «η σχέση της παράταξης της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες. Η προσπάθεια σας να παραστήσετε ότι είστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων, ηχεί ως ένα ανέκδοτο, όχι μόνο στην αίθουσα αλλά και σε όλο το έθνος».

Η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση το κράτος δικαίου, κατήγγειλε η κ. Αποστολάκη και πρόσθεσε ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη, του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από τις υποκλοπές, από τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, από το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, από τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές.

Κωνσταντοπούλου: Καλούμε τον Μητσοτάκη να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη

Ως «διαδικασία απολογίας και λογοδοσίας του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αλλά και όσων κυβερνητικών στελεχών εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών», χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Όπως είπε, το κόμμα της συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας χωρίς αστερίσκους, ώστε να αναγκαστούν να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων της».

«Ο κ. Μητσοτάκης καλείται από τους πολίτες να έρθει εδώ και να δώσει απαντήσεις, καλείται από τις μανάδες και τους πατεράδες των θυμάτων, καλείται και από πρωθυπουργικό καθήκον, το οποίο παραβιάζει βαρύτατα όταν τον καλούμε και κρύβεται», υπογράμμισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη», δήλωσε καταληκτικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στη Βουλή και ο Καραμανλής – Θα μιλήσει την Τετάρτη

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε στα πίσω έδρανα της Βουλής τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή, επί της θητείας του οποίου γράφτηκε η τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να μιλήσει αύριο, Τετάρτη, εστιάζοντας στην ομιλία του στα όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο. Επίσης, αναμένεται να επισημάνει κυρίως το θέμα της σύμβασης «717» και τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Μαραθώνιες συνεδριάσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρεις τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο.

Την Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ:

Σχετικά Άρθρα