Βαλτιμόρη/Νέα στοιχεία:Η κλήση έκτακτης ανάγκης του πλοίου -1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι -Καρέ-καρέ η σύγκρουση (vid)

 Βαλτιμόρη/Νέα στοιχεία:Η κλήση έκτακτης ανάγκης του πλοίου -1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι -Καρέ-καρέ η σύγκρουση (vid)

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την κατάρρευσης της γέφυρας στη Βαλτιμόρη εξαιτίας φορτηγού – πλοίου που προσέκρουσε πάνω της με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Το πλήρωμα, μέσω κλήσης έκτακτης ανάγκης ειδοποίησε τους αξιωματούχους ότι είχαν χάσει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να δοθεί σωτήριος όπως φαίνεται χρόνος για την διακοπή κυκλοφορίας στη γέφυρα Francis Scott Key.

«Το σκάφος ειδοποίησε το Υπουργείο Μεταφορών MD (MDOT) ότι έχασε τον έλεγχο του σκάφους και ότι ήταν πιθανό το ενδεχόμενο να συγκρουστεί με τη γέφυρα», ανέφερε το ABC επικαλούμενο την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων DALI που προσέκρουσε στη γέφυρα Key Bridge της Βαλτιμόρης έριξε την άγκυρα του πριν από τη σύγκρουση, στο πλαίσιο των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης, αφού έχασε την πρόωση, ανέφερε η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA) σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Το σκάφος διατηρεί προς το παρόν τη θέση του στο σημείο της σύγκρουσης και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

«Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους, που μόλις ήρθε η ειδοποίηση ότι υπήρχε ένα mayday, έτρεξαν κυριολεκτικά για να σταματήσουν τα αυτοκίνητα που σκόπευαν να περάσουν από τη γέφυρα – αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωεςΈσωσαν ζωές χθες το βράδυ», δήλωσε ο ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ.

Συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης – Τουλάχιστον 7 αγνοούμενοι

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης στον ποταμό με τα αμερικανικά μέσα να αναφέρουν ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της σύγκρουσης. Παράλληλα, το έργο των διασωστών αναμένεται να δυσκολέψει η στάθμη του νερού που ανεβαίνει.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δύο είναι οι διασωθέντες από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης, ο ένας εκ των δύο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά τη διάσωσή του από τα νερά. Ο δεύτερος αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες, καθώς δεν είχε τραυματισθεί.

Οι ομάδες διάσωσης αναζητούν «περισσότερα από επτά άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης.

Το ίδιο πλοίο είχε συγκρουστεί ξανά στο παρελθόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Vessel Finder και το αρχείο ναυτικών συμβάντων Shipwrecklog, το ίδιο πλοίο είχε συγκρουστεί και το 2016 στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Η πλώρη του φέρεται να έξυσε την πλευρά της προκυμαίας ενώ έφευγε από το λιμάνι, προκαλώντας σημαντική ζημιά και στη συνέχεια κρατήθηκε από τις αρχές.

Σύμφωνα με το Vessel Finder, ο καιρός ήταν καλός εκείνη τη στιγμή και για το συμβάν ενοχοποιήθηκε ο πλοίαρχος και ο πιλότος του πλοίου. Πάντως τότε δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Το χρονικό της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται πως γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) έγινε γνωστό ότι ένα μεγάλο πλοίο προσέκρουσε σε γέφυρα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και μέρος της να καταρρεύσει . Συγκεκριμένα, μέρος της γέφυρας “Francis Scott Key” μήκους 2,62 χιλιομέτρων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ έπεσε στο νερό αφού φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με αυτήν.

bridge-sky1
bridge-sky2

Το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες προτού βυθιστεί, ενώ στις εικόνες διακρίνονται και ακινητοποιημένα οχήματα να πέφτουν στον ποταμό Patapsco μετά την κατάρρευση.

Πάντως, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κανένα μέλος από το πλήρωμα του πλοίου δεν τραυματίστηκε.

Η γέφυρα τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 1977 και πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου. Έχει μήκος 2.632 μέτρα και μεταφέρει περίπου 11,5 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Είχε πάρει το όνομά της από τον Francis Scott Keyσυγγραφέα και ποιητή, ο οποίος είχε γράψει τους στίχους του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.

Η γέφυρα αποτελεί μέρος του διακρατικού I-95, που είναι ο κύριος αυτοκινητόδρομος βορρά-νότου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Εκτείνεται από το Μαϊάμι της Φλόριντα έως το Μέιν.

Σχετικά Άρθρα