Πρόταση δυσπιστίας: Γραμμή αντεπίθεσης- Γιατί η κυβέρνηση δεν θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης

 Πρόταση δυσπιστίας: Γραμμή αντεπίθεσης- Γιατί η κυβέρνηση δεν θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης

Σε τροχιά σύγκρουσης κινείται η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ενόψει της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που καταθέτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.  Στο σημερινό πρωινό καφέ του Πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να αποφασιστεί η «γραμμή αντεπίθεσης» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Καναδά, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την πρόθεση κατάθεσης μομφής από τον Νίκο Ανδρουλάκη διαμήνυσε στους συνεργάτες τους να μην αφήσουν καμία αιχμή της αντιπολίτευσης αναπάντητη.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για «δώρο» του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας πως κατά την τριήμερη συζήτηση θα αποδειχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αποδοθεί δικαιοσύνη. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση δυσπιστίας, έρχεται σε μια στιγμή όπου στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είχε παρατηρηθεί απροθυμία από ορισμένους βουλευτές να στηρίξουν δημόσια τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή και την κυβερνητική γραμμή. Το ερώτημα είναι αν κατά την διάρκεια της τριήμερης συνεδρίασης ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα λάβει τον λόγο.    

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν προτίθεται να το κάνει διότι όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να εξέπεμπε λάθος μήνυμα, μόλις εννέα μήνες μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Εξάλλου όπως τονίζουν η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας λαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τριήμερη συνεδρίαση η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «ανοίξει την βεντάλια» της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ όσον αφορά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών θα επιμείνει στο ανθρώπινο λάθος, θα κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες που έχουν αναληφθεί, θα κάνει τον απολογισμό των πρωτοβουλιών της από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα και τέλος θα περιγράψει τις επόμενες κινήσεις για την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου.  

Αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης απορρίπτει τα περί «μονταζιέρας» ως ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας. Από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για «αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία». «Δεν ισχύει τίποτα, ούτε για τα περί αλλοίωσης συνομιλιών, ούτε για το μπάζωμα στα Τέμπη» δήλωσε χθες η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε με απολυτό σεβασμό απέναντι στις οικογένειες».

Η δικαιοσύνη έχει όλο το υλικό στα χέρια της, επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας το ζητούμενο αλλοίωσης στοιχείων.

Σχετικά Άρθρα