Πάει Αμερική ο Ερντογάν – Συνάντηση με Μπάιντεν στις 9 Μαΐου

 Πάει Αμερική ο Ερντογάν – Συνάντηση με Μπάιντεν στις 9 Μαΐου

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει στις 9 Μαΐου επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο περιθώριο της συνάντησης που έγινε στο Κίεβο, στις 20 Μαρτίου, μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της G7 και άλλων εμπλεκόμενων χωρών σε σχέση με τα ουκρανικά σιτηρά.

Το CNNTurk, με τη σειρά του, επισημαίνει ότι «εάν δεν υπάρξει κάποια αναποδιά, κάποια ‘συμφόρηση’ στο εκλογικό ημερολόγιο των ΗΠΑ, συμφωνήθηκε ότι ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. Στις 9 Μαΐου, τα βλέμματα μπορεί να στραφούν στη σύνοδο κορυφής Ερντογάν-Μπάιντεν».

Επίσκεψη του Ερντογάν και στη Βαγδάτη

Προηγουμένως, προγραμματίζεται για τις 22 Απριλίου επίσκεψη του Ερντογάν στη Βαγδάτη, όπου θα θέσει το αίτημα τής από κοινού αντιμετώπισης από την Τουρκία και το Ιράκ της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, κατά μήκος της κοινής μεθορίου των δύο χωρών σε βάθος 30 και πλέον χιλιομέτρων εντός του ιρακινού εδάφους.

Στις 15 Μαρτίου, τη Βαγδάτη επισκέφθηκε υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και τη συμμετοχή του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Προ ημερών η εφημερίδα Milliyet, υπενθυμίζει το ΑΠΕ ΜΠΕ, είχε αναφέρει ότι στις 23 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κυοφορούμενη εδώ και καιρό επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα