Ρωσία:Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την κόλαση που έζησαν -Ταυτοποιούνται οι νεκροί, λίστα με πρώτα ονόματα

 Ρωσία:Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την κόλαση που έζησαν -Ταυτοποιούνται οι νεκροί, λίστα με πρώτα ονόματα

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στον τόπο της τραγωδίας στη Μόσχα περιγράφουν οι επιζώντες του μακελειού που έτρεξαν να γλιτώσουν ή προσπάθησαν να κρυφτούν από τον καταιγισμό των πυρών των ενόπλων οι οποίοι οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 143 ανθρώπους ενώ ρωσικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό σε 150. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 40 άνθρωποι είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι.

Οι τέσσερις ένοπλοι άνδρες προχώρησαν ήρεμα προς το Δημαρχείο Crocus Μόσχα, πυροβολώντας με τα αυτόματα όπλα τους εναντίον τρομοκρατημένων πολιτών που έπεσαν ουρλιάζοντας στο έδαφος να γλιτώσουν από τον καταιγισμό των πυροβολισμών.

Σε κοντινή απόσταση, μια μάρτυρας ονόματι Νατάλια που μίλησε στο Reuters, στεκόταν στην ουρά το βράδυ της Παρασκευής στην εσωτερική είσοδο της αίθουσας συναυλιών με τις 6.200 θέσεις για να παρακολουθήσει την συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Picnic».

  • «Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν από πίσω μας», είπε στο Reuters η Νατάλια. «Ήταν δυνατοί σαν έκρηξη. Τους άκουγα ακριβώς πίσω μου, όχι πολύ μακριά», είπε η Νατάλια η οποία άρχισε να τρέχει για να σωθεί.

«Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν», είπε. Η ίδια έτρεξε στον κοντινό σταθμό του μετρό μέσα στην κρύα νύχτα της Μόσχας χωρίς το παλτό της και κατάφερε να ξεφύγει.

«Έζησα τρομερά συναισθήματα. Είναι απλά ένας εφιάλτης».

  • Οι άνδρες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και γιλέκα μάχης γεμάτα με δεκάδες εφεδρικούς γεμιστήρες, έφτασαν στο Δημαρχείο Crocus περίπου στις 7:40 μ.μ. με ένα μίνι βαν, από την πίσω πόρτα και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο με τα όπλα τους, είπαν μάρτυρες.

Πυροβόλησαν τις γυάλινες πόρτες της κεντρικής εισόδου και όποιον βρισκόταν μπροστά τους. Δεκάδες πτώματα, μερικά σε λίμνες αίματος, κείτονταν στα μαρμάρινα πατώματα και στην κεντρική είσοδο. Κάποιοι πολίτες κλείδωσαν τις εξόδους, καθώς πυροβολισμοί αντηχούσαν γύρω από την αίθουσα.

Αφού πυροβόλησαν τους ανθρώπους στην είσοδο, οι άνδρες μπήκαν στην αίθουσα, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι έπαιρναν τις θέσεις τους για τη συναυλία.

  • «Κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν ένα είδος ειδικού εφέ», είπε στο Reuters η Αναστασία Ροντιόνοβα. «Τότε είδα με τα μάτια μου ανθρώπους να πέφτουν όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί με αυτόματο όπλο».

«Το ένστικτό της αυτοσυντήρισης λειτουργεί και σκέφτεσαι πού να τρέξω; Τότε κάποιος μας φώναξε: σηκωθείτε – μην ξαπλώνετε αλλιώς θα μας πυροβολήσουν όλους αμέσως». Η Ροντιόνοβα είπε ότι κάποιοι άνδρες κατάφεραν να σπάσουν μια πόρτα στο δρόμο και διέφυγαν. Τα μεγάφωνα άρχισαν να φωνάζουν ότι η συναυλία ακυρώνεται για «τεχνικούς λόγους» και ότι ο κόσμος κλήθηκε να εκκενώσει την αίθουσα.

Επαληθευμένο βίντεο σύμφωνα με το Reuters, έδειξε ανθρώπους να ορμούν προς τις εξόδους καθώς οι επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί αντηχούσαν πάνω από τις κραυγές.

Οι επιτιθέμενοι πέρασαν μέσα από την αίθουσα συναυλιών στοχεύοντας και στη συνέχεια πυροβολώντας πολίτες.

  • «Άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας. Έπεσα κάτω στο πάτωμα», είπε μια τραυματισμένη γυναίκα στα Μέσα Ενημέρωσης από το κρεβάτι νοσοκομείου στη Μόσχα. Η ίδια σύρθηκε προς τις εξόδους ενώ όπως είπε «ένα κορίτσι δίπλα μου σκοτώθηκε».

Κάποιοι έτρεξαν να γλιτώσουν από τους ενόπλους, ενώ άλλοι κρύφτηκαν πίσω από βυσσινί καθίσματα. Μια γυναίκα είπε στη φίλη της να ξαπλώσει πίσω από τα καθίσματα καθώς τα πυρά των όπλων γίνονταν όλο και πιο δυνατά.

  • Ρώσοι ερευνητές είπαν ότι οι ένοπλοι άρχισαν να πυρπολούν το κτήριο, ενώ μάρτυρες είπαν ότι έριξαν κάποιο είδος υγρού σε καθίσματα και κουρτίνες σε πολλά σημεία πριν να βάλουν φωτιά.

Μάρτυρες είπαν ότι πήδηξαν πάνω από τη φωτιά, μερικοί με τα ρούχα τους να καίγονται, για να γλιτώσουν από τη φλόγα που απλώθηκε γρήγορα σε μια περιοχή 12.900 τετραγωνικών μέτρων, γεμίζοντας με μαύρο καπνό τον νυχτερινό ουρανό.

«Πυροβολούσαν. Ήμασταν μακριά σε μια γωνία», είπε ο Αντρέι, ένας ακόμα μάρτυρας.

Η στέγη κατέρρευσε και εκατοντάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη για ώρες για να περιορίσουν τη φωτιά που κατέστρεψε ολόκληρη την αίθουσα. Έμειναν μόνο οι απανθρακωμένοι σιδερένιοι δοκοί στήριξης και τα ατσάλινα πλαίσια εκατοντάδων καθισμάτων.

  • Το κανάλι Baza Telegram, το οποίο είναι γνωστό για τις στενές του επαφές με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι 14 πτώματα βρέθηκαν σε σκάλες εκκένωσης και 28 ακόμα νεκροί σε μία από τις τουαλέτες. Όπως μετέδωσε, εντοπίστηκαν πτώματα ολόκληρων οικογενειών, νεκρές μητέρες να αγκαλιάζουν τα νεκρά παιδιά τους.

Ταυτοποιούνται οι νεκροί – Στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα

Τα ονόματα των πρώτων 13 νεκρών από το μακελειό στον συναυλιακό χώρο στο προάστιο της Μόσχας έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια ρωσική υπηρεσία.

  • Το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αναγνώριση των πρώτων 41 νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται για τα υπόλοιπα θύματα.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα 13 ονόματα νεκρών, καθώς ενημερώθηκαν και επισήμως οι οικογένειές τους.

Ακολουθεί η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα:

Σχετικά Άρθρα