Σύγκρουση γιγάντων για τα iphone/ Τι σημαίνει η αγωγή των ΗΠΑ κατά της Apple

 Σύγκρουση γιγάντων για τα iphone/ Τι σημαίνει η αγωγή των ΗΠΑ κατά της Apple

Μία σύγκρουση γιγάντων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό στην Ουάσιγκτον: 88σέλιδη αγωγή κατά της Apple (2,75 τρισ. δολ. κεφαλαιοποίηση) κατέθεσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, 16 Πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια, δια της οποίας την κατηγορούν ότι «μπλοκάρει» τους χρήστες των iPhones στα δικά της apps, παράνομα τους αποτρέπει να μεταπηδήσουν σε άλλα συστήματα κι έτσι εμποδίζει την ανάπτυξη ανταγωνιστικών εφαρμογών και εναλλακτικών, πιο οικονομικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζουμε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προ ημερών επέβαλε στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για την απόκρυψη εναλλακτικών υπηρεσιών μουσικής, ετοιμάζει νέα έρευνα εναντίον της για παραβίαση του Digital Markets Act

Σύμφωνα με τους New York Times, η επιθετική καταστολή της Big Tech από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεκτάθηκε την Πέμπτη για να συμπεριλάβει μια αντιμονοπωλιακή αγωγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά της Apple, μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο.

Το τμήμα ενώθηκε με 16 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια για να υποβάλει μια σημαντική αμφισβήτηση για την εμβέλεια και την επιρροή της Apple, υποστηρίζοντας σε μια αγωγή 88 σελίδων ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους με πρακτικές που είχαν σκοπό να κρατήσουν τους πελάτες εξαρτημένους από τα iPhone και λιγότερο πιθανό να μεταβούν σε ανταγωνιστική συσκευή. Ο τεχνολογικός γίγαντας εμπόδισε άλλες εταιρείες να προσφέρουν εφαρμογές που ανταγωνίζονται τα προϊόντα της Apple, όπως το ψηφιακό πορτοφόλι του, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την αξία του iPhone και να βλάψει τους καταναλωτές και τις μικρότερες εταιρείες που το ανταγωνίζονται, είπε η κυβέρνηση.

Η μήνυση περιορίζει χρόνια ρυθμιστικού ελέγχου της εξαιρετικά δημοφιλους σουίτας συσκευών και υπηρεσιών της Apple, οι οποίες τροφοδότησαν την ανάπτυξή της σχεδόν 2,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν για χρόνια η πιο πλούσια ως προς την κεφαλαιοποίησή της και τα κέρδη στον πλανήτη. Βάζει άμεσα στο στόχαστρο το iPhone, τη πιο δημοφιλή συσκευή και την πιο ισχυρή επιχείρηση της Apple, και επιτίθεται στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έχει μετατρέψει τα δισεκατομμύρια smartphone που έχει πουλήσει από το 2007 σε κεντρικό στοιχείο της αυτοκρατορίας της.

“Εξάρτηση” από τα iphone

Ελέγχοντας αυστηρά την εμπειρία χρήστη σε iPhone και άλλες συσκευές, η Apple έχει δημιουργήσει αυτό που οι επικριτές αποκαλούν ανομοιόμορφο πεδίο ανταγωνισμού- ένα είδος “εξάρτησης” του χρήστη από το μοντέλο-, όπου παρέχει στα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες πρόσβαση σε βασικά χαρακτηριστικά που αρνείται στους αντιπάλους της. Με τα χρόνια, περιόρισε την πρόσβαση των χρηματοοικονομικών εταιρειών στο τσιπ πληρωμής του τηλεφώνου και στους ιχνηλάτες Bluetooth από την αξιοποίηση της δυνατότητας υπηρεσίας τοποθεσίας. Είναι επίσης πιο εύκολο για τους χρήστες να συνδέσουν προϊόντα Apple, όπως έξυπνα ρολόγια και φορητούς υπολογιστές, στο iPhone παρά σε αυτά που κατασκευάζονται από άλλους κατασκευαστές.

«Κάθε βήμα στην πορεία συμπεριφοράς της Apple δημιούργησε και ενίσχυε την τάφρο γύρω από το μονοπώλιο των smartphone της», ανέφερε η κυβέρνηση στην αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ. Πρόσθεσε ότι οι πρακτικές της εταιρείας είχαν ως αποτέλεσμα «υψηλότερες τιμές και λιγότερη καινοτομία».

Τι απαντά η Apple

Η Apple, σύμφωνα με εκτενές άρθρο των N.Y Times, λέει ότι αυτές οι πρακτικές κάνουν τα iPhone της πιο ασφαλή από άλλα smartphone. Ωστόσο, οι προγραμματιστές εφαρμογών και οι ανταγωνιστές κατασκευαστές συσκευών λένε ότι η Apple χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να συντρίψει τον ανταγωνισμό.

«Αυτή η αγωγή απειλεί το ποιοι είμαστε και τις αρχές που ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple. «Εάν πετύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι άνθρωποι από την Apple – όπου διασταυρώνονται το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες. Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στο σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων».

Σχετικά Άρθρα