Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν ισχύει η επιχειρηματολογία περί παραγραφής -Η ΝΔ θέλει συγκάλυψη

 Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν ισχύει η επιχειρηματολογία περί παραγραφής -Η ΝΔ θέλει συγκάλυψη

Στον Talk Radio 98.9 μίλησε σήμερα το πρωί, ο Χρήστος Σπίρτζης με αφορμή την απόφασή του ζητώντας να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση των δικών του ευθυνών. όταν εκτελούσε τα καθήκοντα του υπουργού μεταφορών σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών. Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να κινηθεί κατά αυτόν τον τρόπο, την σύμβαση «717» και για το αν αυτή έπρεπε να συνδεθεί με το ατύχημα όπως επίσης και τους λόγους για τους οποίους Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής έχει ποινικές ευθύνες και όχι ο ίδιος.

«Αρχικά θα ήθελα να πω πως μένω άναυδος από την επιχειρηματολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όσο για μένα, κινήθηκα τελείως θεσμικά. Στο σύνταγμα υπάρχει η διάταξη που λέει ότι ακόμα κι αν περιλαμβάνεται η παραγραφή και δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που ήταν ή είναι υπουργός, η βουλή μπορεί -μετά από πρόθεση του ίδιου- να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Στη συνέχεια ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην πολύκροτη σύμβαση «717», την εμπλοκή του ονόματός του και για το αν αυτή θα έπρεπε να συνδεθεί με τα αίτια του δυστυχήματος:

«Επειδή έχει εμπλακεί το όνομά μου, θεωρώ πως είναι χρέος να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Με ποιον τρόπο δηλαδή προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να γίνει αυτό; Εγώ περίμενα να γίνει προανακριτική που κυρίως αφορούσε τον εαυτό μου. Πρώτον, πρότεινα συγκεκριμένες προβλέψεις για να μην ισχύει η παραγραφή. Δεύτερον, να αξιοποιηθεί η διάταξη του Χάρη Καστανίδη για να υπάρχει βοήθεια από ανώτατους δικαστικούς για να συνδράμουν στην προανακριτική επιτροπή αλλά και αυτό δεν έγινε δεκτό από τη ΝΔ. Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να υπάρχει συγκάλυψη για τα στελέχη της, τότε θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες της. Υπάρχουν στον πολιτικό κόσμο άνθρωποι που δε θέλουνε ούτε συγκάλυψη ούτε να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε όλοι έτσι».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την αναφορά της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη σύμβαση «717» -πως σε περίπτωση που αυτή είχε ολοκληρωθεί ίσως το δυστύχημα να είχε αποφευχθεί- ο κ. Σπίρτζης απάντησε:

«Αυτό είναι μια πιθανότητα αλλά κατά τη γνώμη μου κανένα έργο το οποίο μπορεί να καθυστερήσει για πάρα πολλούς λόγους, δεν μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε δυστύχημα. Αυτό όμως θα το κρίνει ούτως η άλλως η Ελληνική Δικαιοσύνη. Αν δε συνδέεται κατά τη Δικαιοσύνη το δυστύχημα με τη σύμβαση «717», τότε δεν ισχύει και αυτό που λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, στην ερώτηση για τον λόγο για τον οποίο πρέπει να έχει ευθύνες ο κ. Καραμανλής και όχι ίδιος, ο κ. Σπίρτζης απάντησε:

«Πρώτα απ’ όλα καθυστέρησε πάρα πολύ να υπογράψει την συμπληρωματική σύμβαση, κάτι για το οποίο βεβαίως την κύρια ευθύνη την έχει η ΕΡΓΟΣΕ, για να ολοκληρωθεί και να είχαμε σύστημα τηλεδιοίκησης. Είναι επίσης παράξενο που η Ευρωπαία εισαγγελέας δεν ελέγχει αυτή τη σύμβαση από την αρχή.

Δεύτερον, έχει να κάνει με τις παρατάσεις που δόθηκαν. Έχουμε υπογραφή και της παράτασης αλλά και των αποζημιώσεων του εργολάβου από τον υπουργό. Η ΕΡΓΟΣΕ είναι και αναθέτουσα αρχή του έργου αλλά και προϊσταμένη αρχή. Τέλος, οι κανόνες ασφαλείας που ελήφθησαν μετά το δυστύχημα, έπρεπε να ληφθούν πριν αυτό συμβεί».

Σχετικά Άρθρα