Μόσχα/ Εντολή Πούτιν για το σχέδιο “Ζάρια”- Οι μαρτυρίες για την επίθεση στο Crocus

 Μόσχα/ Εντολή Πούτιν για το σχέδιο “Ζάρια”- Οι μαρτυρίες για την επίθεση στο Crocus

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Μόσχα μετά την επίθεση ενόπλων σε αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Crocus στη Μόσχα. Σε ισχύ τέθηκε το σχέδιο «Ζάρια» και κλήθηκαν όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί να επιστρέψουν μέσα σε μία ώρα στις μονάδες τους προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκους τα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ και έδωσε όλες τις απαραίτητες οδηγίες σε σχέση με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το NEXTA, την ώρα των πυροβολισμών, 6.200 άτομα θα μπορούσαν να βρίσκονταν συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα – σχεδόν όλα τα εισιτήρια για τη συναυλία του συγκροτήματος «Picnik» εξαντλήθηκαν.

  • Συνολικά, η μέγιστη χωρητικότητα της αίθουσας στο Crocus είναι περισσότερα από 9.500 άτομα.
  • Η Rosaviatsia ανέφερε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια της Μόσχας. Οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας ανησυχούν για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
  • Σημειώνεται ότι οι άνδρες ασφαλείας (security) στο Crocus δεν έφεραν όπλα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες ήταν περισσότεροι από 5. Αριθμός που αναφέρθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
  • Τα ρωσικά ομοσπονδιακά τηλεοπτικά κανάλια δεν διέκοψαν τις εκπομπές τους λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η έκταση της πυρκαγιάς στο Δημαρχείο του Κρόκου εκτιμάται ότι εκτείνεται σε 3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Η στιγμή της σύλληψης ενός δράστη- Οι πρώτες πληροφορίες για το ποιοι είναι

Τη σύλληψη ενός από τους τρομοκράτες που σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 100 στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, στο Κρασνογκόρσκ, μια πόλη στην περιφέρεια της Μόσχας, κατέγραψαν οι κάμερες.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον πέντε άτομα που φορούσαν στολές παραλλαγής άνοιξαν πυρ, πριν από την έναρξη μιας παράστασης  και ταυτόχρονα με την επίθεση σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στο κτίριο. Αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά ιστορικά μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις τέτοιου τύπου έχουν κάνει μόνο Τσετσένοι αυτονομιστές.

Οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών κάνουν λόγο για μουσουλμάνους αυτονομιστές από την Ινγκουσετία, μία δημοκρατία της Ρωσίας (ρωσικά: Респу́блика Ингуше́тия). Υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει με τη Γεωργία στα νότια και την Τσετσενία στα ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι το Μαγκάς.

«Προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι» – Σοκάρει αυτόπτης μάρτυρας

«Τουλάχιστον πέντε άτομα. Συμπεριφέρονται σαν προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι μαχητές. Καθώς μπήκαν στο κτίριο, σκοτώθηκαν οι φρουροί και οι άνθρωποι που στέκονταν στις πόρτες. Στη συνέχεια, η κύρια είσοδος αποκλείστηκε», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Οι τρομοκράτες είναι οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου AKM. Ορισμένοι φέρουν φορτία με διάφορα πυρομαχικά. Τουλάχιστον δύο από τους επιτιθέμενους κουβαλούσαν σακίδια πλάτης, που ενδεχομένως περιείχαν βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πρώτη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο για το μακελειό στη Μόσχα

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση.

«Οι σκέψεις μας προφανώς θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς», δήλωσε κατά την τακτική προγραμματισμένη ενημέρωση Τύπου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Μόσχα να αποφύγουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις «για τη δική τους ασφάλεια», όπως είπε.

Ζήτησε επίσης από τους εν λόγω Αμερικανούς να παραμείνουν σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για περαιτέρω ενημερώσεις και πληροφορίες.

Ζαχάροβα: Η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει το τερατώδες έγκλημα – Καταδικάζει ο Καντίροφ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το «τερατώδες έγκλημα» μετά τις ένοπλες επιθέσεις στην αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις επιθέσεις, λέγοντας: «Καταδικάζω απερίφραστα τέτοιες πράξεις βίας, κτηνωδίας και απερισκεψίας εναντίον αμάχων».

Ναβάλναγια: “Εφιάλτης – Να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται”

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η σύζυγος του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο σε ρωσική σωφρονιστική αποικία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της μετά τις επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα.

«Τι εφιάλτης στο Crocus Music Hall. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ανάρρωση στους τραυματίες. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν», γράφει στο «X».

Σχετικά Άρθρα