Σπαρτιάτες:Οδεύουν εκτός Βουλής, γρίφος η κάθοδος στις Ευρωεκλογές-Τα σενάρια για τις έδρες-Ποιον στηρίζει ο Κασιδιάρης

 Σπαρτιάτες:Οδεύουν εκτός Βουλής, γρίφος η κάθοδος στις Ευρωεκλογές-Τα σενάρια για τις έδρες-Ποιον στηρίζει ο Κασιδιάρης

Εντός των ημερών ή ολίγων εβδομάδων και σίγουρα πριν κατατεθούν οι συνδυασμοί των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου σχετικά το κόμμα των “Σπαρτιατών”, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο.

Στο Μαξίμου επιθυμούν να ανακοινωθεί σύντομα η απόφαση, ώστε να είναι γνωστό εάν οι “Σπαρτιάτες” εκπίπτουν ή όχι του βουλευτικού αξιώματος, γιατί αναλόγως της απόφασης προκύπτουν διάφορα σενάρια με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία που είναι από επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες στις οποίες μπορεί να εκπέσουν, χωρίς ωστόσο να έχει σοβαρές πιθανότητες, μέχρι την αντικατάσταση των βουλευτών του κόμματος που θα εκπέσουν, από βουλευτές των λοιπών κομμάτων. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να φθάσει τους 160 βουλευτές, ενώ κερδισμένος με 2-3 έδρες επιπλέον μπορεί να βγει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες του libre είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το κόμμα των Σπαρτιατών εξαιτίας της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου να βρεθεί εκτός Βουλής, με τον επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα ωστόσο να διαμηνύει ότι το κόμμα του θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Το αν έχει και πάλι τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη δεν τον απασχολεί και ούτε το επιθυμεί κατά βάση μετά τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι.

Άλλωστε οι φήμες φέρουν τον έγκλειστο των φυλακών του Δομοκού για εγκληματική οργάνωση να εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει το κόμμα Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην άνοιξη ο Ηλίας Κασιδιάρης ενδέχεται να αποφυλακιστεί, καθώς θα έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και σύμφωνα με τα όσα λέγονται σε ακροδεξιά “πηγαδάκια” δεν αποκλείεται να δημιουργήσει εκ νέου δικό του κόμμα

  • Πάντως η στάση των “Σπαρτιατών” στο Κοινοβούλιο το τελευταίο διάστημα προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση, καθώς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πρόσφατο για παράδειγμα νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ΚΟ του Βασίλη Στίγκα ψήφισε “παρών”, ενώ παράλληλα απείχε από την πρόταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ.

Ορισμένοι συνδέουν τη… “φιλοκυβερνητική” στάση των Σπαρτιατών τη στιγμή μάλιστα που το  Εκλογοδικείο εξέταζε τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος στο κοινοβούλιο, με το γεγονός ότι το κόμμα έλαβε, πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στις 8 Μαρτίου,  το ποσό των 622.554,16 ευρώ και συγκεκριμένα  την κρατική επιχορήγηση ύψους 518.795,13 ευρώ ως τακτική ετήσια χρηματοδότηση και 103.759,03 ευρώ ως οικονομική χρηματοδότηση για επιμόρφωση, όπως έγινε γνωστό μέσα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 1274 και Απόφαση με Αριθμ. 15765).

Ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας, στη κατάθεση του στο Δικαστήριο επιχείρησε να αντικρούσει τις προσφυγές που κάνουν λόγο ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο έγκλειστος των φυλακών του Δομοκού για εγκληματική οργάνωση, τονίζοντας ότι δεν είναι “αχυράνθρωποι του Κασιδιάρη”, ενώ από την πλευρά τους οι δικηγόροι που υποστήριξαν τις προσφυγές, έκαναν εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, ενώ υποστήριξαν ότι έχει πληγεί το κύρος των εκλογών με τη συμμετοχή των “Σπαρτιατών” και με την εν συνεχεία εκλογή τους, επικαλούμενοι την ποινική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κλήσεις όλων των βουλευτών του κόμματος σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

  • Να σημειωθεί ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι με τον τρόπο που εισήλθαν οι “Σπαρτιάτες” στη Βουλή υπήρξε νόθευση της λαϊκής βούλησης, η οποία οφείλει να οδηγήσει σε έκπτωση των βουλευτών που εξελέγησαν βάσει αυτής. Μάλιστα ως προσφορότερος τρόπος αναπλήρωσης των βουλευτών των “Σπαρτιατών”, εφόσον εκπέσουν, προβλήθηκε από την πλευρά του η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Παράλληλα πάντως συνεχίζεται και η ποινική έρευνα που διενεργείται από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη για έκνομες ενέργειες στο κόμμα των Σπαρτιατών με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος κ. Στίγκα που είχε μιλήσει για Greek Mafia και είχε αφήσει σαφείς αιχμές για ανάμειξη του Ηλία Κασιδιάρη στα του κόμματος.

Εν αναμονή λοιπόν των αποφασεων για το  κοινοβουλευτικό μέλλον των “Σπαρτιατών” και με τις φήμες να οργιάζουν στο παρασκήνιο εντός και εκτός κοινοβουλίου για ενδεχόμενη υπόγεια σχέση Μαξίμου-Στίγκα, με τον επικεφαλής των Σπαρτιάτων να επιδιώκει  παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση, τη διατήρηση των βουλευτικών εδρών του κόμματος και τη συνέχιση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της 4ετίας τα 5 εκατ. ευρώ!

Σχετικά Άρθρα