Καρκίνος παχέος εντέρου: Δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα, 4ος στους άντρες

 Καρκίνος παχέος εντέρου: Δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα, 4ος στους άντρες

Το σημαντικό στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ότι, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ακόμη και ίαση, η νόσος παραμένει «υποτιμημένη» ως προς τον προληπτικό έλεγχο.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) με πρώτο βήμα το FIT self test για περίπου 3,8 εκατομ. πολίτες ηλικίας 50-70 ετών και εάν το τεστ βγει θετικό ή υπάρχει ιατρικός λόγος, δωρεάν κολονοσκόπηση.

Ίδρυση Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, που είναι ο μοναδικός σύλλογος για τη νόσο στην Ελλάδα.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ενημέρωση και την πρόληψη για αυτή τη μορφή της νόσου και να συμβάλλει ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας, όπου κι αν κατοικούν, πρόσβαση σε ιατρική συμβουλή γαστρεντερολόγου και σε προληπτικά τεστ», δήλωσε κατά την ομιλία της σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του νεοσύστατου Συλλόγου η κ. Άννα Εξαρχέα, Πρόεδρος του Δ.Σ.

«Ο Σύλλογος είναι πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών, που ο καθένας έχει τον δικό του προσωπικό λόγο και κίνητρο προσφοράς, και μπορεί ταυτόχρονα, μέσα από τον κοινωνικό του ρόλο, να βοηθήσει στην ενεργοποίηση και συμμετοχή πολλών ακόμη πολιτών, φορέων και αρχών. Στο Σύλλογο ασθενείς, συγγενείς και φροντιστές ασθενών, επιστήμονες υγείας, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημιουργοί, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, φοιτητές… Είναι ένας σύλλογος ανοιχτός σε όλους γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου μας αφορά όλους!», κατέληξε η κ. Εξαρχέα μιλώντας για το προφίλ του νεοσύστατου Συλλόγου.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει αύξηση στον επιπολασμό και τη θνησιμότητα στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Το 2020 κατεγράφησαν στην Ευρώπη 150.366 χιλιάδες νέα περιστατικά σε γυναίκες και 191.053 σε άντρες και 68.920 θάνατοι σε γυναίκες και 87.185 σε άντρες. Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της καινούργια πρωτόκολλα πρόληψης, που περιλαμβάνουν τον ανοσοχημικό έλεγχο κοπράνων (FIT), ένα self test που μπορεί να φτάσει σε κάθε πολίτη ηλικίας 50-70 ετών και που μπορεί να το κάνει μόνος του στο σπίτι, μειώνοντας στις πραγματικά αναγκαίες τις κολονοσκοπήσεις που χρειάζεται να γίνουν ως επόμενο βήμα έγκαιρης διάγνωσης», σημείωσε στην παρουσίασή της η Δρ. Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής – Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Την ίδρυση του Συλλόγου χαιρέτησε η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Βασιλική-Ραφαέλα Βακουφτσή: «Με ιδιαίτερη χαρά, κόβουμε σήμερα άλλη μια κορδέλα εγκαινίων σε ένα σύλλογο που τόσο έλλειπε από την οικογένειά μας. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, χαιρετίζω εγκάρδια τη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση σύστασης του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Με 74 μέλη από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, στόχος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, παραμένει η πλήρης και καθολική εκπροσώπηση όλων των ασθενών, τόσο μέσα από Συλλόγους όσο και μέσα από ευρύτερες συνομοσπονδίες. Είμαι βέβαιη πως η ίδρυση ενός ακόμα συλλόγου και δη για μια θεραπευτική κατηγορία που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπείται επαρκώς, θα συμβάλει τα μέγιστα σε μια ευρύτερη ασθενοκεντρική αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας που πρέπει να δομεί κάθε σύγχρονη κοινωνία. Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, ανέδειξε πως 23% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται στον καρκίνο, με την εκτιμώμενη επίπτωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ελλάδα να είναι 21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός συλλόγου – εκπροσώπου της θεραπευτικής κατηγορίας, έρχεται να γεφυρώσει ένα χάσμα παραπληροφόρησης, αντικαθιστώντας το με εγγραμματοσύνη και σωστή εκπαίδευση σε ζητήματα υγείας και κατ’ επέκταση ανάδειξη patient experts που θα συνδιαμορφώνουν πολιτικές υγείας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα».

Σε ακριτικές περιοχές οι πρώτες δράσεις του Συλλόγου

Ανάμεσα στους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου είναι η προσφορά ενημέρωσης και πόρων για ασθενείς και τις οικογένειες τους. Στοχεύει επίσης στην αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης, με στόχο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να έχει πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο.

Οι πρώτες προγραμματισμένες δράσεις

Οι δράσεις αφορούν σε ιατρική ενημέρωση και δωρεάν διανομή self test FIT (ανοσοχημικών τεστ κοπράνων), των μόνων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ήδη έχουμε μία σειρά από οργανωμένες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης πολιτών, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσά τους η Θεσσαλονίκη, η Χάλκη και η Τένεδος, η Ανάφη, χωριά της περιοχής του Έβρου», είπε σχετικά η κ. Εξαρχέα.

Η ίδρυση του Συλλόγου χαιρετίστηκε ως σημαντική εξέλιξη από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με την οποία προγραμματίζονται συμπράξεις, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και την ενίσχυση της πρόληψης για τη νόσο. 

Σχετικά Άρθρα