Δημοσκοπήσεις:Πρώτη με “κλυδωνισμούς” από Τέμπη-Ακρίβεια η ΝΔ -2ος με μικρή ανάκαμψη ο ΣΥΡΙΖΑ

 Δημοσκοπήσεις:Πρώτη με “κλυδωνισμούς” από Τέμπη-Ακρίβεια η ΝΔ -2ος με μικρή ανάκαμψη ο ΣΥΡΙΖΑ

Την εικόνα του αδιαφιλονίκητου φαβορί διατηρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, ωστόσο, συνεχίζει και “πληγώνεται” από την ακρίβεια που αποτελεί διαχρονικά το νο1 πρόβλημα των πολιτών αλλά και από τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών, όπου η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί πως πραγματοποιείται συγκάλυψη του εγκλήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στην μέτρηση της Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει πτώση πέντε μονάδων.

Στον αντίποδα, τα πάνω του παίρνει σιγά-σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται πως αφήνει (τουλάχιστον προς ώρας) την εσωστρέφεια στην άκρη και επανακάμπτει σταθερά στη δεύτερη θέση όλων των δημοσκοπικών εταιρειών, μακριά, βέβαια, από την εκλογική επίδοση των τελευταίων εθνικών εκλογών και ακόμη πιο μακριά από το να γίνει απειλητικός προς την κυβέρνηση.

Συνεχίζονται τα δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ καθώς επιβεβαιώνεται πλήρως η πτωτική τάση του κόμματος που δεν αποχωρεί απλά από την πολυπόθητη δεύτερη θέση αλλά βλέπει τα ποσοστά του να βυθίζονται καθώς χάνει τρεις και τέσσερις μονάδες σε διάστημα λίγων ή ακόμα και ενός μηνών.

Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζεται διαρκώς διψήφια, όπως και το ΚΚΕ που αν και εμφάνιζε μικρή πτώση, το τελευταίο διάστημα έχει σταθεροποιηθεί γύρω από την περιοχή του πολύ υψηλού 10%. Μάχη για το 3% δίνουν Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες, ΜέΡΑ25 ενώ και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται πως βλέπουν με αξιώσεις την εκλογή έστω και ενός ευρωβουλευτή καθώς με μόλις ένα μήνα ζωής καταγράφουν ποσοστά γύρω στο 2,5%.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Την αύξηση της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, καταγράφοντας την πρώτη μεγάλη εκλογική φθορά της κυβέρνησης. Η ΝΔ χάνει σχεδόν 4% στην πρόθεση ψήφου και 5% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ υποχωρεί και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, την ώρα που ενισχύονται κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κοινωνία δείχνει δυσαρεστημένη από σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, ενώ καταγράφεται πλειοψηφική απόρριψη της ρύθμισης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ υποχωρεί στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%, ενώ άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Στην εκτίμηση ψήφου υποχωρεί -5% η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο +1,8%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί -1,9% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ κερδίζει +1,4% και η Ελληνική Λύση +1,7%, ενώ η Metron Analysis βλέπει αυτή τη στιγμή και τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά να πιάνουν το 3% όχι όμως το ΜέΡΑ25.

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση καταγράφει συσπείρωση της ΝΔ στο 71,1% με απώλειες πρωτίστως προς Ελληνική Λύση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 58,1% με απώλειες προφανώς προς Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Και το ΠΑΣΟΚ στο 70,4% με απώλειες προς Νέα Δημοκρατία, Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών – Πρώτος ο Κουτσούμπας

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορά πιο δημοφιλής πολιτικής (με βάση τις θετικές γνώμες) φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 39%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται τόσο σε όσους δηλώνουν Αριστεροί αλλά και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι δεύτερος ακόμη και στους κεντροαριστερούς, όπου όμως έχει και το υψηλότερο ποσοστό του και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το 30% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, με το 66% να την αξιολογεί αρνητικά. Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο. Αυτό αποτυπώνει συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, θετικά αξιολογεί το 10% των ερωτηθέντων την αξιωματική αντιπολίτευση και αρνητικά το 83%.

Αξιολόγηση Μητσοτάκη και Κασσελάκη

Θετική είναι η γνώμη για τον πρωθυπουργό στο 34% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά απαντά το 61%. Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 17% τον αξιολογεί θετικά και το 74% αρνητικά.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 7%. Τρίτος, ο Νίκος Ανδρουυλάκης με 5% και με ίδιο ποσοστό τοποθετείται και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Καμία πρόοδος στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη λένε 9 στους 10!

Διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία κυριαρχούν, με τους πολίτες να αναφέρουν πρώτα από όλα την ακρίβεια και την οικονομία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος.

Ενδιαφέρον για τις εκλογές

«Πολύ» και «αρκετά», απαντά το 61%, ενώ «όχι και τόσο» και «καθόλου» το 39%.

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll

Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, εδραιώνεται στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια νούμερο “ένα” πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, 7 στους 10 δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τραγωδία των Τεμπών, έξι στους δέκα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τις απαντήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τις εταιρείες του. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24. Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά στην πρώτη θέση και ακολουθούν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης.

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών (άρα και της κυβέρνησης), ενώ το 70,3% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών. Το 62,5% δεν ικανοποιείται από τις εξηγήσεις Κασσελάκη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Εκτίμηση ψήφου:

Στην εκτίμηση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, με μια διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγράφει ποσοστό 13,4%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,5% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 10,1%, το ΚΚΕ με 9,4%. η Νίκη με 4,3%. Μια ανάσα από το όριο εισόδου του στη Βουλή είναι το κόμμα «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου (2,9%), όπως και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ είναι μπροστά με 27,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 10,8%, το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 10%, η Ελληνική Λύση τέταρτη με 8,1% και το ΚΚΕ πέμπτο με 7,6%. Δημοκράτες και Πλεύση κινούνται στο 2,4% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 19,7%.

  • Σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 49%) δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει άλλο κόμμα από εκείνο που ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 45,5% δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου πιθανό.
  • Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η πλειοψηφία σε ποσοστό 38,5% θέλει να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση και στο κόμμα, το 25,2% θέλει να στηρίξει το κόμμα του, το 19,4% θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση ενώ το 8,9% θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση.
  • Το κριτήριο που θα επηρεάσει την ψήφο των ευρωεκλογών είναι κατά μείζονα λόγο η εσωτερική επικαιρότητα (36,9%), οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων (28,2%), τα ευρωπαϊκά θέματα (16,9%).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην πρώτη θέση με 37,6%, δεύτερος ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 33,7% ενώ τρίτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος με 29,8% αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη (28,9%). Ακολουθεί η πρόεδρος της Πλεύσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου (28,4%), ο πρόεδρος της Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος (27,6%) ενώ πιο πίσω, παρά την επικοινωνιακή υπερκινητικότητά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με 23,2%.

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών

Το 70,3% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών.

Ενώ το 62,5% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις εξηγήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Σχετικά Άρθρα