Χατζηδάκης: “Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται συνεχώς -Δεν περιμέναμε αναβάθμιση από Moody’s”

 Χατζηδάκης: “Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται συνεχώς -Δεν περιμέναμε αναβάθμιση από Moody’s”

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι ο κόσμος τρώει με… χρυσά κουτάλια αλλά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται συνεχώς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τονίζοντας πως «το σύστημα IRIS δεν έχει προμήθειες για συναλλαγές κάτω των 500€, αποτελεί ένα σημαντικό “εργαλείο”».

Αναφορικά με την απόφαση του οίκου Moody’s να διατηρήσει την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία Ba1, ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «όσοι περίμεναν αναβάθμιση από τη Moody’s, δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των οίκων αξιολόγησης.

Μας ανέβασε μόλις το φθινόπωρο και μάλιστα δύο βαθμίδες, οπότε είναι εντελώς ασυνήθιστο –μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα– να κάνουν αμέσως νέα αναβάθμιση. Στα περισσότερα σημεία, μιλά με τον τρόπο που το κάνω εγώ, για την οικονομία. Προωθούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές που ζητά να πραγματοποιηθούν.

Σήμερα, ο Economist κατατάσσει 1η την Ελλάδα σε 82 χώρες, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, λέγοντας πως η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ως απάντηση στην καταστροφολογία. Δεν συνωμοτεί το σύμπαν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης. Όσον αφορά την ακρίβεια, τα χειρότερα είναι πίσω μας, σε όλη την Ευρώπη».

«Σύντομα θα έχουμε θετικές ειδήσεις», τόνισε για τις μειώσεις στις προμήθειες τραπεζών

«Βρισκόμαστε σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, περιμένω ότι σύντομα θα έχουμε θετικές ειδήσεις. Αποτελεί θέμα εμπορικής πολιτικής, ο καθένας θα αποφασίσει για τον εαυτό του», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης για τράπεζες, acquirers και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών, μιλώντας και για την υπηρεσία IRIS.

Τι ανέφερε για τις αλλαγές στη Golden Visa

«Πράγματι, η Golden Visa κάλυπτε το 7% των συναλλαγών, ωστόσο, δημιουργούσε μία ανατιμητική ψυχολογία. Όταν το όριο ήταν στις 250.000€, ακόμη και στις 500.000€ τους τελευταίους μήνες, κάποιος που είχε ένα ακίνητο το οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει μία μέση οικογένεια ή ένα ζευγάρι, δεν το έδινε γιατί περίμενε να το δώσει ακριβότερα.

Τώρα, ανέβηκε στις 800.000€ για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά και 400.000€ για την υπόλοιπη χώρα. Τον Δεκέμβριο, πέρασε ο νόμος για το Airbnb. Από εκεί, έχουμε μεγάλη πίεση και θεσπίσαμε διάταξη βάσει της οποίας όσοι έχουν τρία ακίνητα και περισσότερα, να αντιμετωπίζονται ως κανονικοί επιχειρηματίες», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο καθεστώς της Golden Visa.

Αναφορικά με την εικόνα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως «πρέπει να σταθούμε με σεβασμό μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και εννοείται πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Η υπόθεση προχωρά και θα έπρεπε να προχωρά ταχύτερα. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, με σεβασμό σε εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν αίτημα για προανακριτική επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός δεν πηγαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Ο κ. Καραμανλής έχει μιλήσει στη Βουλή. Οι κατηγορίες για συγκάλυψη θα είχαν νόημα αν κρύβαμε κάτι».

Σχετικά Άρθρα