Ζαχάροβα κατά ΕΕ: “Είναι ληστεία και κλοπή”

 Ζαχάροβα κατά ΕΕ: “Είναι ληστεία και κλοπή”

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως η πρόταση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να πάρει το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη και να τα διαθέσει για την αγορά όπλων για την Ουκρανία είναι «ληστεία και κλοπή».

Βάσει του σχεδίου του Μπορέλ, τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταβιβασθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που βρίσκεται εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός της ΕΕ και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως τέτοια σχέδια, εφόσον εφαρμοσθούν, θα καταστρέψουν τη φήμη της Ευρώπης ως αξιόπιστου φύλακα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και θα οδηγήσουν σε πολλά χρόνια αγωγών στα δικαστήρια.

«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά για τη ζημιά που τέτοιες αποφάσεις μπορεί να κάνουν στην οικονομία τους, στην εικόνα τους και στη φήμη τους ως αξιόπιστων, τρόπος του λέγειν, εγγυητών του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η ζημιά θα είναι αναπόφευκτη. Τα πρόσωπα που θα αναμιχθούν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τα κράτη που θα το αποφασίσουν αυτό, φυσικά, θα γίνουν στόχοι διώξεων για δεκαετίες».

Περίπου το 70% του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν παγώσει στη Δύση, βρίσκονται στο κεντρικό βελγικό αποθετήριο Euroclear, το οποίο κρατά το ισόποσο 190 δισεκ. ευρώ σε χρεόγραφα και μετρητά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο του Μπορέλ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Είναι απλούστατα ληστεία και κλοπή».

Η Ζαχάροβα τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει, αν η Δύση προχωρήσει σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αναλάβει δράση εναντίον δυτικών περιουσιακών στοιχείων, αν κατασχεθεί δική της περιουσία.

Σχετικά Άρθρα