ΤΕΜΠΗ/ΒΟΥΛΗ: Όσα έγιναν στη θυελλώδη συνεδρίαση-Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη-Οι ομιλίες των αρχηγών

 ΤΕΜΠΗ/ΒΟΥΛΗ: Όσα έγιναν στη θυελλώδη συνεδρίαση-Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη-Οι ομιλίες των αρχηγών

Κλίμα έντασης αφού σε πολλές περιπτώσεις ανέβηκαν οι τόνοι, στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών, το οποίο απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες πολιτικά πρόσωπα και ρίχνει το βάρος για την τραγωδία στον σταθμάρχη και τους δύο μηχανοδηγούς. Η συζήτηση πραγματοποιείται με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Να σημειωθεί ότι απουσιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής», σχολίασε ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για συνειδητή απουσία έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ. Πυρά στην κυβέρνηση για συγκάλυψη εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων έλαβαν τη διαβεβαίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό στις Επιτροπές Μεταφορών και Δικαιοσύνης, μετά τη συγκλονιστική ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού.

Για συστηματική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Μάκης Βορίδης αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ποινικές ευθύνες σε υπουργούς χωρίς πραγματικά στοιχεία.

Ο υπουργός Επικρατείας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια ανέφερε αρχικά πως «για να κάνεις συγκάληψη πρέπει να αποκρύψεις την αλήθεια» για να προσθέσει στη συνέχεια: «αμέσως μετά το δυστύχημα η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία και συγκροτεί επιτροπή διερεύνησης. Αμέσως η αντιπολίτευση βγήκε και κατήγγειλε συγκάληψη. Όμως σήμερα επικαλείστε το πόρισμα εκείνης της επιτροπής η οποία υποτίθεται συγκροτήθηκε από εμάς για να συγκαλύψουμε».

Ο κ. Βορίδης σε άλλο σημείο είπε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ «στηρίξαμε την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ και συγκροτήθηκε η εξεταστική. Κλήθηκαν μάρτυρες ήρθαν έγγραφα και στο πόρισμα μας καταγράφονται όλα σε 720 σελίδες. Αν αυτό που κάναμε εμείς είναι συγκάληψη τι είναι αυτό που κάνατε εσείς που δεν καταθέσατε πόρισμα; Μήπως δεν καταθέσατε γιατί δεν έχετε στοιχεία;».

«Οποίος διαφωνεί μαζί σας συγκαλύπτει. Γιατί να μην ισχυριστώ και εγώ ότι όποιος διαφωνεί με εμάς κάνει πολιτική εκμετάλλευση» είπε σε άλλο σημείο.

Παράλληλα, σχολίασε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας παραπομπή των αρμόδιων υπουργών στην Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι η τέλεση αδικημάτων «δια παραλείψεως» δεν εντάσσεται στα καθήκοντα υπουργού λέγοντας «μα αν δεν ήταν υπουργός θα μπορούσε έστω και δια παραλείψεως να έχει κάνει όσα υποστηρίζεται ότι έκανε. Τι είναι αυτά που λέτε; Λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκιστικό μεροκάματο».

«Κάνετε πολιτική εκμετάλλευση μιας τραγωδίας αντί να σταθείτε στα πραγματικά γεγονότα. Η διάκριση δεν είναι «ποιος είναι με τα θύματα και ποιος δεν είναι» αλλά ποιος θέλει να φανεί η αλήθεια και ποιος όχι» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες περί ύποπτου μπαζώματος: «Ακούω όμως ότι η συγκάλυψη είναι και για το μπάζωμα που έγινε για να χαθούν τα στοιχεία. Ποια στοιχεία; Ο αριθμός των νεκρών λέει ο Βελόπουλος. Γιατί υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν γιατί μετέφεραν παράνομο υλικό λέει κάποιος άλλος. Ήταν οι πρώτες ημέρες που ακούγονταν διάφοροι αριθμοί γι τους νεκρούς. Μα θα μπορούσε να συγκαλυφθεί ο αριθμός των νεκρών; Δεν θα τους αναζητούσαν οι συγγενείς; Άλλοι λένε ότι το μπάζωμα έγινε γιατί ένα βαγόνι μετέφερε παράνομη, ο υλικό. Μετά από μια τέτοια σύγκρουση το υλικό αυτό έπεσε μόνο στο σημείο που μπαζώθηκε; Δεν πήγε στο δίπλα σημείο ή στην άλλη πλευρά της γραμμής που δεν μπαζώθηκε;».

«Έχουμε ακούσει αδιανόητα πράγματα. Θέλουμε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Μιλάτε για συγκάλυψη και όταν σας λέμε τι είναι αυτό που αποκρύφτηκε δεν λέτε τίποτα αν και την ίδια ώρα μοιράζετε ποινές. Στη συστηματική προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης που κάνετε εμείς έχουμε σταθεί εξαιρετικά ανεκτικοί» είπε στο τέλος.

Φάμελλος: Η ελληνική Βουλή έχει την ευθύνη της αποκάλυψης της αλήθεια

Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Είπε ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαβάζοντας απόσπασμα από την κατάθεση της κυρίας Καρυστιανού. Προσέθεσε πως θεωρεί ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρίστατο στη συνεδρίαση «ήταν ιδιαίτερα σημαντική εφόσον δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο θεσμικός της ρόλος για να βοηθήσει στην έρευνα της υπόθεσης, προαναγγέλλοντας μάλιστα την αποστολή τεχνικών κλιμακίων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει το καθολικό αίτημα για πλήρη διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης και θα χρησιμοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που διαθέτει τόσο εντός της χώρας όσο και με τη συζήτηση στην Ευρώπη, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών», τονίζοντας ότι «η συζήτηση δεν κλείνει σήμερα όσο και να προσπαθήσετε να κουκουλώσετε την υπόθεση». Ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη συζητήθηκε η αναφορά του συλλόγου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Αναφορών και με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτής της Έλ. Κουντουρά κατατέθηκε αίτημα για να συζητηθεί η αναφορά του συλλόγου στην Επιτροπή Μεταφορών με τη μορφή του κατεπείγοντος. «Τώρα έχει ανοίξει ο δρόμος για να εξεταστεί η υπόθεση αυτή και στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε.

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Πέταξε το γάντι στον Φάμελλο ο Βορίδης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κ. Φάμελλου, ο κ. Βορίδης πήρε το λόγο και πέταξε το γάντι στον συνάδελφο του ρωτώντας τον αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να καταθέσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, περιγράφοντας όμως συγκεκριμένα αδικήματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Κάνατε εκτενή ανάλυση για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Κατάλαβα την πεποίθηση σας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Αυτό κατάλαβα. Αυτό που δεν κατάλαβα, είναι εφόσον έχετε τη πεποίθηση αυτή θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής; να θυμίσω ότι πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί. Πρόταση που να συνδέει ανθρωποκτονίες και παρακώλυση συγκοινωνιών δεν έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Η πρόταση αφορούσε ζητήματα για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της σύμβασης 717. Θέλω να μου το διευκρινίσετε: είστε διαπρύσιος κήρυκας και μας εγκαλείται για τη στάση μας επειδή δεν αναγνωρίζουμε ποινικές ευθύνες από την άλλη θα καταθέσετε τέτοια πρόταση ή όχι;», είπε.

«Να σας πω εκ των προτέρων στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν ότι δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε τη κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της», απάντησε αρχικά ο κ. Φάμελλος ο οποίος επί της ουσίας στη συνέχεια επιβεβαίωσε τις αναφορές του υπουργού: «έχουμε πολιτικό δίλημμα. Θέτουμε το δίλημμα σε εσάς. Να πάρει απόφαση η βουλή ομόφωνα και να πει η δικαιοσύνη να ελέγξει τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων. Αντέχετε;».

«Κατάλαβα ότι από τη μια κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες από την άλλη δεν θα καταθέστε πρόταση. Αυτό να αξιολογηθεί ως στάση για να δούμε. Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να τα περιγράψετε, να πείτε συμπεριφορές, να περιγράψετε την αμέλεια, δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη προτάσεως αυτής», απάντησε με νόημα ο κ. Βορίδης.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «εξεταστική παρωδία» και για προσπάθεια «συγκάλυψης» από την κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «αγέλη εξουσίας».

«Μαγαρίζετε τον αγώνα παραμονής της χώρας στην ΕΕ, είστε τα ίδια με τους προηγούμενους. Σκάνδαλα τοξικότητα και αλαζονεία. Μνημείο αλαζονείας η εποχή Μητσοτάκη» είπε ο κ. Ανδρουλάκης για να προσθέσει «όλοι μείναμε άφωνοι με το δυστύχημα των Τεμπών και με την αμφισβήτηση του στοιχειώδους δικαιώματος της ασφάλειας. Θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Το πιο ασφαλές, πράσινο και φθηνό Μέσο Μεταφοράς το μετατρέψατε στο πιο επικίνδυνο και έχετε στάση προσβολής προς τα θύματα και τους συγγενείς τους. Διαφθορά, συγκάληψη ατιμωρησία. Το πάγιο μοτίβο της κυβέρνησης. Αγέλη εξουσίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε το κόμμα του για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717 και υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία την απέρριψε για να συγκαλύψει τις ευθύνες του Καραμανλή».

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για εξέταση όλων των πεπραγμένων γύρω από τους σιδηροδρόμους από το 1997 ήταν ιδιοτελής. «Κλήθηκαν πολλοί μάρτυρες αλλά όχι οι σημαντικοί. Η έρευνα από το 1997 εξυπηρετεί ιδιοτέλεια. Ιδιοτέλεια για να μην πέσει το φως του προβολέα της αλήθειας στην τηλεδιοίκησης που είναι το μεγάλο σκάνδαλο».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καθεστωτική νοοτροπία καθώς θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να την ακουμπήσει και θα επιβάλλει ότι θέλει. Εδώ όμως μιλάμε για πλήγμα στην καρδιά του ελληνικού λαού» ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Είστε αλλεργικοί σε κάθε είδους κριτική. Δεν έχετε ηθικό πλεονέκτημα. Μια είναι η προτεραιότητα σας. Να στήνετε παραμάγαζα πελατειακά. Ρουσφετομαγαζα. Αυτή η νοοτροπία να στήνετε στον κρατικό μηχανισμό παραμάγαζα ήταν που δεν επέτρεψε να γίνει τηλεδιοίκηση. Βλέπετε το κράτος ως λάφυρο».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη υπογράμμισε, ότι «την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα. Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή, με μεγαλύτερη ταχύτητα, της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ευθύνεται γιατί παραπέμπει την ολοκλήρωση των στοιχειωδών έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε βάθος εικοσαετίας.

Ευθύνεται γιατί τα έργα αυτά θα χρηματοδοτούνται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία μακριά από τις ανάγκες του λαού για σύγχρονες ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές».

«Όσο βαρύτατες κι αν είναι οι ατομικές ευθύνες για την παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας δεν αθωώνεται η πολιτική που έφερε τα πράγματα ως εδώ, η πολιτική που έχει δημιουργήσει χιλιάδες “κοιλάδες των Τεμπών” όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προβολή του ανθρώπινου λάθους όταν στην εποχή μας οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, προλαμβάνοντας ή διορθώνοντας ανθρώπινα λάθη και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ατυχημάτων».

Ανέφερε ότι «η σύγκρουση των δύο τρένων δεν ήταν αναπόφευκτη, όπως επιδιώκουν να πείσουν τα κυβερνητικά επιτελεία ένα χρόνο μετά το έγκλημα. Όπως έχει ήδη καταδειχθεί θα είχε αποφευχθεί αν ήταν σε λειτουργία τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας-τηλεδιοίκησης», ενώ σημείωσε ότι «θα μπορούσε ακόμα να είχε αποφευχθεί, παρά την απουσία αυτών των συστημάτων ασφαλείας, αν υπήρχε τουλάχιστον το αναγκαίο και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό».

Όμως, επισήμανε «έχουν φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και επικαλούμενες πάλι τις “αντοχές της οικονομίας” να αποψιλώσουν το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές».

«Την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο για τα τεράστια κενά και ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας φέρνει ακέραια αυτό το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στον ΟΣΕ προειδοποιούσαν συνεχώς για το ενδεχόμενο θανατηφόρου συμβάντος», ενώ και το ΚΚΕ κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή.

«Οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες ιδιαίτερα για τους αρμόδιους υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη την τελευταία τουλάχιστον 15ετία» είπε, σημειώνοντας «όλων εκείνων που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους υπονόμευσαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων».

«Συγκεκριμένα, προκύπτουν σαφέστατες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009-2023» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, εξήγησε τις συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες και ανέφερε τους υπουργούς «Κ. Καραμανλή, Χ. Σπίρτζη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Βορίδη, Γ. Ραγκούση και Δ. Ρέππα».

«Σοβαρά ζητήματα και ποινικές ευθύνες εγείρονται και από την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος λίγες μέρες μετά το συμβάν. Αρμόδια πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται είναι, μεταξύ άλλων, ο κ. Αγοραστός, ο κ. Τριαντόπουλος» πρόσθεσε.

«Θέτουμε συγκεκριμένα τις ποινικές ευθύνες έχοντας υπόψη μας ότι για κάποιους μέρος αυτών έχει παραγραφεί λόγω της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης που επιφυλάσσουν τα μέλη της κυβέρνησης, το Σύνταγμα και ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Γι’ αυτό είναι διαχρονική η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση των σχετικών διατάξεων, ώστε να δικάζονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ «θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες» και χαρακτήρισε ότι αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για το ΚΚΕ η αποκάλυψη της αλήθειας και να μην συμβεί ξανά τέτοιο έγκλημα.

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να μην έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε: «Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί, ούτε θα ξεχαστεί».

Όπως σημείωσε, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθετε την πρόταση για συγκρότηση της Εξεταστικής, «δεν είχε καμία αυταπάτη για τα όριά της, καθώς γνώριζε τι είχε συμβεί στο παρελθόν, παρά τα μεγάλα λόγια για άπλετο φως κ.λπ. Επίσης ήταν γνωστό ποιος είναι ο συσχετισμός, καθώς και το απαράδεκτο γεγονός ότι η απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου κόμματος που εξασφαλίζει με το μπόνους των εδρών, μεταφέρεται και στις Εξεταστικές και Προανακριτικές επιτροπές».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τη «συνολική προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω της μη κλήτευσης μαρτύρων, με τη συμπεριφορά του προέδρου της Εξεταστικής και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με άλλα κόμματα για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, το βίαιο κλείσιμο των διαδικασιών πριν έρθει η δικογραφία και πριν εξεταστεί η πυρκαγιά και η έκρηξη».

«Τα παραπάνω», σημείωσε, «τα είδε όλος ο λαός που απαιτεί δικαιοσύνη και η κυβέρνηση είναι απολύτως υπόλογη απέναντι στους συγγενείς».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την «σημαντική συμβολή της Εξεταστικής, άσχετα από το απαράδεκτο πόρισμα της ΝΔ, καθώς συνέβαλε στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, έφερε στο φως ουσιαστικά στοιχεία για απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ενημερώθηκε ο κόσμος για τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος, τροφοδότησε τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, αλλά αναδείχθηκαν και νέα στοιχεία. Η Εξεταστική συνέβαλε και βοήθησε την δικαιοσύνη να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα και μάρτυρες».

«Την ίδια ώρα, είναι βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση για την προσπάθεια υπονόμευσης, όπως με την κατάθεση Καραμανλή και άλλων μαρτύρων, δείχνοντας ενοχική στάση», είπε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε όσους «λοιδόρησαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποια κόμματα δεν κατέθεσαν καν πόρισμα. Κατέστησε σαφές ότι το έγκλημα θα είχε θαφτεί χωρίς την Εξεταστική και πώς τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν σοβαρές ευθύνες για το συμβάν, θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους».

Μαρκόπουλος: Η απάντηση στις 57 οικογένειες δεν είναι το μίσος αλλά η δομική μεταρρύθμιση

Η απάντηση στις 57 οικογένειες δεν είναι το μίσος αλλά η δομική μεταρρύθμιση σε όσα μας πονάνε, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Όπως είπε, το έργο της επιτροπής δεν ήταν εύκολο αλλά ήταν «ένα μακροβούτι στη θλίψη και την οδύνη αυτών των οικογενειών» αν και υπήρξαν ορισμένοι που μας παρουσίασαν, περίπου, ως ανθρωπόμορφα τέρατα. Κι εμείς γονείς είμαστε και θυμάμαι τους συναδέλφους της πλειοψηφίας να ρωτάνε και να έχουν πραγματική αγωνία, είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Απευθυνόμενος προσωπικά στην επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κ. Μαρκόπουλος την κάλεσε να σταματήσει τον πολιτικό χουλιγκανισμό και το εμπόριο του πόνου: «Το μονοπώλιο του μίσους έχετε κα Κωνσταντοπούλου. Είστε έμπορος και εργολάβος του πόνου. Θέλετε να πείτε για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό, που από την πρώτη στιγμή με συντριβή έσπευσε στην Λάρισα ότι το μέλημα του, ποιο ήταν; Να κρύψει, λες και ήταν κάποιος δολοφόνος, τα στοιχεία; Είναι δυνατόν; Και είστε σοβαροί πολιτικοί; Εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια» υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Παράλληλα, μίλησε για κάποιους που είδαν την υπόθεση των Τεμπών «ως μία ρεβάνς. Το είδαν ως ένα “come back” του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας». Ανέφερε επίσης ότι «κάποιοι επικαλούνται τώρα την Ευρώπη. Ποιοι; Εκείνοι που το 2015, όταν εμείς, με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούσαμε να την κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτοί ήθελαν να μας βγάλουν από την Ευρώπη. Και τώρα θέλουν μάλιστα και ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν έχει κανείς το μονοπώλιο του πόνου σε αυτή την αίθουσα. Όλοι πονέσαμε» επανέλαβε ο κ. Μαρκόπουλος.

Είπε επίσης ότι ως γονέας δεν θα έκλεινε τα μάτια εάν ένιωθε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό: «Ως γονέας παρακολούθησα την εξεταστική και όχι ως πολιτικός. Και εάν έχω κάνει κάποια λάθη, ανθρώπινα, ζητώ συγνώμη» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για «ντροπιαστική παρουσία ενώπιον ολομέλειας του προέδρου της εξεταστικής, του κ. Μαρκόπουλου. Ότι μετέρχεστε τέτοιων μεθόδων στο κοινοβούλιο και απόπειρας αποσιώπησης όποιον τολμά να υπερασπίζεται τα θύματα, αυτά που η κυβέρνηση τα έβαλε απέναντι όταν αποφασίσατε ότι ως συνήγορος των οικογενειών θυμάτων ήμουν εχθρός σας και έπρεπε να εξαιρεθώ γιατί η παρουσία μου και μόνο αποτελούσε απειλή για σας το δείξατε όπως και πριν λίγο διαπίστωσα ότι υπήρξαν βουλευτές του κόμματος σας που αποχώρησαν την ώρα ομιλίας σας γιατί δεν αισθάνονται άνετα με το έργο που επιτελείτε.

Εσάς επέλεξε η κυβέρνηση που είστε ικανός για όλα για τη συγκάλυψη! Εσάς επέλεξε η κυβέρνηση που είστε ικανός για όλα για τη συγκάλυψη! Εσάς επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης που εκπροσωπείται εδώ από Βορίδη έναν υπουργό που δεν ψήφισε το ν/σ της κυβέρνησης σας που έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών και έχει συμφέροντα από τις έρευνες»

Η κ. Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή, δίνοντας προθεσμία έως την ώρα της κύριας ομιλίας της που αναμένεται στις 17.30 σήμερα ώστε, όπως είπε, να απολογηθεί.

” Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μόνο πολιτική ευθύνη έχει και ποινική ευθύνη και οφείλει μιας και φροντίσατε να τον προστατεύσετε να έρθει στη Βουλή για απολογία, τον προσκαλώ να το πράξει και τον περιμένω”

Κυρ. Βελόπουλος: Κάψατε ανθρώπους με τα λάθη σας-Ο πρωθυπουργός έπρεπε να είναι εδώ για να αναλάβει ευθύνες

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συνολικά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

«Απουσιάζει ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος των Τεμπών: Ο πρωθυπουργός. Ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ρίψασπις. Έπρεπε να είναι εδώ, είτε για να υπεραμυνθεί σε όσα πρεσβεύει η ΝΔ είτε για να αναλάβει ευθύνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για συγκάλυψη στο θέμα των Τεμπών «και αυτό επειδή» όπως είπε παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα, όπως:

-«Είναι αλήθεια ότι οι πραγματογνώμονες, που κλήθηκαν στο σημείο μέρες αργότερα, είχαν από την πρώτη στιγμή ζητήσει μέσω mail να τους δοθεί άδεια να σπεύσουν; Γιατί αρνήθηκε η κυβέρνηση, αντίθετα βιάστηκε να προχωρήσει σε μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος;

-Το βαγόνι που λειτουργούσε ως κυλικείο και έφερε ανθρώπινα υπολείμματα, ήταν σε χώρο που δεν ήταν εκτεθειμένος σε περιβαλλοντικές συνθήκες;

-Είχε προνοηθεί η κάλυψή του;

-Είναι αλήθεια ότι ο εφέτης Λάρισας ζήτησε από τον τότε υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, να διατεθεί χώρος σε στρατόπεδο για να γίνει η μεταφορά και φύλαξη των αμαξοστοιχιών;

-Είναι αλήθεια ότι ζήτησε το ίδιο και από τον σημερινό υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια, τονίζοντας τη σημασία της σωστής μεταφοράς χωρίς φθορές των πειστηρίων; Αντίθετα εσείς πήρατε τα βαγόνια και πήγατε και τα πετάξατε σε ένα χώρο στο Κουλούρι; Μιλάμε για συγκάλυψη, γιατί τον Απρίλιο του 2023 ζητήθηκε ιατρικός έλεγχος παθόντα και εσείς το αρνηθήκατε!», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στην «ύπαρξη ξυλόλιου, τολουόλιου, βουτάνιου και βενζόλιου», δηλαδή εύφλεκτων υλικών, στην εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική. «Καταθέτω τα στοιχεία που δείχνουν ότι στα Τέμπη κάψατε ανθρώπους με τα λάθη σας. Είναι οι ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις, από το γενικό νοσοκομείο Λάρισας στις 7/3/2023, που κάνουν λόγο για χημικά εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού που εντοπίστηκαν σε πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του δυστυχήματος. Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο βεβαιώνεται ότι “οι ασθενείς χρήζουν χειρουργικής φροντίδας και καθημερινών αλλαγών, καθώς και ανάρρωσης και αποχής από την εργασία, προς αποφυγή επιμόλυνσης”», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί «για την άρση της ασυλίας όλων των πολιτικών προσώπων, γενικών γραμματέων, υπηρεσιακών παραγόντων, της Hellenic Train», καθώς και «να μπουν όλοι οι υπεύθυνοι στη φυλακή». «Είχαμε νεκρούς. Δεν μπορεί να λέτε ότι φταίει ο σταθμάρχης που δεν τράβηξε το κλειδί», σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει φτιάξει τη δική της αλήθεια για όλα, ακόμα και για τα Τέμπη.

Αλέξης Χαρίτσης: Ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρυφτεί  

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

   Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ανέφερε: «Μιλούσατε 35 λεπτά για να διαστρεβλώσετε και για να βγάλετε λάδι τον πρωθυπουργό σας ο οποίος επέλεξε σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών. Όπως και οι βουλευτές της ΝΔ. Ούτε 20 βουλευτές από τους 158 δεν είναι παρόντες». Αφού σημείωσε ότι οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν αρκούν για την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής -άρα χρειάζεται η σύμπραξη κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης-, ρώτησε τον Μάκη Βορίδη «αφού είσαστε τόσο υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας, εφόσον κατατεθεί πρόταση για Προανακριτική θα την υπερψηφίσετε;».

   Ο κ. Χαρίτσης έκανε αναδρομή στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών από την πρώτη στιγμή», λέγοντας: «Να θυμηθούμε και τι επακολούθησε; Την πρώτη μέρα οι γερανοί πάτησαν το σημείο κι άρχισαν να σηκώνουν βαγόνια. Τη δεύτερη μέρα συνεχίζονταν οι έρευνες στο χώρο του καμένου βαγονιού του κυλικείου. Από το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου είχαν τελειώσει όλα. Οι χωματουργικές εργασίες είχαν ξεκινήσει από νωρίς, ο χώρος είχε πατηθεί χωρίς να υπάρχει λόγος καθώς ο γερανός θα μπορούσε να είχε πατήσει από την εξωτερική πλευρά. Στις 11 το πρωί θα γινόταν μία σύσκεψη στην Περιφέρεια για να αποφασιστεί η λήξη των ερευνών για διασωθέντες, αλλά η μπουλντόζα είχε ήδη μπει. Δεν υπήρξαν πρακτικά απ΄αυτή τη σύσκεψη. Ο κρατικός μηχανισμός είχε αποφασίσει πως ό,τι ψάξαμε, ψάξαμε. Στις 3 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τα θύματα. Δε μάθαμε ποτέ ποιός κήρυξε τη λήξη τους. Την Κυριακή ξεκίνησε η επισκευή της γραμμής. Σε έξι μέρες ολοκληρώθηκαν τα πάντα. Έξι μόνο μέρες για να διερευνηθούν οι συνθήκες ενός συμβάντος που είχε ως αποτέλεσμα 57 ανθρωποκτονίες». 

   Αφού είπε ότι η κυβέρνηση διέπρεψε στη συγκάλυψη του δυστυχήματος απευθύνθηκε προς το σώμα: «Ποιο είναι το καθήκον μας; Να συστήσουμε προανακριτική επιτροπή. Και να διερευνήσουμε τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».

   Αναφέρθηκε στην αρχική επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του ΚΚΕ: «Τη διενέργεια Εξεταστικής επί των πραγμάτων Επιτροπής. Και μάλιστα σε τέτοιο βάθος χρόνου ώστε να καταλήξουμε σήμερα να συζητάμε για ένα πόρισμα που τι λέει; Ότι φταίει το ανθρώπινο λάθος και οι διαχρονικές παθογένειες του σιδηρόδρομου! Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και τις βαρύγδουπες δηλώσεις γυρνάμε πάλι στο “ανθρώπινο λάθος”, που έσπευσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να καθορίσει ως αιτία ο πρωθυπουργός, διανθισμένο με “διαχρονικές παθογένειες”. Μέχρι πού βολεύει; Μέχρι την εποχή του Τρικούπη; Διάχυση των ευθυνών στους πάντες και αναδρομή στο απώτατο παρελθόν σημαίνει συσκότιση των πραγματικών ευθυνών, αθώωση των πραγματικών υπευθύνων και μη απόδοση δικαιοσύνης». 

   Γενικεύοντας ο κ. Χαρίτσης ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και η διαχείρισή του τους μήνες που ακολούθησαν, αποτελεί συμπύκνωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου διακυβέρνησης που έχει στοιχειώσει τη χώρα μας την τελευταία πενταετία. Του συστήματος διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης. Οι ιδεολογικές εμμονές που την οδηγούν σε απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού και σε κάθε κοινωφελή υπηρεσία, συνάντησαν την επαγγελματική παραπλάνηση της δημόσιας σφαίρας, το ρουσφέτι, την προπαγάνδα και το ψέμα ως τρόπο διαχείρισης της εξουσίας. Από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές στις αντιδημοκρατικές εκτροπές ένα τσιγάρο δρόμος!».

   Ακολούθως αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΝΔ την κριτική που δέχεται: «Η ΝΔ καταγγέλλει όποιον μιλάει για έγκλημα, δείχνοντας τη Δικαιοσύνη ως τη μόνη αρμόδια. Υπογείως όμως αυτό που κάνει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να καλύπτει, να συγκαλύπτει και να αποσιωπά».

   Επιτέθηκε όμως και προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Την ώρα που όλη η χώρα περιμένει απαντήσεις, την ώρα που το ζήτημα των Τεμπών συζητείται πλέον σε όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρυφτεί. Αποποιείται των ευθυνών του απουσιάζοντας σήμερα από αυτήν εδώ την αίθουσα. Αρνούμενος να έρθει να απολογηθεί. Αρνούμενος να έρθει και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του και τους βουλευτές του. Και την ίδια στιγμή, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη και για να της παραδώσει μια υπόθεση θαμμένη – κυριολεκτικά θαμμένη κάτω από τόνους μπετό!».

   Ο κ. Χαρίτσης απέρριψε την θεωρία του ανθρώπινου λάθους: «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, οι βουλευτές της πλειοψηφίας, προσπαθούν από την αρχή να πείσουν για “ανθρώπινο λάθος”. Μας μιλάνε για εργαλειοποίηση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση, ενώ οι ίδιοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ρίξουν όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη. Τον σταθμάρχη που η κυβέρνηση είχε παρανόμως διορίσει. Και στον νεκρό μηχανοδηγό» ανέφερε και προσέθεσε:

   «Η παράνομη ρουσφετολογική μετάθεση του μοιραίου σταθμάρχη δεν είναι αδίκημα που διέπραξε ο ίδιος ο σταθμάρχης, ούτε βεβαίως ήταν ανθρώπινο λάθος!

   Η μη αποκατάσταση των ζημιών στον σταθμό τηλεδιοίκησης Λάρισας, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!

   Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δεύτερου σταθμάρχη σε όλες τις βάρδιες, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!

   Η διάλυση του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στην Καρόλου, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!

   Η έλλειψη συστήματος ασφαλείας, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!

   Η μη υλοποίηση, αλλά και ο αρχικός τρόπος πλημμελούς υπογραφής της σύμβασης 717, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!

   Η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ είχαν λυθεί κατά την περίοδο 2015-2019 τα προβλήματα που είχε από την εκπόνησή της, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος!

   Και δεν θα είναι βεβαίως ανθρώπινο λάθος αν επιβεβαιωθεί η υπόθεση που έχουν διατυπώσει οι πραγματογνώμονες των θυμάτων ότι το τραίνο μετέφερε, παρανόμως, και εύφλεκτα υλικά».

   Περεταίρω, τόνισε ότι «φυσικά δεν ήταν ανθρώπινο λάθος το μπάζωμα!» και σχολίασε: «Ένα κράτος που του παίρνει 20 χρόνια να περάσει μια σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκει τον τρόπο να συμβασιοποιήσει ένα έργο 700.000 ευρώ μέσα σε μία μόλις μέρα όταν πρόκειται να συγκαλύψει τα τεκμήρια του εγκλήματος».

   Μίλησε για την ευθύνη της Βουλής: «Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ηθική και πολιτική ευθύνη να εκκινήσει νέα διαδικασία για την διερεύνησή του. Με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» και κλείνοντας υπογράμμισε:

   «Η μη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα αποτελέσει μια μείζονα αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του. Θα αποτελέσει μια δύναμη αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του ήδη πληγωμένου κράτους δικαίου και των θεσμών μας. Και είναι ιστορικό καθήκον μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ώστε στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Συρεγγέλα : Προσπάθεια να γίνει η τραγωδία πυρήνας μικροπολιτικών παιχνιδιών

«Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό μπροστά στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Τον πόνο όμως αυτών των ανθρώπων δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τον εκμεταλλευθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να γίνει η τραγωδία πυρήνας μικροπολιτικών παιχνιδιών για το ποιος θα κερδίσει περισσότερες ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών. Είδαμε ακόμα και βουλευτές να “κολλάνε στον τοίχο”, για εντυπωσιασμό, παιδιά που επέζησαν από το δυστύχημα και κατέθεσαν ως μάρτυρες στην επιτροπή. Παιδιά που έσωσαν άλλα παιδιά», είπε, αναφερόμενη στην στρατηγική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα.

   Η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε και στις κατηγορίες για το ζήτημα του «μπαζώματος» στον τόπο του δυστυχήματος. «Ονομάσανε μερικές και μερικοί “μπάζωμα” και “τσιμέντωμα” μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά ενίσχυε την έρευνα για νεκρούς. Μια διαδικασία η οποία υλοποιήθηκε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες, όπως εκείνοι ως ειδικοί, ήξεραν τον τρόπο. Και αυτή η τυπική διαδικασία πρωταγωνιστεί σε σωρεία ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιών. Δημιουργεί εντυπώσεις και αποπροσανατολίζει τον κόσμο ακολουθώντας πιστά την ρητορική του λαϊκισμού στο βωμό της ψηφοθηρίας», σημείωσε η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενη στη Σύμβαση 717 που «ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας», η Μαρία Συρεγγέλα επισήμανε ότι «η Σύμβαση είναι ένα κομμάτι μιας ευρύτερης διαδικασίας. Και να είχε ολοκληρωθεί δεν είναι δεδομένο ότι θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα».

   Για να έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές μεταφορές, πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία πλήθος εργαλεία και πάνω από όλα να τηρείται ευλαβικά ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, επέμεινε η κυρία Συρεγγέλα και επισήμανε ότι ο κανονισμός, με βάση τις καταθέσεις και τα έγγραφα, εκείνο το μοιραίο βράδυ παραβιάστηκε 7 φορές μέσα σε 5 λεπτά. 

   Αναφερόμενη στο πως στέκεται το κόμμα της και η κυβέρνηση, στην έρευνα των συνθηκών και των αιτίων του δυστυχήματος, δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας μια τραγική στιγμή για την Ελλάδα. Μια στιγμή που μας συγκλόνισε όλες και όλους. Μια στιγμή που λύγισε και τον πιο σκληρό άνθρωπο. Η απόδοση της δικαιοσύνης είναι το παν και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή. Τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους και τους δικούς τους δεν έχει κανένας και καμία δικαίωμα να τον εκμεταλλευτεί ούτε να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αν και προσπάθησαν περίτεχνα να το αποκρύψουν τα άλλα κόμματα, και εμείς ψηφίσαμε προχθές στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την αναφορά του Συλλόγου Τέμπη 2023. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο λοιπόν για εμάς τον έχει η Δικαιοσύνη. Η οποία προχωράει γρήγορα- αλλά όχι βιαστικά. Έχοντας εμπιστοσύνη σε μια -το τονίζω ξανά- ανεξάρτητη εξουσία και χωρίς να προσπαθούμε να την επηρεάσουμε, περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Τζάκρη: Να παραπεμφθεί ο Αχ. Καραμανλής στο φυσικό του δικαστή

 Την άρση της ασυλίας του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλή και την παραπομπή του στο φυσικό δικαστή ζήτησε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Τζάκρη, κατά την ομιλία της στη συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Όπως είπε η κ. Τζάκρη, επειδή «έχει προκύψει το πάνδημο αίτημα του 1,5 εκατ. υπογραφών για παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη και επειδή σύμφωνα με γνωμοδότηση έγκριτων νομικών τα δια παραλείψεως τελούμενα εγκλήματα των Υπουργών, σύμφωνα με τα παραπάνω, δικάζονται από τον φυσικό τους δικαστή ζητούμε την άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή και την παραπομπή του στο φυσικό δικαστή, για διερεύνηση εγκλημάτων δια παραλείψεως τελούμενα. Κάτι που ο κ. Καραμανλής όφειλε να ζητήσει μόνος του» παρατήρησε η κ. Τζάκρη, συμπληρώνοντας ότι «θέλει όμως τόλμη και αρετή η δημοκρατία και όχι τις μοιραίες μαριονέτες του συγχρόνου πολιτικού θεάτρου σκιών».

      Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που απεστάλησαν σε απόδημους εν όψει ευρωεκλογών θέτοντας το ερώτημα για το πόσοι εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο. Υποστήριξε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η αρμόδια υπουργός θα είχε παραιτηθεί, και έθεσε το ερώτημα: Πάλι φταίει ένας υπάλληλος -υψηλόβαθμος αυτή τη φορά- όπως και στο έγκλημα των Τεμπών ή είναι και αυτό σύμπτωση «όπως και με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των μαθητών από την πλατφόρμα Webex; Τόσες πολλές συμπτώσεις διαρροής προσωπικών δεδομένων κα. Κεραμέως; Όπου πηγαίνετε διαρρέουν τα προσωπικά δεδομένα» είπε η κ. Τζάκρη.

Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Όπως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε μια από τις πλέον μαύρες στιγμές τής σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όχι μόνο γιατί άφησε πίσω 57 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους, αλλά και γιατί έφερε στην επιφάνεια, με τον πλέον βίαιο τρόπο, όλες τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια ανθρώπινα λάθη βούλιαξαν το σύνολο του έθνους μας στην οδύνη και οδήγησαν στην πάνδημη απαίτηση για ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».

Ο βουλευτής της ΝΔ απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, τονίζοντας μάλιστα τη συμβολή του κυβερνώντος κόμματος στην διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενο την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σημείωσε παράλληλα πως στερείται λογικής η άποψη ότι η λειτουργία του τραίνου είναι επισφαλής όπου δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα, κάτι που βεβαίωσαν όλοι σχεδόν οι μάρτυρες, προσέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους στο τραγικό δυστύχημα, καθώς και στα πρόσωπα που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις στους αρμόδιους οργανισμούς, αλλά και στις εταιρείες, είναι ήδη στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης», καθώς και ότι «η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που, εκτός των άλλων, διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης».

Για τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι δεν είχαν σχέση με το δυστύχημα, μιας και βασίστηκαν στην έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, η οποία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717.

Ο κ. Τσαβδαρίδης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι κανένα πόρισμα και καμία τιμωρία δεν αρκεί να σβήσει τον πόνο των συγγενών, ότι στέκεται ενώπιον τους με ταπείνωση, και ότι σέβεται τον αγώνα τους για δικαιοσύνη.

Σήμερα πέφτει η αυλαία σε μια «εξεταστική-παρωδία» είπε στην ομιλία του ο εισηγητής της μειοψηφίας, και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης περιγράφοντας ως «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας για αποκλειστική ευθύνη σταθμάρχη και μηχανοδηγών. Επέκρινε επίσης την πλειοψηφία διότι δεν δέχθηκε την κλήση μαρτύρων τους οποίους εξέτασε ο ανακριτής Λάρισας, καθώς και για την «άρνησή» της για προανακριτική σε βάρος του Κ. Αχ. Καραμανλή με βάση την έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη σύμβαση «717».

Ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στην ευθύνη του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να δεχθεί την ασυλία του όπως δέχεται και ο προκάτοχός του, ο κ. Σπίρτζης. Λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, παρότι δεν μπορεί να κάνει κατηγορητήριο σε υπουργό, λόγω του σχετικού νόμου «περί ευθύνης υπουργών» είπε ο κ. Κόκκαλης, καλώντας την πλειοψηφία να συναινέσει σε δήλωση ότι οι υπεύθυνοι υπουργοί θα πάνε στον φυσικό δικαστή για έρευνα. Τέλος είπε ότι η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση αποτελεί ομολογία ενοχής.

Στο αίτημα των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, της κυρίας Καρυστιανού και του κ. Ασλανίδη στη Βουλή, να αναγνωριστεί το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού, και τη μη εφαρμογή διατάξεων που σχετίζονται με ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Αποστολάκη. Έκανε μάλιστα λόγο για «οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας», η οποία έχει ονοματεπώνυμο: Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους υπουργούς του». Όπως είπε, κατά την πρόσφατη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε με διαπρύσιους λόγους το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι των συνταγματικών ρυθμίσεων του άρθρου 16. «Είχε όμως στο μυαλό της φιλο-επιχειρηματικά συμφέροντα. Αναρωτιέμαι, θα πράξει το ίδιο τώρα που το θέμα δεν αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα;» είπε η κυρία Αποστολάκη. Επέκρινε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία για την άρνησή της να δεχθεί το αίτημα του κόμματός της να συσταθεί προανακριτική επιτροπή με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, η οποία, όπως είπε, τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το δυστύχημα των Τεμπών.

Για «πόρισμα-ντροπή» και για «μνημείο συγκάλυψης και αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, για να μπαζωθεί η αλήθεια και οι τεράστιες πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες» που βαρύνουν την πλειοψηφία, έκανε λόγο στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα. Σημείωσε μάλιστα ότι καθοριστικό ρόλο για να μην επιτρέψει να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, έπαιξε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής. «Και μην καμώνεστε ότι δήθεν ψηφίσατε την εξεταστική επιτροπή διότι θέλατε δήθεν να έρθουν όλα στο φως. Την ανάγκη, φιλοτιμία κάνατε, διότι ξέρετε ότι μπορούσε να ψηφιστεί και χωρίς τις ψήφους της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την προανακριτική, που, όπως ήταν αναμενόμενο, την καταψηφίσατε» είπε η κυρία Κομνηνάκα. Σημείωσε επίσης ότι παρά τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας για αποκλεισμούς μαρτύρων, όπως και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα, επιδιώκοντας ο καθένας σας να κρύψει τις ευθύνες της δικής του κυβερνητικής περιόδου, η εξεταστική επιτροπή επέτρεψε να έρθουν στην επιφάνεια πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία, για την απόδοση τόσο των πολιτικών αλλά κυρίως και των ποινικών ευθυνών, σε όλο τους το εύρος».

Για τη «μεγαλύτερη σύγχρονη ανθρωποθυσία στο βωμό της διαφθοράς και της διαπλοκής, του αμαρτωλού τριγώνου: πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακοί παράγοντες και μεγαλοεργολάβοι, μίλησε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Π. Σαράκης. Όπως είπε, πρόκειται για μια «μία ανείπωτη τραγωδία στην οποία υποκρύπτεται ένα έγκλημα πολιτικό, ποινικό, αλλά και ηθικό». Σύμφωνα με τον κ. Σαράκη, «η ελληνική κοινωνία, πέρα και πάνω από κομματικές προτιμήσεις, αντιλαμβάνεται με πλήρη διαύγεια και νηφαλιότητα, ότι επιχειρείται μεθοδικά και συστηματικά, να εκτραπεί η πορεία της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών, προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: Αυτή της απόδοσης του δυστυχήματος σε ανθρώπινο λάθος, και, μακριά από τις ευθύνες εκείνων που άφησαν να εκτελείται η αμαρτωλή σύμβαση 717 […] για να εξυπηρετήσουν τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα των εθνικών εργολάβων, με τους συνεταίρους τους, πολυεθνικούς μονοπωλιακούς κατασκευαστικούς ομίλους».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα είπε ότι η εξεταστική επιτροπή απετέλεσε «ντροπή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στον πολιτικό και όχι μόνο βίο σας». «Υποστηρίξατε την βολική για σας πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική και όχι προανακριτική», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «”με το καλημέρα”, είχαμε αποκλεισμό μελών της επιτροπής, άρνηση για διακομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων-κλειδιά».

Τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων ζήτησε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης. Όπως είπε, το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ελλιπές και αφήνει πάρα πολλά σκοτεινά σημεία, λόγω της απόφασής της να σταματήσει τις εργασίες της επιτροπής χωρίς να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και πριν κατατεθεί στην επιτροπή η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα χυθεί άπλετο φως και για ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων, δεν εκλήθησαν όσοι μιλούσαν για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση των τραίνων, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Επίθεση στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Τ. Οικονομόπουλος λέγοντας ότι «το πιο προβληματικό απολειφάδι του ελληνικού κράτους, εδώ και 50 χρόνια, είστε εσείς και ότι αντιπροσωπεύετε: Η διεφθαρμένη κομματοκρατία από μία δράκα πολιτικάντηδων, που δεν αγαπούν ούτε νοιάζονται τον ελληνικό λαό». «Όταν ένα έγκλημα της εκτελεστικής εξουσίας ξεπλένεται από μέλη της νομοθετικής εξουσίας, που παριστάνουν την δικαστική εξουσία, αυτό λέγεται κουρέλιασμα της διάκρισης των εξουσιών» είπε ο κ. Οικονομόπουλος.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την ύβρι της απώθησης της μνήμης των 57 νεκρών των Τεμπών στη χώρα τής λησμοσύνης» είπε στην ομιλία της η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου. «Μαζί με τους συγγενείς των δολοφονημένων, μαζί με το 1.350.000 πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα, μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας, που διψούν για την αλήθεια, τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα παλέψουμε για την ολοκλήρωση της αρχέγονης διαδικασίας: ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις» είπε η κυρία Καραγεωργοπούλου.

Σχετικά Άρθρα