Ροζάκης: Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών

 Ροζάκης: Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών

Τις όπως τόνισε «εμπρηστικές» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Κύπρο σχολίασε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης. «Παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών», είπε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 20/3.Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Χρήστος Ροζάκης είπε: «Επί της ουσίας οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν εγείρουν ζητήματα συνολικής κατάληψης της Κύπρου».

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά είναι υπερβολική αυτή η δήλωση του κ. Ερντογάν και σε φάση μάλιστα καλών σχέσεων, υποτίθεται ή εικαζόμενες καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία και δυναμιτίζει τη συζήτηση. Δηλαδή, έπρεπε να είχε σκεφθεί ο κ. Ερντογάν ότι, άμα κάνει τέτοιες δηλώσεις, μοιραία τροποποιεί το κλίμα, το καλό κλίμα το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες», σημείωσε.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς να τον συνδέσουμε με το Κυπριακό – δεν πρέπει να τον ανακόψουμε», ανέφερε στη συνεχεία και πρόσθεσε: «Είναι δύο θέματα διαφορετικά τα καθαρά ελληνοτουρκικά, είναι και το Κυπριακό. Στα καθαρά ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να αφεθούμε στη λογική να καταστρέψουμε τον διάλογο. Στο δε Κυπριακό διαφέρουν τα πράγματα, διότι εκεί είναι οι Κύπριοι οι οποίοι βεβαίως θα είναι έξαλλοι με αυτή την κατάσταση, οι οποίοι βεβαίως και είναι (…). Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο. Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια μπορέσαμε. Φοβάμαι ότι είναι μια πραγματικότητα ότι τόσα χρόνια δεν συνδέσαμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές με το Κυπριακό. Οπότε, εάν είναι έτσι τα πράγματα που είναι και τώρα, δεν πρέπει να το συνδέσουμε. Βεβαίως έχει επιβαρυνθεί το κλίμα πολύ με αυτή τη δήλωση, αλλά δεν πρέπει να ανακόψουμε τον διάλογο με τους Τούρκους».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν αυτόνομο πρόβλημα που όμως θα βοηθήσουν στην εξέλιξή του το Κυπριακό», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Ροζάκης λέγοντας παράλληλα «πιστεύω ότι μία επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία θα διευκολύνει και το Κυπριακό, δηλαδή δεν το δυσχεραίνει. Είναι σαφές ότι, εάν μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με τους Τούρκους, τότε θα διευκολυνθεί και το θέμα το Κυπριακό. Άλλοι πιστεύουν το αντίθετο, ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά τα ελληνοτουρκικά. Εγώ πιστεύω ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα αυτόνομο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λυθεί και να βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού. Διότι, μία βελτίωση των σχέσεων σημαντική, όπως θα είναι αυτή η οποία θα ακολουθήσει μια επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, δεν μπορεί παρά να βοηθήσει και το Κυπριακό».

Σχετικά Άρθρα