Κρίση στην Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο πρωθυπουργός

 Κρίση στην Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο πρωθυπουργός

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λέο Βαράντκαρ, παραιτήθηκε ξαφνικά από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Fine Gael. «Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, δεν αισθάνομαι πλέον ότι είμαι ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά», είπε ο Βαράντκαρ την Τετάρτη σε μια συναισθηματική ομιλία. «Κάνω στην άκρη με την πεποίθηση ότι το κόμμα και η χώρα βρίσκονται σε καλή θέση».

Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της απόρριψης ων δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν για την αλλαγή της ξεπερασμένης γλώσσας για τις γυναίκες και την οικογένεια στο Σύνταγμα το Σάββατο, σε μια αιφνιδιαστική ανατροπή για την κυβέρνηση. Ο Βάραντκαρ δήλωσε ότι ως επικεφαλής της κυβέρνησης αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο ήττες.

«Δεν έχω τίποτα στο μυαλό μου. Δεν έχω συγκεκριμένα προσωπικά ή πολιτικά σχέδια», είπε. Το 2017, ο Λέο Βαράντκαρ έγινε το νεότερο άτομο που κατείχε το αξίωμα.

Επέστρεψε στην πρωθυπουργία το 2022 με μια συμφωνία εκ περιτροπής που επιτεύχθηκε μεταξύ του Fine Gael και του Fianna Fail, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε έναν τρικομματικό συνασπισμό με το μικρότερο Κόμμα των Πρασίνων.

Η παραίτηση του Βαράντκαρ μπορεί να μην οδηγήσει απαραιτήτως άμεσα σε νέες εκλογές, καθώς πολλοί υπουργοί δεν επιθυμούν πρόωρες κάλπες. Σημειώνεται πως οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2025.

Οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Varadkar ως ηγέτη του Fine Gael περιλαμβάνουν τον Υπουργό Τριτοβάθμιας Παιδείας Simon Harris, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τον Υπουργό Επιχειρήσεων Simon Coveney, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Υπουργό Δημοσίων Δαπανών Paschal Donohoe και την υπουργό Δικαιοσύνης Helen McEntee.

Σχετικά Άρθρα