Έπεσε F-16 νότια της Χαλκιδικής, κοντά στη νήσο Ψαθούρα – Σώος ο πιλότος

 Έπεσε F-16 νότια της Χαλκιδικής, κοντά στη νήσο Ψαθούρα – Σώος ο πιλότος

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 από την 337 Πολεμική Μοίρα που απογειώθηκε από τη Λάρισα κατέπεσε ώρα 13:33 στο Αιγαίο. O πιλότος εγκατέλειψε το αεροσκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλοννήσου και Χαλκιδικής, F-16. Μέχρι τώρα οι συνθήκες της πτώσης παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Στην περιοχή βρέθηκε Super Puma το οποίο τον περισυνέλεξε μετά από 1,5 ώρα που βρισκόταν στη θάλασσα. Επίσης, για την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης του πιλότου, βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα.

Ο πιλότος μεταφέρθηκε αρχικά στη Λήμνο για την παροχή πρώτων βοηθειών και από εκεί στην συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

Πατέρας πιλότου: Κατάφερα να μιλήσω μαζί του, είναι καλά

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο πατέρας του πιλότου είπε πως: “ο γιος μου είναι ζωντανός. Κατάφερα να μιλήσω μαζί του, είναι καλά. Τον μεταφέρουν στο 251 Γενικό νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα και είμαι κι εγώ καθοδόν από Λάρισα για το νοσοκομείο για να τον δω από κοντά”.

Δένδιας: Ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντα του

Σε ανάρτηση στο X (πρώην twitter) προχώρησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου μεταξύ άλλων εύχεται ταχεία επάνοδο στα καθήκοντα του, στον χειριστή του F-16 που έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/03) νότια της Χαλκιδικής, προκαλώντας πανελλήνια ανησυχία.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου». Και καταλήγει: «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Το χρονικό

Σε συναγερμό βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς στις 13:33 κατέπεσε ένα μονοθέσιο F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα που βρίσκεται μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πιλότος εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες. Ο πιλότος περισυνελέγη αρχικά από πλωτό μέσο που βρέθηκε στην περιοχή το οποίο βρέθηκε σε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να παραληφθεί με ασφάλεια.

artis-55521
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται στον χάρτη η νήσος Ψαθούρα

Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη.

Σχετικά Άρθρα