Τραμπ: Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ αλλά οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί

 Τραμπ: Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ αλλά οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί

Σε μια συνέντευξη με τον φίλο και σύμμαχό του Νάιτζελ Φάρατζ για το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι GB News, ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διατλαντική συμμαχία – αλλά προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά έθνη να μην «εκμεταλλευτούν» την αμερικανική υποστήριξη, όπως γράφει το Politico. Τα σχόλιά του μπορεί να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα νεύρα των δυτικών ηγετών που ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει επίσημα την Αμερική από το ΝΑΤΟ, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ αργότερα φέτος.

Ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στο ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια και οι φόβοι των συμμάχων αυξήθηκαν αφότου ο πρώην πρόεδρος -που πρόκειται να αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη συμμαχία.

Αλλά μιλώντας στον Φάρατζ -τον πρώην ηγέτη του κόμματος Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου- ο Τραμπ μαλάκωσε τη ρητορική του, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει «το μερίδιο που της αναλογεί» στο αμυντικό κόστος.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει δίκαια τις ΗΠΑ, διότι αν δεν υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά δεν υπάρχει καν», δήλωσε ο Τραμπ.

Ερωτηθείς ευθέως αν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του θα προσέρχονται σε βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση, ο Τραμπ είπε ότι θα το κάνουν.

«Ναι. Αλλά ξέρετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, όχι το μερίδιο που αναλογεί σε όλους τους άλλους», απάντησε ο Τραμπ.

«Δηλαδή αν αρχίσουν να παίζουν δίκαια, η Αμερική είναι εκεί;» ρώτησε ο Φάρατζ. «Ναι. 100 τοις εκατό», είπε ο Τραμπ.

Σχετικά Άρθρα