Η Αθήνα απαντά στον Ερντογάν για την Κύπρο: Πρόδηλη στρέβλωση, προσβολή μνήμης των θυμάτων

 Η Αθήνα απαντά στον Ερντογάν για την Κύπρο: Πρόδηλη στρέβλωση, προσβολή μνήμης των θυμάτων

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που φαίνεται να επιστρέφει σε μια κλιμακούμενη ρητορική έντασης στα ελληνοτουρκικά απαντήθηκε από την Αθήνα, η οποία μέσω διπλωματικών πηγών κάνει λόγο για δηλώσεις που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων. Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές τονίζουν:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρισκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του δείπνου ιφτάρ σε στρατιώτες στο 4ο Σώμα του τουρκικού Στρατού, αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι αν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίαςδεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχε δοθεί περισσότερο βάρος προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν και κατά της Δύσης

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται όμως ότι επιστρέφει και στη ρητορική κατά της Δύσης.

«Εμείς δεν μπορούσαμε να παράγουμε ούτε μια καρφίτσα! Καρφίτσα! Οι ΗΠΑ και Δύση δεν μάς έδιναν ούτε ένα πιστόλι! Μας απέκλεισαν! Μα είμαστε σύμμαχοι κτλ. Δεν το άκουγαν. Αλλά σήμερα εμείς τους πουλάμε εγχώριας κατασκευής πιστόλια! Εκείνοι περιμένουν στη σειρά. Εκεί φτάσαμε» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είδατε πως ναυπηγήσαμε το αεροπλανοφόρο μας. Λέμε πως αυτό δεν είναι αρκετό. Τώρα έχουμε την αποφασιστικότητα να ναυπηγήσουμε το δεύτερο και μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο, ο πασάς μου ο αρχηγός του Ναυτικού με την ομάδα του εργάζονται για τον σκοπό αυτό. Και συνεχίζουμε τις αναζητήσεις μας. Και όπως ξέρετε υπάρχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Δεν μένουμε μόνο εδώ. Τώρα προσπαθούμε να ναυπηγήσουμε και μη επανδρωμένα υποβρύχια, και αν θέλει ο Θεός θα το καταφέρουμε κι αυτό».

«Θα τα πετύχουμε. Μπορεί να το καταφέρει το παιδί του ξένου, γιατί να μην μπορούμε εμείς;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα