Τρόμος στην Σλοβακία από επιθέσεις αρκούδας -Μία νεκρή, πέντε τραυματίες (vid)

 Τρόμος στην Σλοβακία από επιθέσεις αρκούδας -Μία νεκρή, πέντε τραυματίες (vid)

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση αρκούδας στη Σλοβακία σύμφωνα με ανακοίνωση των αξιωματούχων της χώρας. Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση αρκούδας στην ίδια πόλη μέσα σε τρεις ημέρες καθώς είχε προηγηθεί πριν από λίγα 24ωρα θανατηφόρο περιστατικό εξαιτίας επίθεσης αρκούδας. Έτσι αποφασίστηκε η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Αρχές να προτείνουν ανακατάταξη του καθεστώτος των ζώων στον κατάλογο προστατευόμενων ειδών. Τα δύο συμβάντα έλαβαν χώρα στο Liptovsky Mikulas, κοντά στα βουνά Tatra, δήλωσαν οι αρχές της Σλοβακίας.

Πέντε τραυματίες από την δεύτερη επίθεση

Από την επίθεση του ζώου, μία 49χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραυματισμό στον ώμο της ενώ ένας 72χρονος άνδρας για χτύπημα στο κεφάλι του. Την ίδια στιγμή ένα 10χρονο κορίτσι και δύο ακόμη ενήλικες υπέστησαν γρατσουνιές και μώλωπες, ενώ ένα ζευγάρι που έσπρωχνε το παιδί του σε καροτσάκι ήταν «τυχερό που γλίτωσε σώο».

Οι τοπικές Αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να μην εγκαταλείψει την κατοικημένη περιοχή, καθώς η αρκούδα εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερη με έξι ένοπλες περιπολίες την κυνηγούν.

«Η αρκούδα έχει απωθηθεί σε ακατοίκητες ζώνες από τις δυνάμεις διάσωσης και ασφαλείας, ενώ οι ομάδες έκτακτης ανάγκης … έχουν εντολή να την εξοντώσουν», ανέφερε το δημαρχείο, καλώντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Οι κυνηγοί περιπολούν στην επικίνδυνη περιοχή, οι περιπολίες της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί και οι ομάδες έκτακτης ανάγκης για την καφέ αρκούδα από όλη τη χώρα έχουν διαταχθεί στην πόλη και τα περίχωρα. Ένα drone με θερμική κάμερα βρίσκεται στον αέρα.

«Είμαστε μια πόλη ανάμεσα σε βουνά, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε μια πόλη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια αρκούδα να επιτεθεί σε πέντε ανθρώπους στο κέντρο μέρα μεσημέρι», αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

Τα σοκαριστικά πλάνα και ο θάνατος 31χρονης

Πλάνα από κινητά τηλέφωνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν την αρκούδα να ορμά κατά μήκος ενός δρόμου και πάνω από μια διάβαση, καθώς οι τρομοκρατημένοι πεζοί διασκορπίζονταν. Στη συνέχεια διέσχισε έναν χώρο πρασίνου και όρμησε σε έναν άνδρα που σκαρφάλωσε βιαστικά σε φράχτη για να της ξεφύγει.

Το περιστατικό συνέβη μία ημέρα μετά τον θάνατο μιας 31χρονης Λευκορωσίδας, η οποία αναγνωρίστηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως Τατιάνα, η οποία προσπαθούσε να αποφύγει μια καφέ αρκούδα στην οροσειρά Low Tatra κοντά στην ίδια πόλη.

Η γυναίκα περπατούσε σε πυκνή δασώδη περιοχή στη δυτική πλευρά της κοιλάδας Demanovska στην περιοχή Low Tatras με τον 29χρονο σύντροφό της όταν η αρκούδα επιτέθηκε, ανέφερε η σλοβακική υπηρεσία ορεινής διάσωσης.

Το ζευγάρι χωρίστηκε και έτρεξε προς αντίθετες κατευθύνσεις. Ομάδες διάσωσης με σκύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεκίνησαν έρευνα μετά την ειδοποίηση του άνδρα, ο οποίος εντοπίστηκε «φοβισμένος αλλά σώος» στην κορυφή μιας απότομης χαράδρας. Το πτώμα της γυναίκας βρέθηκε στον πυθμένα.

Οι σλοβακικές αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η έρευνα έδειξε ότι η γυναίκα πέθανε από την πτώση της και δεν κατασπαράχτηκε από την αρκούδα.

Γιατί έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις αρκούδας στη Σλοβακία, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας επίθεσης το 2021, η οποία αναφέρθηκε τότε ότι ήταν η πρώτη στη Σλοβακία εδώ και έναν αιώνα.

Οι νέοι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από το 1989 έχουν συμβάλλει ώστε οι αρκούδες να έχουν επιστρέψει στο φυσικό τους περιβάλλον σε όλη την οροσειρά των Καρπαθίων, η οποία εκτείνεται από τη Ρουμανία μέχρι τη δυτική Ουκρανία και στη συνέχεια στη Σλοβακία και την Πολωνία.

Σχετικά Άρθρα