Λοβέρδος στο libre: “Δεν προτίθεμαι να ανοίξω βεντέτα με το ΠΑΣΟΚ-Ο Ανδρουλάκης κάνει αριστερή στροφή”

 Λοβέρδος στο libre: “Δεν προτίθεμαι να ανοίξω βεντέτα με το ΠΑΣΟΚ-Ο Ανδρουλάκης κάνει αριστερή στροφή”

Οι Δημοκράτες, είναι το κόμμα που φιλοδοξεί να φέρει στην πολιτική σκηνή «κοινή λογική» και «μετριοπάθεια», σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ο ίδιος, στη συνέντευξη που ακολουθεί στο libre δηλώνει ότι το νέο κόμμα αποτελεί «την πιο ασφαλή επιλογή» και γι’ αυτό απευθύνεται τόσο στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ όσο και σ’ εκείνους του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι το κόμμα από το οποίο προέρχεται υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη κάνει μια στροφή προς «τα αριστερά» ενώ ο ίδιος επιθυμεί να υποδεχτεί όλους εκείνους που δέχονται «τον πατριωτισμό, τον πολιτικό φιλελευθερισμό, τον εκσυγχρονισμό, όλους όσοι θέλουν ένα κόμμα λαϊκό».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Πριν από λίγες ημέρες ιδρύσατε του «Δημοκράτες». Βάλατε μάλιστα έναν υψηλό στόχο, ενόψει των ευρωεκλογών. Να περάσετε το όριο του 3%.  Γιατί πιστεύετε ότι θα το πετύχετε;

Οι παράγοντες που με οδηγούν στο να πιστεύω ότι οι Δημοκράτες θα τα καταφέρουμε είναι πολλοί. Ο πρώτος παράγοντας συνδέεται με την ουσία των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου που είναι η ανάδειξη εκείνων των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στις Βρυξέλλες, εκεί όπου παίρνονται συχνά πολλές και σημαντικές αποφάσεις που αφορούν και στη χώρα μας. Ακριβώς γι΄αυτό ζητώ την προτίμηση στο κόμμα των Δημοκρατών αλλά και τον σταυρό των συμπολιτών μου στο όνομα μου γιατί πιστεύω ότι με την εμπειρία, τις ικανότητες και τις γνώσεις μου μπορώ να εκπροσωπήσω με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, των Ελληνίδων, των Ελλήνων στην Ευρώπη. Ο δεύτερος παράγοντας συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική σκηνή. 

Εκείνο που φέρνει η παράταξή μας είναι ακριβώς αυτό που λείπει σήμερα. Φέρνουμε κοινή λογική, φέρνουμε μετριοπάθεια. Κι αυτά τα δύο τα υπηρετούμε με πάθος. Είμαστε μία πολιτική δύναμη που θα λέει ναι σε οτιδήποτε είναι προς το συμφέρον της πατρίδας και των συμπολιτών μας και θα αντιμάχεται οτιδήποτε βλάπτει αυτά τα συμφέροντα. Ανάλογο κόμμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Εμείς κοιτάμε τι λέγεται και όχι ποιος το λέει. Γι΄ αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι στις 9 Ιουνίου οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευτούν και θα μας προτιμήσουν.

-Ο στόχος σας είναι να αφαιρέσετε δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;

Ολόκληρη η πολιτική μου διαδρομή αποδεικνύει ότι ο στόχος μου ήταν πάντα να συνδράμω και να προσφέρω. Ποτέ δεν σκέφτηκα, ούτε ακόμη ακόμη και στις ρητορικές μάχες, να αφαιρέσω ή να βλάψω. Είχα πάντα την πεποίθηση ότι ο συμπολίτης ζητά από τον πολιτικό να πράξει για λογαριασμό του και δεν ζητά να βλάψει ή να γίνει πρωταγωνιστής σε κοκορομαχίες. Προφανώς, λοιπόν, σε επίπεδο πολιτικό δεν έχω στόχο παρά μόνο να κερδίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επειδή όμως με ρωτάτε συγκεκριμένα, θα σας απαντήσω ότι πέρα από τους προφανείς πολιτικούς λόγους που κάποιος θα μας επιλέξει υπάρχει και ένας εξίσου σημαντικός επιπλέον λόγος. Εάν κάποιος υπήρξε ψηφοφόρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή της Νέας Δημοκρατίας και τώρα θέλει να στείλει για διαφορετικούς λόγους ένα μήνυμα στην παράταξη με την οποία συνδέεται, εμείς οι Δημοκράτες αποτελούμε την πιο ασφαλή επιλογή. Με την έννοια αυτή, προφανώς και απευθύνομαι ευπρόσωπως με τις δυνάμεις μας και με τις ιδέες μας σε όλους τους απογοητευμένους, από αυτά τα δύο κόμματα, ψηφοφόρους.

-Πριν από λίγο καιρό δηλώσατε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης υπολείπεται κατά πολύ του κ. Μητσοτάκη ως αρχηγός. Ο κόσμος κρίνει πως δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός». Εσείς όμως χάσατε στις εσωκομματικές εκλογές, καθώς βγήκατε τρίτος. Αυτό δεν δείχνει ότι η επιρροή σας στο χώρο που κινούνται οι ψηφοφόροι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όση θα θέλατε;

Η ερώτησή σας μπερδεύει πολλά πράγματα, πολλές διαφορετικές χρονικές στιγμές, πολλά κοινά. Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό και καταγεγραμμένο. Από κει και μετά έγιναν πολλά. Προσωπικά ακολούθησα τη δική μου πορεία. Όταν αποχώρησα πέρυσι από το ΠΑΣΟΚ ευχήθηκα καλή επιτυχία στον Πρόεδρο του και το επαναλαμβάνω συχνά: βεντέτα με το κόμμα, το οποίο υπηρέτησα με πίστη και αφοσίωση για πάρα πολλά χρόνια, δεν προτίθεμαι να ανοίξω. Το γεγονός, όμως, ότι σήμερα σταθερά και ακλόνητα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον κ.Ανδρουλάκη για Πρωθυπουργό δεν αποτελεί προσωπική εκτίμηση. Η φράση μου αυτή, την οποία και προφανώς δεν παίρνω πίσω, αποτελεί μια διαπίστωση που προκύπτει από τα όσα δηλώνουν οι πολίτες.

Σε ό,τι τώρα αφορά την προσωπική μου κρίση λέω ευθέως ότι ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα, έχοντας κάνει πολύ μεγάλη στροφή από αυτά που έλεγε στο παρελθόν με όλες τις προηγούμενες ηγεσίες του, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη κάνει μια στροφή προς τα αριστερά.

Για την ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ βουτάει στην αριστερά και συνωστίζεται με τα κόμματα αυτού του μέρους του πολιτικού φάσματος, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας, το Μέρα25 και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Υπό την έννοια αυτή, η άποψη μου για το τι πραγματικά πρεσβεύουν πολύ παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι  πολύ διαφορετική από το συμπέρασμα στο οποίο εσείς καταλήγετε.

-Εκπροσωπείτε τον πολιτικό χώρο του κέντρου ή της κεντροδεξιάς;

Η απάντηση εδώ είναι τόσο σύντομη όσο ξεκάθαρη. Είμαι ένας κατεξοχήν, θα έλεγα ο κατ’ εξοχήν κεντρώος πολιτικός. Ουδέποτε υπήρξα δεξιός ή κεντροδεξιός και βεβαίως δεν είμαι αριστερός. Οι Δημοκράτες και ο πολιτικός χώρος που θα καλύψουν εκκινώντας αποκλειστικά από το κέντρο είναι ένας χώρος που μπορεί να υποδεχτεί όλους όσοι αισθάνονται σύμφωνοι με τον πατριωτισμό, τον πολιτικό φιλελευθερισμό, τον εκσυγχρονισμό, όλους όσοι θέλουν ένα κόμμα λαϊκό. Εφόσον προέρχονται από το κέντρο ή από την κεντροδεξιά, αυτό είναι ένα άλμα προς την παράταξη μας που θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να κάνουν. Εγώ μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε.

-Πως διαμορφώνεται το ψηφοδέλτιο; Από πρόσωπα της αγοράς, της πολιτικής και του θεάματος;

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος Δημοκράτες θα είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει και θα αντανακλά την άλλη όψη της πολιτικής. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο είναι ασφαλώς χωρίς αποκλεισμούς από κανένα επαγγελματικό κλάδο. Θα είναι όμως πρόσωπα με πολιτικότητα, με κοινή λογική και κυρίως που θα προέρχονται από την κοινωνία, άρα θα έχουν επάγγελμα. Θα είναι πρόσωπα που έχουν δώσει τις εξετάσεις τους στον καθημερινό στίβο. Πρόσωπα με αγάπη και πίστη στην πολιτική, συμπολίτες μας που θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας χωρίς να το έχουν ανάγκη για να σταθούν κοινωνικά.

-Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι που έχει σχέση με την πολιτική επικαιρότητα. Πως είδατε τη διαχείριση του δυστυχήματος ή για πολλούς εγκλήματος των Τεμπών από τα κόμματα στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής; Δεν είναι ξεκάθαρο σε μεγάλο βαθμό ότι υπάρχει θέμα ευθυνών πολιτικών προσώπων που η εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη;

Η τραγική υπόθεση των Τεμπών αναδεικνύει σε όλη της τη διάσταση την ανάγκη για αξιολόγηση και τσάκισμα της γραφειοκρατίας. Αυτοί οι δύο στόχοι αποτελούν μέρος της πολιτικής μου ρητορικής εδώ και πολλά χρόνια. Ειλικρινά λυπάμαι που με αυτό τον τόσο μοιραίο τρόπο επιβεβαιώθηκα. Για μένα είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που από τις εκλογές του 2019 ακόμη πολιτεύεται με σημαία την αξιολόγηση και την πάταξη της γραφειοκρατίας, πέντε χρόνια μετά να μην έχει κάνει τίποτε. Αν είχαμε κάνει βήματα σ’ αυτούς τους δύο τομείς, τα Τέμπη δεν θα είχαν αυτή τη μοιραία κατάληξη. Η παράταξή μας έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της και το αίτημα της αξιολόγησης και το αίτημα για σπάσιμο της γραφειοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα