Τέμπη/Αντιπαράθεση Βορίδη-Κόκκαλη για το ψήφισμα με τις 1,3 εκατ. υπογραφές – “Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση”

 Τέμπη/Αντιπαράθεση Βορίδη-Κόκκαλη για το ψήφισμα με τις 1,3 εκατ. υπογραφές – “Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση”

Το Σύνταγμα επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, για να αποφύγει το ψήφισμα των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, με τις 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, που ζητούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία. Αφορμή στάθηκε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι τα δύο συγκεκριμένα άρθρα δεν μπορούν να γίνουν με μία πρόταση νόμου και με μια νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς εμπίπτουν στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι όταν ήταν κυβέρνηση δεν έκανε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά, επέστρεψε στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ένα «ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα», για το οποίο πρέπει να «εξερευνηθούν πολλές και περίπλοκες πτυχές».

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Βορίδης, το ψήφισμα έχει στο επίκεντρό του την κατάργηση των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, επισημαίνοντας ότι «αυτά είναι ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος, και δεν αφορούν πρωτοβουλίες νόμων» […] Ενδεχομένως θα υπήρχε μια σκέψη μήπως μπορεί να αναθεωρήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά όχι βέβαια στην κατεύθυνση που να εξαλειφθεί η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής, επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

Εξήγησε δε, ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. «Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει).

«Κύριε Κόκκαλη έρχεστε και συνδέετε την συλλογή υπογραφών με την διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης την στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για την λαϊκιστική λογική. Εσείς όμως έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής ότι για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς το συνδέσετε. Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης», προσέθεσε ο ίδιος. Ξεκαθάρισε ότι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι, ενώ απουσιάζει με ευθύνη της ΝΔ ο εφαρμοστικός νόμος για να ασκήσουν οι πολίτες το δικαίωμα που τους δίνει το αναθεωρημένο άρθρο 73, έρχεται ο κ. Βορίδης και «λογοκρίνει» το ψήφισμα. «Ούτε εσείς ούτε εγώ έχουμε το δικαίωμα να λογοκρίνουμε την πρόταση νόμου, την οποία ενάμιση εκατομμύριο πολίτες θέλουν να φέρουν. […] Δώστε τους το δικαίωμα με τον εφαρμοστικό νόμο». Αναφερόμενος, όπως είπε, στην ουσία του ψηφίσματος, είπε ότι «πράγματι, τυπικά δεν μπορεί να αναθεωρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών με την πρόταση νόμου. Μπορεί όμως να χρησιμεύσει ερμηνευτικά».

Ανταπαντώντας, ο κ. Βορίδης είπε σύμφωνα, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η αντίληψη για τη βουλευτική ασυλία έχει αλλάξει άρδην την τελευταία δεκαετία, τονίζοντας μάλιστα ότι η Βουλή αίρει πλέον την ασυλία των βουλευτών σε αντίθεση με τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. Όσο για την ευθύνη υπουργών, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εάν θέλει, διαθέτει περισσότερους από 30 βουλευτές που απαιτούνται για να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς στείλατε ανθρώπους (Novartis) να δικαστούν και αθωώθηκαν, εμείς στείλαμε ανθρώπους (Παπαγγελόπουλο και Παππά) να δικαστούν και καταδικάστηκαν. Αυτή είναι η διαφορά των δύο περιόδων», είπε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά Άρθρα