Mεταναστευτικό: Πυκνώνουν οι ροές προς Κρήτη

 Mεταναστευτικό: Πυκνώνουν οι ροές προς Κρήτη

«Καμπανάκι» για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές κρούουν οι τοπικές αρχές σε Γαύδο και νότια Κρήτη, εκφράζοντας ανησυχίες για τον κίνδυνο να μετατραπεί η περιοχή σε νέα «Λαμπεντούζα» στη Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι – σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1 – 1.500 αλλοδαποί έχουν φτάσει από τις αρχές του χρόνου στο νότιο άκρο της Ελλάδας, ενώ μέσα σε τρία 24ωρα 250 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη νότια Κρήτη, προερχόμενοι από το Τομπρούκ της Λιβύης. Την περασμένη Τρίτη συνολικά 91 μετανάστες εντοπίστηκαν στην παραλία «Τρυπητή» της Γαύδου και μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

Οι αρχές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο να μετατραπεί η περιοχή σε νέα πύλη μαζικών αφίξεων μεταναστών.

«Πρέπει να το παραδεχτούμε, έχει ανοίξει αυτός ο δρόμος. Δεν είναι μόνο η Γαύδος, φτάνουν και σε όλα τα παράλια της νότιας Κρήτης. Ξέρουμε ότι είναι κι άλλοι πίσω που περιμένουν. Αυτοί που έρχονται μας λένε ότι είναι κι άλλοι που περιμένουν να έρθουν από τη Λιβύη» ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος του νησιού Μανωλία Στεφανάκη μιλώντας το πρωί στον Ant1.

Όπως εξήγησε οι ροές έχουν ξεκινήσει τον Οκτώβρη, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί. «Είναι διάφορες καραβιές. Έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, όχι τώρα μόνο. Εμείς είχαμε διαπιστώσει το ζήτημα και το είχαμε μεταφέρει στο υπουργείο. Τον Γενάρη ο δήμος Γαύδου έστειλε έγγραφο που ζητούσε βοήθεια από το υπουργείο γιατί δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Τις τελευταίες μέρες εντείνεται. Αυτό το φαινόμενο που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη γίνεται πιο συχνό, έχουμε πιο τακτικές αυξήσεις» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα