Κασσελάκης: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει την δημοκρατία” -Οι 10 στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΕ

 Κασσελάκης: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει την δημοκρατία” -Οι 10 στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΕ

Τους 10 μεγάλους στόχους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Με την παρουσίαση αυτή όπως ανέφερε ανοίγει η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος για τις Ευρωεκλογές της 9η Ιουνίου. Εισαγωγικά, σημείωσε ότι αν και αντιμετωπίζονται από τους πολίτες με χαλαρότητα ή αδιαφορία, οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι κομβικής σημασίας, διότι «θα κρίνουν το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο. Θα κρίνουν αν η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει ως πεδίο διεκδίκησης περισσότερων δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας».

Ανέδειξε ιδιαίτερα τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει εντός κι εκτός της χώρας «για ισχυρή δημοκρατία και ισχυρό κράτος δικαίου» και ταυτόχρονα «κατά της alt-right δεξιάς, κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, του σεξισμού».

Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η ΝΔ ακολουθώντας την ακροδεξιά στροφή της ευρωπαϊκής Δεξιάς προκειμένου να διατηρήσει ή να κερδίσει την εξουσία, «έχει ενσωματώσει μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα με τα προερχόμενα από την Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ στελέχη να είναι κεντρικοί υπουργοί και να έχουν κεντρικούς ρόλους».

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης» και τελικά «την ίδια τη δημοκρατία, ντροπιάζοντας τη χώρα μας στην Ευρώπη». Αναφέρθηκε ειδικότερα, στην καταδίκη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ελευθεροτυπία και το Κράτος Δικαίου, στην «ντροπή της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών», και το «τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών», που έφτασαν ως τις Βρυξέλλες.  Μιλώντας δε για την Δικαιοσύνη είπε πως η συνολική αίσθηση των πολιτών είναι ότι αυτή δεν είναι δίκαιη και αναφέρθηκε ειδικά  στον Κ. Αχ. Καραμανλή «μέχρι τον Λιγνάδη, τον Γεωργιάδη και τώρα τον Μίχο».

Κατηγόρησε περαιτέρω τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ξεπουλούν τα δημόσια αγαθά στη χώρα μας ενώ στην Ευρώπη έχουν επιλέξει την πλευρά «των προνομίων για λίγους και ισχυρούς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της έλλειψης λογοδοσίας, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας». Την ΕΕ, συμπλήρωσε, που εκφράζει και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε, «της συμπόρευσης Δεξιάς και Ακροδεξιάς, βρίσκεται στον αντίποδα της Ένωσης που χρειάζονται σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί, για να αντιμετωπίσουν με όρους δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισότητας τις μεγάλες προκλήσεις – από τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα ως την κλιματική κρίση».

Οι 10 στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσίασε έχουν ως εξής:

1ος στόχος: Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

2ος στόχος: Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς

3ος στόχος: Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη – να μην επιστρέψει η λιτότητα.

4ος στόχος: Δίκαιη πράσινη μετάβαση

5ος στόχος: Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας

6ος στόχος: Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

7ος στόχος: Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων

8ος στόχος: Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

9ος στόχος: Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη

10ος στόχος: Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει

Σχετικά Άρθρα