9o Πανελλήνιο Forum – Γυναίκες στην Ογκολογία: 10 Χρόνια Δυνατά Μαζί ενάντια στον καρκίνο

 9o Πανελλήνιο Forum – Γυναίκες στην Ογκολογία: 10 Χρόνια Δυνατά Μαζί ενάντια στον καρκίνο

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία φέτος συμπληρώνουν δέκα χρόνια που καλλιεργούν την κουλτούρα πρόληψης κατά του καρκίνου, αλλά και προσπαθούν εμπράκτως για την ισότιμη πρόσβαση στα καινοτόμα εργαλεία της ογκολογίας, όπως είναι τα εκατοντάδες προγράμματα δωρεάν γονιδιακού ελέγχου που πραγματοποιούν μέσω του Κοινωνικού Ταμείου.

Το βράδυ της 8ης Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Forum: Γυναίκες στην Ογκολογία: Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί Ενάντια στον Καρκίνο (7-9 Μαρτίου, Σαρόγλειο Μέγαρο Αθήνα), πραγματοποιήσαν μια ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης με θεματικές την ισότητα και την αλληλεγγύη.

Στην Τελετή, οι Γυναίκες στην Ογκολογία εξέφρασαν την εκτίμησή τους σε πρόσωπα της επιστήμης και του πολιτισμού που σταθερά στηρίζουν το δίκτυο W4O Hellas, εδώ και δέκα χρόνια.
κα Solange Peters, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, τ. Πρόεδρος European Society for Medical Oncology (ESMO) και ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ομάδας Γυναικών στην Ογκολογία (Women 4 Oncolocy), βραβεύτηκε από τις κ.κ. Έλενα Λινάρδου και Αμάντα Ψυρρή για το σπουδαίο επιστημονικό της έργο αλλά και την πολυετή στήριξη των W4O Hellas. 

Η ποιήτρια και στιχουργός κα Λίνα Νικολακοπούλου βραβεύτηκε από τις κ.κ. Ελένη Γαλάνη και Ζένια Σαριδάκη με ειλικρινή συγκίνηση για την έμπρακτη υποστήριξη από την πρώτη στιγμή και για μια δεκαετία, αλλά και την έμπνευσή της. 

Στην Τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ομ. Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα.

Ο κ. υπουργός στο χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας στη σύγχρονη ογκολογία και την ανάγκη συνεργασίας θεσμών και γιατρών για την κοινή μάχη ενάντια στον καρκίνο. Στη συνέχεια εξήρε το έργο των Γυναικών στην Ογκολογία. 

Η θεματική της αλληλεγγύης είχε δύο δυναμικές παρουσίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μίλησαν για τη δύναμη της σύμπραξης για την κοινωνική προσφορά. Η Lola Manterora, πρόεδρος του σπουδαίου ιδρύματος CRIS Cancer, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του fundraising στο πεδίο της ογκολογίας και τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης και της συνένωσης των φωνών μας για την κοινωνική προσφορά. Η Αλίκη Δρακούλη, πρόεδρος του Δ.Σ. της Axion Hellas αναφέρθηκε στις πολύπλευρες δράσεις αλληλεγγύης, με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας.

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την Αθηνά Χριστοπούλου να αφιερώνει την ομιλία της σε Γυναικεία Πορτραίτα που έχουν σφραγίσει την ιστορία μέσα στο χρόνο, μια ιστορική διαδρομή

Στην Τελετή μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν προσωπικότητες της τέχνης, της πολιτικής, της νομικής, της επιχειρηματικότητας, της δημοσιογραφίας, γυναίκες, μέλη της Κοινωνικής μας Επιτροπής που στηρίζουν το δίκτυο, όπως οι κ.κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, Σοφία Χηνιάδου, Τένια Μακρή, Αναστασία Πασακοπούλου.

Σχετικά Άρθρα