Σαρακοστιανά/Crash test τιμών: Πέρσι και φέτος- Πού κυμαίνονται τα θαλασσινά και ποια σαλάτα πήρε… “φωτιά”

 Σαρακοστιανά/Crash test τιμών: Πέρσι και φέτος- Πού κυμαίνονται τα θαλασσινά και ποια σαλάτα πήρε… “φωτιά”

Αυξημένες είναι τιμές σε παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα ενώ οι προσφορές φαίνεται να μην είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Με τον παραδοσιακό χαλβά να δείχνει ότι δεν μπορεί να συγκρατηθεί φέτος χωρίς µεγάλες ανατιµήσεις και την ταραμοσαλάτα να είναι πρωταθλήτρια στην ανατίμηση, το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται το πιο «αλμυρό» των τελευταίων ετών βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πάντως τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές σε θαλασσινά και ψαρικά τον περασμένο Φεβρουάριο δείχνουν ότι τα φρέσκα είναι ακριβότερα, ενώ τα κατεψυγμένα φθηνότερα από πέρσι!

Τα στοιχεία, λοιπόν, αποκαλύπτουν τις εξής διαφορές: 

  • Θαλασσινά κατεψυγμένα: – 4% (φτηνότερα φέτος από πέρσι)
  • Φρέσκα θαλασσινά: +2,77% (ακριβότερα φέτος από πέρσι) 
  • Κατεψυγμένα ψάρια: 0% 
  • Ψάρια νωπά: +14% (πολύ ακριβότερα φέτος από πέρσι). 

Φυσικά πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα και οι τιμές του Μαρτίου, που πιθανότατα θα είναι αυξημένες παντού, δεδομένου ότι είμαστε πλέον πολύ εγγύτερα στην Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο η πορεία των τιμών τον Φεβρουάριο είναι ενδεικτική. Αν λοιπόν δεν αυξάνονται στην λιανική τα κατεψυγμένα που έρχονται από μακριά, πώς αυξάνονται και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό οι τιμές των νωπών ψαριών και θαλασσινών;

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ακριβώς λόγω της ανάφλεξης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Έλληνες εισαγωγείς κατεψυγμένων θαλασσινών αναζήτησαν πρώτη ύλη από άλλες αγορές πλην της Ασίας και ειδικότερα στη Ν. Αμερική, κάτι που βοήθησε ώστε να μην εμφανιστούν ελλείψεις, κάτι που θα οδηγούσε εκ νέου στα ύψη τις τιμές.

Παράγοντες της αγοράς λένε επίσης πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν φέτος σε επίπεδα 8% – 10% και ειδικότερα: 

  • Κατεψυγμένο Θράψαλο: Πέρσι κόστιζε 7,5€/Kg και φέτος κοστίζει 9€/Kg (+20%)
  • Καλαμάρια Ειρηνικού: Πέρσι κόστιζε 4,5€/Kg και φέτος κοστίζει 5€ (+11%)
  • Χταπόδι Ινδονησίας: Πέρσι κόστιζε 10€/Kg και φέτος κοστίζει 12€ (+20%) 

Οι τιμές σε κάποια προϊόντα έχουν διπλασιαστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Χρύσας Φώσκολου, στην Βαρβάκειο αγορά, σε ιχθυοπωλείο αλλά και σε μεγάλο σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, τα χταπόδια στη βαρβάκειο αγορά κοστίζουν έως 15 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιλέξει ένα ψαράδικο σε κάποια γειτονιά θα τα βρει έως και 7 ευρώ ακριβότερα ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ κατεψυγμένο χταπόδι το κιλό έχει από 15,70 εως 16.30

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα καλαμάρια τα οποία στην Βαρβάκειο αγορά πωλούνται 8,5-9 ευρώ, ενώ σε σούπερ μάρκετ τα βρίσκει κανείς σε διπλάσια τιμή και σε ιχθυοπωλείο σκαρφαλώνουν στα 22 ευρω

Επιπροσθέτως, οι γαρίδες στη Βαρβάκειο πωλούνται στα 12 ευρώ, ενώ σε ιχθυοπωλείο στα 18 και σε σούπερ μάρκετ από 14.20 – 19,9 ευρώ.

Η ταραμοσαλάτα φέτος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις με 110% αύξηση από πέρυσι. Η λαγάνα που δεν λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι από 2,80-3,00 ευρώ πέρυσι φέτος θα εκτοξευτεί στα 3,70 μέχρι και 4,50 ευρώ!  

Ο χαλβάς με αμύγδαλο, συσκευασίας 400γρ, πέρυσι κόστιζε 2,80-3,00 ευρώ και φέτος η τιμή του θα πάρει την ανιούσα και θα φτάσει στα 4,15 ευρώ. Αντίστοιχα, ο χαλβάς με κακάο πέρυσι κυμαίνονταν στα 2,36-2,40 φέτος θα φτάσει στα 3,85 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι μελιτζανοσαλάτες αυξήθηκαν από πέρυσι 68% μιας και το 2023 τις συναντούσαμε στο 2,18 ευρώ, ενώ το 2024 έχουν αγγίξει τα 3,68 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα