Εταιρείες Κασσελάκη: Πολλά “δίκια”, ένα αναπάντητο ερώτημα

 Εταιρείες Κασσελάκη: Πολλά “δίκια”, ένα αναπάντητο ερώτημα

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στις αποκαλύψεις κάποιων μέσων ενημέρωσης και στην επίθεση της κυβέρνησης που ακολούθησε σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δίκιο σε πολλά, δεν έχει, ωστόσο, απαντήσει ακόμα σε ένα- που είναι και το κυρίαρχο.

Έχει δίκιο όταν λέει ότι έχει φορολογηθεί μέχρι και το τελευταίο δολάριο για τα μεγάλα κέρδη που φαίνεται πως αποκόμισε από το επιχειρείν σε αστακοκάραβα, real estate, ναυτιλία κ.ά.

Έχει δίκιο όταν λέει πως η Ν.Δ που τον επικρίνει χρωστά στις τράπεζες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, απόδειξη μιας κακής διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

Έχει δίκιο όταν λέει πως η ουσιαστική διερεύνηση του “πόθεν” στα “έσχες” πολιτικών προσώπων, ακόμα και του πρωθυπουργού, ήταν και παραμένει ιδιαίτερα προβληματική.

Έχει δίκιο όταν επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πλέον “πτωχός” (έχει μειωθεί δραματικά η κρατική επιδότηση λόγω της εκλογικής επίδοσης) πλην “τίμιος”, υπό την έννοια ότι δεν χρωστά σε τράπεζες και η οικονομική διαχείριση της περιόδου του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε διαφανής.

Για να επικαλείται με άνεση όλα τα παραπάνω και να βομβαρδίζει την κυβέρνηση για “Βολταίρους”, “Εθνικούς Κήρυκες” και χρέη προς τις τράπεζες -σε πείσμα όσων απαντήσεων έχουν δοθεί- οφείλει να είναι και ο ίδιος απολύτως διαφανής. Όμως:

Εδώ και ένα μήνα είναι γνωστό πως μία εκ των εταιρειών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η OSIOS LLC, δάνεισε τα κομματικά ΜΜΕ (η κίνηση, αν μη τι άλλο, γενναιόδωρη) με το ποσό -όπως έχει γραφεί- των 230.000 ευρώ. Το έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος, ωστόσο μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τι σχέση έχει σε ενεστώτα χρόνο με την εν λόγω εταιρεία, τι σχέση είχε την στιγμή που πραγματοποιήθηκε έμβασμα προς την κομματική εταιρεία LeftMedia, όπως και σε ποιά εταιρεία επιστράφηκαν τα χρήματα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εισέπραξε την κρατική επιχορήγηση.

Πόσες εταιρείες είχε στην ιδιοκτησία του, σε ποιές ήταν διευθύνων σύμβουλος ή είχε άλλη εταιρική σχέση, και από ποιές εξακολουθεί να εισπράττει μερίσματα. Ως προς την εταιρεία που είχε στην ιδιοκτησία της τα περίφημα αστακοκάραβα ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε -με καθυστέρηση- ότι έχει αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2023, το ερώτημα είναι γιατί δεν το είπε από την πρώτη στιγμή αλλά και εάν εξακολουθεί να εισπράττει μερίσματα, όπως ο ίδιος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά μπορούν εύκολα να απαντηθούν από τους νομικούς συμβούλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να σταματήσουν οι υποθέσεις και η “σπέκουλα”. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει και παραμένει πολιτικά ευάλωτος.

Διότι, εν κατακλείδι, το ζήτημα δεν αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα και την υψηλή κερδοφορία του στις ΗΠΑ. Ούτε ότι είναι “αυτοδημιούργητος” και “επιτυχημένος”. Εύγε. Δεν αφορά καν κάποια υποψία για ελλιπή φορολόγησή του- δύσκολο για όσους γνωρίζουν πώς δουλεύει το αμερικανικό φορολογικό σύστημα.

Ο κ. Κασσελάκης ελέγχεται από την Δικαιοσύνη (εισαγγελική έρευνα) και τους πολιτικούς αντιπάλους του για ένα πράγμα: ότι βάσει το νόμου (τον οποίο αυστηριοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016) πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος απαγορεύεται να έχει ή να συμμετέχει σε αλλοδαπές εταιρείς- ακόμα και με παρένθετα πρόσωπα.

Θα ήταν καλό για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τώρα που, όπως λέει, δημοσκοπικά “πατάει γκάζι”, να αποτινάξει κάθε σκιά ή μομφή για μία τέτοια παράβαση του νόμου. Και να απαντήσει με αποδείξεις…

Σχετικά Άρθρα