Ελβετία: Πέντε σκιέρ πάγωσαν μέχρι θανάτου στις Άλπεις κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδας

 Ελβετία: Πέντε σκιέρ πάγωσαν μέχρι θανάτου στις Άλπεις κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδας

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα ένας αγνοείται στις ελβετικές Άλπεις, όταν κάτω από περίεργες συνθήκες βρέθηκαν νεκροί κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού.

Οι έξι φίλοι είχαν ξεκινήσει από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου με στόχο να φτάσουν στην πόλη Αρολά, κοντά στο βουνό Μάτερχορν, αργότερα την ίδια μέρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας η κορυφή Tete Blanche δέχτηκε μια σφοδρή χιονοκαταιγίδα και το χιόνι εγκλώβισε τους σκιέρ σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων.

Ένα μέλος της ομάδας έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανέφεραν οι αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν λόγω της εκτεταμένης κακοκαιρίας. Πέντε διασώστες προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν πεζή, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Το βράδυ της Κυριακής οι πέντε από τους έξι φίλους βρέθηκαν θαμμένοι στο χιόνι: «Πρώτα βρήκαμε δύο άτομα πεσμένα στο χιόνι, σοβαρά υποθερμικά. Χάρη στους ηχοβολιστικούς πόλους και τους ανιχνευτές χιονοστιβάδων, βρήκαμε αργότερα άλλα δύο άτομα ξαπλωμένα κάτω από το κάλυμμα του χιονιού. Χρειάστηκε να τους ξεθάψουμε με το φτυάρι. Όταν βρήκαμε τους ανθρώπους, ήταν πολύ ελαφρά ντυμένοι… κατέληξαν αποπροσανατολισμένοι σε μεγάλο υψόμετρο», δήλωσε ο στο ελβετικό πρακτορείο NZZ ο επικεφαλής διασώστης.

Το μοιραίο λάθος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής διασώστη οι σκιέρ προσπάθησαν να φτιάξουν μια σπηλιά για να προστατευτούν από τους θυελλώδεις ανέμους σε πολικές θερμοκρασίες με ισχυρές ριπές ψυχρού ανέμου.

«Αυτή ήταν πραγματικά μια καλή ιδέα. Αλλά η ομάδα δεν είχε μαζί της τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είχαν φτυάρια, αλλά ήταν πολύ ελαφριά για να κάνουν οτιδήποτε με αυτό το τεράστιο στρώμα χιονιού», σημείωσε.

Ένας άλλος διασώστης σημείωσε: «Οι αλπινιστές υποτίμησαν εντελώς τις καιρικές συνθήκες. Ειδικά ο άνεμος μπορεί να αναπτύξει τεράστια δύναμη».

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα των τριών αδερφών Jean-Vincent Moix, 30 ετών, David Moix, 27 ετών, και Laurent Moix, 21 ετών, ο ξάδελφός τους Marc Moix, 44 ετών, και ο θείος τους Joel Moix, 58 ετών.

Η νεαρή Έμιλι που βρισκόταν μαζί με την παρέα εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ το σακίδιο της βρέθηκε δίπλα στο σημείο των νεκρών.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Άρθρα